Vučić sa Lajčakom: Dogovoren nastavak dijaloga Tanjug

Objavljeno: 15.10.2020. 20:23 Izmenjeno: 16.10.2020. 12:39

U razgovoru sa Lajčakom dogovoren nastavak dijaloga i potvrđena posvećenost Srbije tom procesu i nastojanju da se dođe do kompromisnog rešenja, izjavio predsednik Vučić posle razgovora sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine.

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC /

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je  da je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom dogovoren nastavak dijaloga i potvrđena posvećenost Srbije nastavku tog procesa i želji da se dođe do kompromisnog rešenja.

Vučić je rekao da je to bio dobar, racionalan i ozbiljan sastanak o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine.

„Analizirali smo sve što je postignuto i važno je da smo dogovorili nastavak dijaloga i punu posvećenost Srbije nastavku tog procesa i želji da se dođe do kompromisnog rešenja u cilju stvaranja boljih odnosa Srba i Albanaca i normalizaciji odnosa, kroz odluke UN i EU, između Beograda i Prištine“, rekao je Vučić.

Takođe, u razgovoru je izražena zajednička, zadovoljavajuća ocena o ekonomskim kretanjima, koja postoje i tek moraju da budu podstaknuta izneđu Beograda i Prištine.

„Slobodan protok roba, kapitala, usluga i ljudi, to je jedna od najavžnijih stvari u odnosima“, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je evropska budućnost za Srbiju veoma važna, i nije sintagma i floskula, već je važna zbog više investicija i vrednosti za koje se borimo i zalažemo, te zbog toga što će pozicija Srbije u svetu biti snažnija, što smo bliže punopravnom članstvu u EU.

A, taj put značajno je određen kako i koliki napredak ćemo napraviti u odnosima sa Prištinom, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da ne želi da govori o situaciji u Prištini, da se „igra njihovih igara“ svaljivanja krivice, te naglasio da u Prištini treba da se dogovore, a da će Srbija uraditi svoj posao.

Kazao je da je u razgovoru sa Lajčakom insistirao samo na jednoj stvari – da se u potpunosti implementira Briselski sporazum, što je uslov bez kojeg se ne može imati uspešan nastavak dijaloga.

Rekao je da je Srbija otvorena za sve teme, ali da insistira na implementaciji Briselskog sporazuma.

Zahvalio se Lajčaku na marljivom radu i što želi da posreduje između očekivanja da se vodi i okonča dijalog, i onih koji o određenim stvarima misle drugačije, što je vrlo komplikovan posao.

„To govori o zainteresovanosti EU za region. Kakve god razgovore da imamo, ma koliko teške, možda ponekad i loše, bolje da imamo dijalog, razgovore, nego da ne razgovaramo. Ako nema razgovora, može uvek da dođe do incidenata, ugrožavanja života ljudi, incidenata. To nikome nije u interesu“, podvukao je predsednik Srbije.

 

Srbija će insistirati na ZSO sa izvršnim ovlašćenjima

Srbija će insistirati na ispunjavanju Briselskog sporazuma, odnosno na formiranju Zajednice srpskih opština, ali ne kao nevladine organizacije, što bi bilo u skladu sa sadašnjim kosovskim ustavom, poručio je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ako je sada teza “sve u skladu sa ustavom“, što smo onda pregovarali? Moglo bi desetoro Srba da napravi jednu nevladinu organizaciju u skladu sa kosovskim ustavom. Što smo onda vodili pregovore?“, zapitao je predsednik Vučić na pres konferenciji sa evropskim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

On je tako odgovario na pitanje šta je Lajčaku rekao na to što je u Prištini kazao da ZSO mora biti formirana u skladu sa normama koje propisuje kosovski ustav

Svako rešenje, kaže Vučić, kako god da se dogovorimo sa Albancima, je teško, ali je bolje nego da ostavimo našoj deci da ratujemo u budućnosti.

„Ako to neko hoće da ostavlja deci, ja to neću i tome ću se suprostavljati. Štitićemo interese Srbije uvek, ali moramo da razumemo da mir i kompromis nisu poraz, da je ratno rešenje iznuđeno rešenje, a sukobi loše rešenje. Moramo to u svojim glavama da promenimo I ne moram da se interesujem šta je u glavama Prištine“, rekao je Vučić.

Izrazio je nadu da će Albanci razumeti suštinu Briselskog sporazuma.

„Mi smo pregovarali, a ako je sada teza “sve u skladu sa ustavom“, što smo onda pregovarali. Moglo bi desetoro Srba da napravi jednu nevladinu organizaciju u skladu sa kosovskim ustavom. Što smo onda vodili pregovore? Očigledno je da neki ljudi nemaju dovoljno hrabrosti da kažu da sva rešenja nisu idealna, što ja govorim svojoj javnosti svaki dan“, rekao je Vučić.

Podsetio je da je Briselski sporazum potpisan 19. aprila 2013, da je šest tačaka od 15, to jest suština sporazuma, da bismo ispunili sve druge norme – trebalo da bude formirana ZSO.

Izneo je akt o kojem se, kako je rekao, malo govori I koji niko u srpksoj javnosti nije do sada video, a to je plan implementacije sporazuma, i naveo da se tim planom kaže da će se implementacija sastojati iz šest glavnih elemenata.

Vučić je pojasnio da je prvi prilagođavanje pravnih okvira, upravo menjanje ustava i zakona, drugi ZSO, dalje pravosuđe, policija, lokalni izbori i prilagođavanje pravnih okvira.

Srbija je, prema njegovim rečima ispunila sve svoje obaveze, a jednu, prvu, koju su imali Albanci, oni nisu ispunili.

Ukazao je da je to potpisano pre sedam i po godina, a da Priština nije mrdnula prstom.

Takođe je podvukao da Priština ima i predložen status od strane upravljačkog tima kako je to dogovoreno.

„Na to su rekli da to nije u skladu sa ksoovskim ustavom. Koga to briga?“, upitao je Vučić.

Ukazao je da može da govori o trikovima koje su izvodili, gde je tadašnja predsednica u Prištini Atifete Jahjaga umesto da prosledi izvršnu uredbu ustavnom sudu, prosledila principe na potvrdu, da bi izbegli svoju obavezu.

“Da li misle da smo polupismeni? Danas kažu da neće o tome da razgovaraju. Ako je to u vašem interesu, nemojte. Mi ćemo insistirati da se sve primeni što ej dogovoreno“, poručio je Vučić.

Mi, kako je istakao, ne doživljamo Albance kao neprijatelje i protivnike, već želimo da sa njima gradimo budućnost, da ulažemo u fabrike, puteve, pruge zajedno, da razmišljamo kako ćemo da živimo zajedno, a ne kako će neko nekog da prevari“, poručio je on.

Vučić je kazao da je Srbija sve ispunila, a da je mogla, pošto se ne implementira sporazum od strane Prištine, da kaže da neće ništa da primeni.

Kazao je da je zadovoljan postignutim sporazumom o nestalim licima i ekonomskim odnosima.

„Srbija će uložiti svaki napor da pronađemo nestala lica, jer mislimo da je to humanitarno i civilizacijsko pitanje, za svakoga ko je stradao ili nestao sa prostora bivše Jugoslavije, sa KiM, centralne Sbrije, sveđedno odakle. Predložili smo Albancima – “pokažite nam mesto gde mislite da je neko pokopan i zajedno sa vama ćemo u roku od 24 sata videti da li je istina“, ali smo to tražili i za nas to isto. Oni nisu želeli to da prihvate, jer mi znamo neka mesta gde su pokopani Srbi i rekli im i imena mesta“, dodao je on.

Vučić je rekao da ne može da kaže da je optimista, ali da poštuje rad i trud Miroslava Lajčka, njegovu energiju i sve što rade zemlje članice EU da se dođe do kompromisa.

 

Plan primene ZSO i pravni okvir trebalo da budu još 2013.

Predsednik  Vučić ukazao je  na Plan primene sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kojim je, u prilog argumentaciji Beograda o neophodnosti formiranja Zajednice srpskih opština, bilo predviđeno da sve tačke tog dokumenta, i ZSO, budu ispunjene još tokom 2013. godine.

Implementaciju Briselskog sporazuma će, kako se navodi u pomenutom dokumentu iz 2013, činiti šest glavnih elemenata: prilagodavanje pravnih okvira, Asocijacija/zajednica, policija, pravosude, lokalni izbori i opšte odredbe.

U prvom delu, o „prilagođavanju pravnih okvira“, jasno je navedeno da do kraja maja 2013. godine obe strane treba da daju Odboru za implementaciju na razmatranje svoje detaljne planove i vremenske okvire, koji se odnose na pravne promene koje su neophodne za implementaciju „Prvog sporazuma“.

Do sredine juna te godine, obe strane „imaće usvojene sve neophodne pravne promene neophodne za implementaciju “Prvog sporazuma“, ukljucujuci i zakon o amnestiji“, kaže se u Planu.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, navodi se da do kraja maja 2013. godine dve strane osnuju Upravljacki tim za osnivanje Asocijacije/zajednice sa spiskom poslova i zadatak,a koje je odredio Odbor za implementaciju.

„Ovaj spisak poslova i zadataka obuhvatiće i izradu nacrta statuta. Tim će imati zadatke koji se odnose na sva pitanja relevantna za uspostavljenje Asocijacije/zajednice, kao i tokom prelaznog perioda, kompetencije predvidene clanom 4 i 6 „Prvog sporazuma“. Upravljacki tim će činiti predstavnici četiri opštine sa severa i bice ustanovljen na osnovu podrške nadležnog organa Kosova. Odbor za implementaciju ce nadgledati rad Upravljackog tima“, stoji u Planu implementacije.

Do kraja oktobra 2013. trebalo je da, nakon lokalnih izbora i prihvatanja rezultata, pripremni tim bude raspušten, a Zajednica, kao po clanu 1. „Prvog sporzuma“ bude osnovana, uz usvojen Statut u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i zakonom Kosova.

Vučić je večeras pročitao te delove Plana implementacije Briselskog sporazuma da bi istakao da je Beograd ispunio sve svoje obaveze, a Priština jednu, prvu, koju je imala – nije, te podsetio da je Sporazum potpisan pre sedam i po godina, a da Priština „nije mrdnula prstom“.

 

Putin želi u SRB, ali s 300 žrtava korone ne žuri baš u posetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  da predsednik Rusije Vladimir Putin jedva čeka da dođe u Srbiju i raduje se tome, ali da sa 15. 000 obolelih od korone i 300 mrtvih dnevno nije trenutak, niti je video, kaže, da je u bilo koju zemlju otišao u poslednje vreme.

Vučić je rekao da je više puta razgovarao sa predsednikom Rusije i da se čeka njegov odgovor povodom najavljenog dolaska u Beograd 20. oktobra, te istakao da Srbija ima odlične odnose sa Rusijom.

„Nisam siguran da li će ili neće, mi i dalje čekamo njegov odgvor“, rekao je Vučić.

Vučić je napomenuo i da nama dvadesetak dana kasne radovi na završetku centralnog poda na Hramu Svetog Save, za koji je, pored Srbije, i Rusija izdvojila sredstva, i da bi Putin trebalo da prisustvuje završetku radova.

Osvrnuo se na činjenicu da neki u toj poseti zapravo nalaze razlog da ga kritikuju i dovode u pitanje njegovu poziciju:

Važno je da se bilo sta kaze i da se vodi kampanja protiv mene kao predsednika i to rade oni koji nas ubeđuju svaki dan da su na evropskom putu, ali postaju iznenada veliki rusofili, kad se učini prilika da mogu da me napadnu, jer Rusi navodno zaobilaze Srbiju ili su ljuti zbog nečega“, rekao je Vučić na novinarsko pitanje zašto Putin ne dolazi 20. oktobra, imajući u vidu da je Vučić to najavio još u avgustu, kao i zašto nas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov „zaobilazi“ na balkanskoj turneji krajem meseca.

Vučić je istakao da će ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov svakako doći u Beograd.

„Izvinite, ne volim da kukuričem i da zivkam medije i da obaveštavam o tome. Srbija ima dobre i odlične odnose sa Ruskom Federacijom, ali Srbija je i na evropskom putu, slobodna i nezavisna zemlja i to je stvar kojom se ponosimo. To je stvar koju siguran sam da poštuje i Miroslav Lajčak i Makron, Merkel, Si Ðinping i svi drugi“, zaključio je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Miroslavom Lajčakom.

 

Lajčak: Sve u vezi sa ZSO dogovoreno, treba da se ostvari

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je sve u vezi sa Zajednicom srpskih opština već dogovoreno i potpisano i da treba da se ostvari, a da je sledeći korak da se pregovara o statusu te zajednice.

„Što se tiče ZSO, tu je sve dogovoreno, potpisano i treba da se ostvari. Sledeći korak je da se pregovara o statusu te zajednice. Tu nema šta da kažem. I mesto gde ćemo voditi te pregovore će biti u Briselu“, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak je to rekao odgovarajući na pitanje na šta se odnose predlozi za formiranje ZSO koje je tražio od Prištine, da li je dobio neki i gde leži odgovor na pitanje da li će biti nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

 

Rok za sporazum ne postoji,ali ne treba odugovlačiti

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da ne postoji rok za postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma i istakao da ne bi trebalo stvarati veštačke rokove, ali ni nepotrebno odugovlačiti.

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Lajčak je novinarima kazao da je on protiv postavljanja „veštačkih rokova“, jer bi svi, kako navodi, postali taoci tih rokova.

„Mi smo tu da pomognemo da taj proces ide toliko brzo koliko su dve strane u procesu spremne da idu. Međutim, ne treba da odugovlačimo taj proces, ali i nema logike da ga veštački ubrzavamo“, rekao je Lajčak.

Ističe da taj proces jeste vezan za evropsku perspektivu Srbije, te dodao da je to jasno rečeno i u ponedeljak na sastanku ministara spoljnih poslova EU, ali i u ranijoj rezoluciji Generalne skupštine UN.

Na pitanje da li je EU spremna da ponudi članstvo ukoliko Srbija potpiše pravno-obavezujući sporazum, Lajčak je rekao da naša zemlja ima otvorenih 18 poglavlja i da se nalazi u visokoj fazi evropskih integracija, kao i da je ubeđen da će uspeh dijaloga značiti puno Srbiji na evropskom putu.

„Međutim, nije moje da danas sa ovog mesta kažem šta to tačno znači“, rekao je Lajčak.

Predsednik Vučić se nadovezao na njegov odgovor i naveo da je Lajčak iskusan i ozbiljan političar koji zna da će Srbija morati da dobije jasnije određenje EU po tom pitanju.

„Ali, ja njega razumem, on ne moze da kaže više od onoga što u ovom trenutku žele da kažu države članice. Ja govorim ono što je pozicija Srbije, to je moje pravo i to sam rekao ne smao Lajčaku već Makronu i Merkel i svima drugima“, zaključio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 17°C

Slaba kiša

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana