Vučić dočekao Varheiju u Prokopu, sledi sastanak u vozu i potpisivanje granta tanjug

Objavljeno: 28.02.2023. 12:14 Izmenjeno: 01.03.2023. 09:56

EU će obezbediti finansijski paket uod 2,2 milijarde evra: EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra, (sada odobreno 265 miliona).

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je u železničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija, odakle će se vozom odvesti do stanice Ripanj. Vučić i Varheji će u vozu održati sastanak u četiri oka, nakon čega će ceremonijalno potpisati prvu tranšu investicionog granta za deonicu Beograd-Niš u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10. Tokom vožnje će biti održan i sastanak članova delegacija Srbije i EU. U Prokopu prisustvuju minstri Goran Vesić, Siniša Mali, Tanja Miščević, Dubravka Đedović, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ambasadori zemalja EU i drugi gosti, kao i direktori železničkih preduzeća. Predsednik Vučić i evropski komesar će se zatim vratiti u Železničku stanicu Beograd Centar, gde će se obratiti medijima. Reč je o potpisivanju Sporazuma o finansiranju jednog dela brze pruge Beograd – Niš, čija je ukupna dužina 230 kilometara. Sporazum koji se danas potpisuje odnosi se na gradnju deonice Stalać – Đunis, na trećoj etapi, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren, a reč je o 17,7 kilometara pruge. Na pruzi Beograd – Niš, koja će se nastaviti na brzu prugu Beograd – Budimpešta, planirano je da se vozovi kreću brzinom od 200 kilometara na čas. Takođe, trenutno se vrši izrada tehničkih specifikacija vozova koje će kupovati država Srbija, specijalni vozovi za tu prugu i planirano je da se do Niša iz Beograda stiže za 100 minuta. Svi sporazumu odnosno odobrenja sredstava za sve etape planirane planirani su do kraja 2024, a završetak radova se očekuje 2029. godine. Izgradnja će se odvijati u tri etape i to: Beograd – Velika Plana, Velika Plana – Paraćin, Paraćin – Niš. EU će obezbediti finansijski paket uod 2,2 milijarde evra: EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra, (sada odobreno 265 miliona). Na brzoj pruzi Beograd – Niš se očekuje 2,3 miliona putnika godišnje. Sredstva se neće izdvojiti odmah u celini nego kako se bude radila koja etapa i završavao i odobravao idejni projekat koje će odobravati revizorska komisija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji krenuli su nešto posle 12 časova vozom iz stanice u Prokop ka Ripnju, na železničkom pravcu buduće brze pruge Beograd – Niš, za koju će nešto kasnije biti potpisana prva tranša investicionog granta EU. Vučić je Varheiju rekao da će izgradnjom ove brze pruge biti moguće putovati od Niša do Novog Sada za samo tri sata, a od Budimpešste do Niša za oko četiri i po sata. Vučić je upoznao Varheija sa aktuelnim železničkim projektima u Srbiji. Predsednik Vučić i Varheji će zatim ceremonijalno potpisati prvu tranšu investicionog granta za deonicu Beograd-Niš u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10. Tokom vožnje će biti održan i sastanak članova delegacija Srbije i EU. Sporazum koji se danas potpisuje odnosi se na gradnju deonice Stalać – Đunis, na trećoj etapi, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren, a reč je o 17,7 kilometara pruge. Na pruzi Beograd – Niš, koja će se nastaviti na brzu prugu Beograd – Budimpešta, planirano je da se vozovi kreću brzinom od 200 kilometara na čas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 20°C

Grmljavina sa kišom

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana