Nove investicije iz Nemačke Tanjug

Objavljeno: 27.04.2016. 09:50 Izmenjeno: 28.04.2016. 13:24

Premijer Aleksandar Vučić i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman položili su kamen temeljac za novi proizvodni pogon u kompaniji „IGB Auttomotiv Komp“ i poručili da je to signal za dalje investicije Nemačke u Srbiju.

Premijer je izrazio zadovoljstvo što će u toj fabrici biti otvoreno još 510 novih radnih mesta i da je srećan što nemačka kompanija nije odlučila da širi svoju proizvodnju u Makedoniji i Kini.

Izabrali su, dodao je, Srbiju, kao stabilnu zemlju sa dobrim i vrednim radnicima koji dolaze iz svih krajeva Sremskog okruga.

On je dodao da veruje da će fabrika biti završena u roku i da će do 2017. godine u njoj raditi više od 2.000 radnika.

„Ovde dovodimo sve veće igrače. Nemačke kompanije će sve više dolaziti u Srbiju“, rekao je Vučić i dodao da je zahvalan Ditmanu zbog osnivanja srpsko-nemačke privredne komore u Srbiji.

Ditman je naglasio da se kamenom temaljac za novi proizvodni pogon upućuje signal za dalje investicije iz Nemačke u Srbiju.

On je podvukao da je Srbija već danas uspešna zemlja kada je reč o dobavljačkoj industriji za autoindustriju, dodajući da se u Nemačkoj ne može zamisliti nijedan automobil bez delova iz Srbije.

Srbija je od nemačkih privrednika, prema njegovim rečima, prepoznata kao interesantna za investicije u sve privredne grane, a to je pre svega zbog blizine EU, kao i odlično obrazovanoj radnoj snazi.

Podsetio je da su nemački preduzetnici u Srbiju investirali više od 1,8 milijardi evra i otvorili oko 30.000 radnih mesta.

Ditman je dodao da je za privlačenje daljih investicija neophodna vladavina prava, zbog čega je važno otvaranje poglavlja 23 i 24.

Nemačka će, kako je najavio, nastaviti da podržava srpsku privredu, te dodao da će pružiti podršku u dualnom obrazovanju, ali i podsticati malo i srednje preduzetništvo.

Direktor IGB Automotiv u Inđiji Dalibor Berić objasnio je da je današnje polaganje kamena temeljac samo prva faza izgradnje pogona, a novom investicijom kompanija u Srbiji postaje najjača u celom regionu, a isto tako i celom svetu što se tiče proizvodnje grejača za sedišta u grupaciji.

U novom pogonu, kako je najavio biće, za razliku od do sada, upošljavana ne samo srednja stručna spremna, već i radnici sa višim obrazovanjem, što je novi razvojni pravac kompanije.

Folker Prešer iz grupacije „I.G.Bauerhin GmbH“ istakao je da kompanija u veoma kratkom roku želi da zaposli dodatnih 500 ljudi, čime bi broj radnika u Inđiji porastao na 2.000.

On je ukazao da će uz pomoć najmodernijih mašina za međuanrodne proizvođače biti rađeni grejači za sedišta, volane, senzore i elektronske kontrolne jedinice.

„Investicia u Srbiji je za nas je uspešna priča koja je prevazišla naša očekivanja“, naglasio je Prešer.

On je ukazao da u Inđiji kompanija ima angažovan tim menadžera i dobro obučene radnike, koji garantuju uspeh IGB od kojeg grupacija očekuje i dalje pozitivan razvoj.

Reč je o investiciji vrednoj 4,5 miliona evra, čijom će realizacijom biti zaposleno više od 500 novih radnika u narednih pet godina, uvedeni novi proizvodi i primenjena nova tehnologija.

Završetak radova na novom pogonu se očekuje krajem septembra, a realizacijom ovog projekta, kako ističu u kompaniji, „IGB Automotiv“ obezbediće dodatnih 7.000 metara kvadratnih prostora.

Kompaniju „IGB Automotiv Komp“ osnovala je 2007. kompanija „I.G.Bauerhin GmbH“ iz Nemačke, a bavi se proizvodnjom grejača za sedišta, grejača za volane, senzora za okupiranost sedišta automobila, kablova za grejače sedišta, električnih kontrolnih jedinica.

Osnivanjem kompanije zaposlen je 133 radnika i proizvedeno svega 100.000 grejača za sedišta, već 2008. godine, kada počinje i svetska ekonomska kriza, kompanija u Inđiji proizvodi 1,5 miliona grejača za automobilska sedišta i zapošljava još 48 radnika.

Ta kompanija poseduje sveobuhvatnu tehnologiju grejača za automobilska sedišta i senzora za zauzeće sedišta, te kao lider u oblasti pomenute proizvodnje omogućava svojim kupcima visok kvalitet proizvoda prema postavljenim standardima autoindustrije ISO/TS 16949, ali i prema stanadarima ISO 140001 i OHSAS 18001.

U okviru grupacije proizvodne jedinice nalaze se u Nemačkoj, Češkoj, Kanadi, Meksiku, Kini i Srbiji.

Na teritoriji Srbije, ta kompanija ima svoju proizvodnu jedinicu koja ujedno predstavlja i prvu po veličini, broju zaposlenih i ostvarenoj realizaciji u „Bauerhin“ grupi“.

Ona je jedna od najvećih grinfild investicija u Srbiji i istovremeno odlična primer uspešnog i produktivnog poslovanja, ne samo na lokalnom, već i na regionalnom nivou.

Zapošljava više od 1.500 radnika i proizvodi više od 16 miliona proizvoda godišnje.

Nalazi se na listi kompanija sa najvećim brojem zaposlenih, od kojih više od 90 odsto čine žene i predstavlja snažan oslonac daljem razvoju lokalne zajednice.

 

MMF će promeniti procenu rasta za Srbiju na više od 1,75 odsto

 

Evropska unija, Međunarodni monetarni fond i Svetska banka će u roku od 10 dana promeniti procenu rasta za Srbiju i to na više od 1,75 odsto, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Kako sam dobio informaciju, EU, MMF i Svetska banka će u roku od 10 dana menjati procenu rasta za Srbiju na više i na bolje već za ovu godinu, od 1,75 ići će se na dva, ja sam rekao da će biti više od dva, sledeće godine želimo da bude više od tri, tri i po. Posle toga, da probamo uz uspešnu Železaru i još mnogo nemačkih kompanija da to bude četiri, onda bismo ubrzanim koracima stizali evropski životni standard“, rekao je Vučić u Inđiji.

Dodao je da je tačno da moramo mnogo sebe da menjamo da bismo pristigli Evropu, ali da je za radnike i građane važno da stižemo evropski standard.

 

Povećaćemo subvencije da bismo privukli investicije

Vlada Srbije neće odustatati od davanja subvencija za privlačenje novih investitora, čak razmišlja da ih poveća kako bismo privukli još više investitora, iako ih već sada imamo više nego što je bilo planirano, poručio je danas premijer.

On je istakao da nadležne službe redovno rade na anlizama svih suvencioniranih firmi, te podseća da se subvencionisanje stranih investicija u Srbiji praktikuje duže od 10 godina.

„Želimo da budemo konkurentni u privlačenu novih investicija“, rekao je premijer Vučić i dodao da su Nemci umesto u Inđiji mogli da investiraju u Makedoniji, na primer, jer tamošnji nadležni ministar ima diskreciono pravo da odlučuje o procentu subvencija.

Premijer je novinarima rekao da je odobravanje subvencija u Srbiji uređeno zakonom koji predviđa da mi dajemo do 50 odsto ukupne vrednosti investicije i u to se računa i zemjjište.

Vlada, kazao je, tek planira da finansijski motiviše preduzetništvo i start-apove u Srbiji, 25 do 30 odsto

„Ako imamo da dajemo, nek dajemo i dobro je da dajemo, jer hoćeo da podstičemo domaćemo preduzetništvo“, rekao je premijer.

Bojao se, kaže, da je „jedan veliki Boš“ mogao da ode iz Srbije, odnosno Pećinaca nakon što su tražili da da, na primer, voda bude bez mangana, ali smo mi to uspeli da isporučimo.

„Ali sada smo u prilici da odemo gde god i da kažemo da imamo Boš, a to znači da možete da privučete i druge. Zato je bolje da smo na to davali nego na bilo šta drugo..“, rekao je premijer.

On je objasno da je to značajno jer doprinosi pre svega smanjenju nezaposlenosti koja je, podsetio je, u Srbiji bila 26 odsto, a sada je 17.

Kada nam Svetska banka i MMF podignu stopu rasta Srbija će, uveren je premijer, 2017. dostići stopu nezaposlenosti od 11 odsto kolika je u EU.

„Zato ćemo nastaviti da subvencijama da bismo mogli da zaposlimo ljude širom Srbije i to zato jer imamo obučenu radnu snagu, imao stabilnost, jasan evroski put, uz dobre odnose sa Ruskom Federacijom i uz mogućnost izlaska i na to tržište“, precizan je bio premijer Vučić.

Premijer je ponovio da najavljeno povećanje rasta na više od 1,75, a on je, kaže, uveren da će naš rast biti i više od toga, znači „najzdraviji rast“, s obzirom da je on dostignut posle mera fiskalne konsolidacije.

To je rast, dodao je, na investicijama, a ne na potrošnji.

A tek kada, kako je rekao, poveoćamo penzije i plate imaćemo rast zasnovan na potrošnji i to uprkos bezbroj nasleđenih problema sa kojima se borimo i borićemo se.

„Srbija ide na više i na bolje i na to ukazuju svi. I EU će za sedam dana izaći sa tim podacima“, rekao je i istakao da se pritom sve, kada je reč o investicijama i privlačenju investicija, radi potpuno transparentno.

On je pozvao one koji, kako je rekao, misle drugačije ili imaju analizu koaj bi pokazivala drugačije da mu te podatke dostave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Oblačno

Četvrtak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana