Predsednik Srbije:Ne očekujem reakciju EU,Srbiju niko ne štiti Tanjug

Objavljeno: 03.10.2017. 14:57 Izmenjeno: 04.10.2017. 12:30

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne očekuje da će Brisel reagovati na najavljeni zvanični dopis Srbije zbog stava EU da je katalonski referendum nelegalan jer je Španija članica EU, ali da je naša dužnost da branimo interese svoje zemlje.Vučić je posle sastanka u Varni s premijerima Bugarske, Rumunije i Grčke, rekao da su i na tom skupu svi govorili o stavu Evropske komisije, koji se, kaže, ne može objasniti.

foto Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne očekuje da će Brisel reagovati na najavljeni zvanični dopis Srbije zbog stava EU da je katalonski referendum nelegalan jer je Španija članica EU, ali da je naša dužnost da branimo interese svoje zemlje.

Vučić je, posle sastanka u Varni s premijerima Bugarske, Rumunije i Grčke, rekao za Prvu televiziju da su i na tom skupu svi govorili o stavu Evropske komisije, koji se, kaže, ne može objasniti.On je, osvrćući se na obrazloženje EK, ponovio da „nije čuo“ da se međunarodno pravo „primenjuje na članice EU i na “nečlanice“, niti postoji bilo koja rezolucija UN koja spominje makar i mogućnost secesije Kosova i Metohije“.

Ne očekuje, međutim, odgovor na naš stav:“Nikakve reakcije ne očekujem , mi to radimo da bismo dali sve što možemo da zaštitimo svoju zemlju“, rekao je Vučić.Za njega je, dodao je, bila bitna reakcija danas u Varni, gde su svi govorili o Srbiji, jer, kako je primetio, svi osećaju da je Srbiji naneta velika nepravda.“A, da li će se neko drznuti da to i kaže, ne znam, ali mi smemo, hoćemo i moramo to da kažemo, jer imamo samo jednu Srbiju i zato moramo da pošaljemo to pismo“, porucio je Vučić.

Vidi, kako kaže, da se neki u Srbiji s tim „sprdaju“, ali dodaje da je uveren da je pošteno da se kaže, ako je portparol Komisije pogrešio, šta je onda objašnjenje.“Nisam čuo da može objašnjenje da bude – to je zbog rezolucije o Kosovu, priznajemo…ali ni u jednoj rezoluciji ne postoji tako nesto, čak ni poziv za secesiju. U dve rečenice su dve stvari promašili“, ocenio je Vucić.

Naveo je da su u Komisiji rekli i da je Kosovo specifičan, poseban slučaj, te odgovara na to: „Pa, sve je specifičan slučaj…“.

Onda je, zaključuje, jednostavnije da su rekli – „to smo uradili protiv vas, pa da se zna da smo imali zlu sreću, ili možda loše rukovodstvo“.“Ali, bar kažite – ogrešili smo se o vas“, poručio je.“Bilo bi u redu da kažu „u redu Srbijo, ogrešili smo se o vas, i 99. i 2004. i 2008.“, primetio je Vučić ali i dodao da se to neće dogoditi.

Mi smo, kaže, zbog njhihove nečiste savesti prinuđeni da slušamo koješta, dok Albanci mogu da rade i poričaju šta im padne na pamet, jer imaju moćne zaštitnike.“Srbiju niko ne štiti“, rekao je Vučić i dodao da je naš posao da štitimo svoju zemlju.

 

Nama su najvažnji mir i stabilnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Varni, posle sastanka sa premijerima Grčke, Rumunije i Bugarske, da su mir i stabilnost na Balkanu najvažniji, a da su razgovarali i o zajedničkim infrastrukturnim projektima i energetici i teškom pitanju za Srbiju – različitom odnosu Brisela prema Kosovu i Kataloniji.

Vučić se danas u Varni sastao sa premijerima Bugarske Bojkom Borisovom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Rumunije Mihaijem Tudoseom.Vučić je zahvalio „svojim prijateljima – Borisovu, Ciprasu i Mihaju što su ga saslušali – mada oni o tome ne mogu da govore – u vezi sa tim teškim pitanjem“.“Mi podržavamo integritet Španije, to je nama izrazito prijateljska zemlja, Španija nije priznala nezavisnost Kosova, ali interesantno je da je EK različito reagovala ili da je to bilo upereno protiv mog naroda i države – da je Kosovo dobilo nezavinost čak iako nisu održali nikakav referendum, a da Katalonija, koja je ispunila makar nekakvu formu, ništa slično ne može da dobije“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.Pa se mi Srbi ponekad pitamo, kazao je on, zašto smo morali da budemo žrtva dvostrukih aršina i dvostrukih principa.“Ali, to je naš odnos. Mi ćemo se boriti za svoju zemlju, narod“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da su razgovarali o infrastrukturnim projektima, razvoju železnice u sve četiri zemlje, o energetskom povezivanju.“Za Srbiju je veoma važna interkonekcijska veza sa Bugarskom, tu smo najveći deo priprema već završili i očekujemo realizaciju u najskorijem mogućem roku“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, razgovaralo se i o politici.Podsetio je da se Srbija nalazi na evropskom putu i zahvalio Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj na velikoj podršci koju nam pružaju na tom evropskom putu.“Jedini sam ovde koji predstavljam zemlju koja nije članica EU. Mislim da zajedno možemo da uradimo mnogo toga boljeg za naše građane, za životni standard, pa i da EU bide rasterećenija i ima manje problema nego što ih ima danas“, kaže predsednik Srbije.

Kako je naveo, Srbija će nastaviti teške reforme, a radiće i na tome da istočnim i južnim susedima, kao i zemljama koje nam nisu direktni susedi, ima najbolje moguće odnose.“Uveren sam da ćemo moći da donesemo mnogo toga dobrog našim građanima, pre svega bolji životni standardi i ono što je istakao Borisov – mir i stabilnost na celom Balkanu“, rekao je predsednik Srbije.

Izrazio je nadu da će Srbija biti dobar domaćin susretu sa trojicom premijera u decembru u Beogradu.

vucic-bugarska-tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će za dva meseca premijeri Bugarske, Grčke i Rumunije doći u Beograd i ocenio da je to što će lideri tri zemalja članica EU doći za Srbiju veoma važno.Vučić je nakon sastanka sa premijerima te tri zemlje u Varni, Bojkom Borisovim, Aleksisom Ciprasom i Mihaijem Tudoseom, rekao da to nije stvaranje neke nove „Višegradske grupe“ ali jeste način da budemo jedinstveniji i snažniji.

On je rekao da je današnji sastanak u Varni bio veoma važan, da se razgovaralo o više tema koje su bitne za sve četiri zemlje i da će nastavak slediti u Beogradu u decembru.

Tema susreta četvorice lidera bilo je unapređenje saradnje u oblasti saobraćaja, infrastrukture i energetike, kao ključnih za privlačenje investicija i ekonomski razvoj regiona.To će, inače, biti jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja Evropskoj uniji, u prvoj polovini naredne godine.

 

Mnogo je važnijih tema od lokalnih izbora za BGD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je rekao da se uopšte nije bavio beogradskim izborima pa ni pričom da se može desiti da uz njih budu raspisani i parlamentarni.Ne vidim razlog za paralamentarne izbore, rekao je Vucić odgovarajući na pitanja novinara TV Prva u Varni, ali i dodao da na to da li će ih biti može da utiče mnogo faktora te da je uvek moguće da se desi da bude izbora.

Smatra, međutim, da se to neće dogoditi, a kad će izbori u Beogradu, kaže da „nema pojma“.Time se, dodaje, nije ni bavio, jer je ono što je EK juče saopštila u vezi s referendumom u Kataloniji i poređenjem s Kosovom, toliko važno da ne može da se bavi pitanjem lokalnih izbora.Jedino što je komentarišao na tu temu bilo je: „mnogo se plašim političkih oponenata, oni su već pobedili“.

U tom je smilsu zapitao i da li neko misli da je važnije to kako neko zamišlja da bude gradonačelnik ili zamenik gradonačelnika kao što je bio ranije, „pa da mogu da kradu kao što su ranije“, ili su bitnije najvažnije državne teme.Nemojte ni da me pitate, poručio je, te dodao: „Da sad pričam o onima koji su do juče tražili šarenu fontanu, a danas im se ne sviđa što svira devet a ne sedam melodija. Ti su već pobedili i sve je to u redu, ali samo postoji jedna sitnica, da se izbroje glasački listići, pa da se vidi da li su pobedili ili ne“.

 

Do petka šest najboljih aviona mig 29 u Beogradu

Šest aviona mig 29 do petka će stići u Beograd i imaćemo ozbiljnu eskadrilu, ubedljivo najsnažniju u našem regionu, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.“Ponosan sam na to i uveren da će naši tehničari umeti da rade i naši vojnici da lete na tim moćnim mašinama“, rekao je Vučić komentarišući za Prvu TV današnji dolazak još dva aviona iz Rusije, nakon što su juče stigla prva dva.Prema nejgovim rečima, i dalje ne postoji mašina koja je bolja od miga 29.“Da bi ljudi znali, postoje neke tehničke mogućnosti takozvane “pete generacije“, ali ovo je četiri plus generacija i mi smo problem rešili u narednih 20 godina“, precizirao je Vučić.On je najavio da ćemo i dalje da jačamo našu eskadrilu i da će Srbija imati još više aviona, ali, kaže, ne želi dalje da obećava, primetivši da je za kratko vreme u Sbiju stiglo mnogo više aviona nego u prethdnih 40 godina.

 

Ne znam šta će Albanci s juga SRB s kosovskim pasošima

Vučić rekao je danas da ne zna šta bi Albanci koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi radili sa kosovskim pasošima, koje im obećava Ramuš haradinaj.“Sa tim pasošem daleko će da doguraju“, rekao je i dodao da nema potrebe za lažima, i da u Srbiji tačno znaju koliko Albanaca ima u centralnoj Srbiji, kao i da ima mnogo više Srba na centralnom Kosovu.“Oni mogu sve to da pričaju dokle god imaju velike zaštitnike u inostranstvu, ali međunarodno pravo treba da postoji i mora da se poštuje“, rekao je Vučić.

Ističe, da Srbija nema takve zaštitnike i da je izložena pritiscima sa svih strana zbog nečiste savesti Albanije.“Zbog njihove nečiste savesti prema našoj otadžbini mi smo dužni da trpimo, da slušamo pritiske, da im se ponekad povinujemo, nekada ne, a kada to ne uradimo da budemo označeni kao “unijati Evropejci“ ili ne znam šta već drugo, samo zato što smo čuvali svoju rodnu grudu“, rekao je Vučić.Dodaje da će Srbija svoj posao da nastavi, da štiti nezavisnost Srbije, teritorijalni integritet i suverenitet, dok oni „rade svoje“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa predsednicima vlade Bugarske Bojkom Borisovom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Rumunije Mihaijem Tudoseom.Tema susreta četvorice sagovornika je unapređenje saradnje u oblasti saobraćaja, infrastrukture i energetike, kao ključnih za privlačenje investicija i ekonomski razvoj regiona, saopštila je pres služba predsednika Republike. To će biti i jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja Evropskoj uniji, u prvoj polovini naredne godine.

 

Borisov: Vučić u Varni – dokaz da Srbija pripada EU

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je danas da to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao na sastanku u Varni pokazuje da Srbija pripada Evropskoj uniji i poručio da se radi na tome da se ubrza proces njenog ulaska u Uniju.“Činjenica da je predsednik Srbije sa nama pokazuje da, iako Srbije nije još članica, mi svi insistiramo i znamo da zemlja pripada EU“, rekao je Borisov nakon sastanka sa Vučićem i premijerima Grčke i Rumunije, Aleksisom Ciprasom i Mihaijem Tudoseom u Varni.Kako je naglasio, između Grčke, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske ne može biti zemlje koja nije primljena u EU, prenela je bugarska agencija BTA.“Mi svi ulažemo napore da ubrzamo proces (priključenja Srbije EU) i to će biti dobro za bezbednost i mir na Balkanu i širom Evrope“, rekao je Borisov.

On je dodao da na Balkanu postoji saglasnost da niko nije „veliki“ i poručio da će Balkan biti model mira, stabilnosti i prosperiteta u Evropi.Prema njegovim rečima, balkanske zemlje žele da obeshrabre EU od sagledavanja balkanskog regiona kao problematičnog.“Naše četiri zemlje žele da pošalju sliku mira i prosperiteta“, rekao je Borisov dodajući da je to neophodno za poslovanje, turizam i zajedničke projekte.

Prema njegovim rečima, skup lidera Bugarske, Srbije, Rumunije i Grčke je „logičan nastavak ranijih sastanaka“.On je istakao da četiri zemlje dele zajedničke interese u vezi sa razvojem infrastrukture u regionu, što uključuje puteve i železnice.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana