Vučić: Spremni smo na kompromis, ali ne i na poniženja;Tusk: Srbija sama odlučuje o svojoj budućnosti Tanjug

Objavljeno: 25.04.2018. 19:45 Izmenjeno: 26.04.2018. 12:54

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk sastao se u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u fokusu njihovih razgovora, prema očekivanjima, bili su pre svega odnosi EU i Srbije, evrointegracije, regionalna saradnja i investicije.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk doputovao je danas popodne u Beograd gde ga je na aerodoromu „Nikola Tesla“ dočekao prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih polsova Ivica Dačić.

Posle ovog susreta, Vučić i Tusk su  se sastali  sa predsednikom Evropske investicione banke Vernerom Hojerom i prisustvovali potpisivanju Finansijskog ugovora između Evropske investicione banke i kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

Beograd, 25. aprila 2018. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sa predsednikom Evropske investicione banke Vernerom Hojerom prisustvuje potpisivanju Finansijskog ugovora izmedju Evropske investicione banke i kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA). FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

 

Poseta predsednika Evropskog saveta Srbiji organizovana je u okviru njegove balkanske turneje, koja traje od 23. aprila do 27. maja.

Beograd, 25. aprila 2018. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sastao se danas sa predsednikom Evropskog Saveta Donaldom Tuskom, sa kojim ce, kako je ocekivano, razgovarati o odnosima EU i Srbije, evrointegracijama, regionalnoj saradnji i investicijama. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Tusk: Srbija sama odlučuje o svojoj budućnosti

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je danas u Beogradu da se o budućnosti Srbije neće odlučivati ni u Moskvi, ni u Vašingtonu, ni u Ankari ni u Briselu već u Srbiji.

U obraćanju medijima posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koje je u celini izgovorio na srpskom jeziku, on je rekao da je uveren, znajući srpsku istoriju, da Srbi neće dopustiti da ne odlučuju sami o svojoj budućnosti.

On je naglasio da je EU mesto gde niko nikome ništa ne namaće.

„Evropska unija jeste i hoće da bude najpouzdaniji partner Srbije i celog Zapadnog Balkana“, poručio je on, dodajući da su pripreme za predstojeći samit u Sofiji u maju glavni razlog njegove posete.

„Na samitu u Sofiji potvrdićemo spremnost da radimo na evropskoj perspektivi regiona“, poručo je Tusk.

Dodao je i da je jedna od tema s Vučićem danas bio dijalog sa Prištinom.

„Hteo bih da zahvalim Aleksandru Vučiću na ličnom zalaganju na dijalogu sa Prištinom. Znam da je to teško pitanje sa jakim emotivnim nabojem, ali i strateški izbor koji će se na kraju isplatiti“, poručio je Tusk.

Vučić: Ne budimo slepi kod očiju da ne vidimo šta se dešava

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pitanje Kosova i Metohije najvažnije pitanje za Srbiju koje, ukoliko ne bude na adekvatan način rešeno, predstavlja prepreku na evropskom putu zemlje, ali i poručio da je važno da se dođe do kompromisa.

Vučić je na zajedničkoj pres konferrenciji sa predsednikom Evropskog savet Donaldom Tuskom ponovio da možemo da prihvatimo kompromisno rešenje, ali ne možemo da prihvatimo ponižavanje Srbije.

„To naša zemlja nikada nikome nije dozvolila, pa neće ni u budućnosti“, rekao je Vučić i dodao da je taj stav preneo i Tusku, koji kao prijatelj Srbije, razume.

„I ko god bi glavu da mi skine i kaže da ja nekome nešto nudim… Nemam šta više da ponudim ili prodam što neki pre mene već nisu dali, ali mogu da obećam da ćemo se boriti za interese naroda i države snažnije nego ranije neki drugi“, naveo je predsednik Srbije.

Primetio je i da je pitanje Kosova i Metohije ono što bi bilo dobro da sami sa sobom rešimo, pa onda i sa Albancima, pa sa Evropom i svetom.

Predsednik je naveo i da je Tusku pokazao Briselski sporazum i rekao mu da je Srbija sve ispunila, te ponovio da stav da je važno da dođemo do kompromisnog rešenja.

„Nisam danas optimista, ali – da li imamo pravo da odustanemo, da se ne nadamo i ne očekujemo rešenje? Nemamo, jer moramo da se borimo da naša dena nemaju isti problem“, rekao je predsednik.

Ukazao je i da ne smemo da budemo slepi kod očiju, te da moramo da razumemo šta se dešava oko nas u regionu.

„Ako budemo slepi kod očiju i mislili da nama pripada sve, jer smo to tako odlučili i ne vidimo i ne čujemo oko sebe onda ćemo da izgubimo i dođemo u tešku situaciju, da će malo ljudi da nam ostane u zemlji, a deca nam neće imati budućnost“, zaključio je Vučić.

Navodeći da je s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom imao dug razugovor, te da će ga nastaviti i večeras, Vučić je poručio da ćemo u procesu evrointegracija imati i dalje podršku i Evropskog saveta i ličnu Tuskovu.

„Tusk je iskreni prijatelj Srbije i uvek se tako ponašao i uvek je dobrodošao u naš grad i zemlju“ rekao je Vucić na zajendičkoj konferenciji za novinare sa prersdnikom ES.

Pomenuo je da je Srbija počela radi na stvarima vezanim za vladavinu prava, ustavne amandmane, na boljoj saradnji sa novinarskim uduženjima ali i da sve to radimo pre svega zbog sebe, a ne da bismo se nekome dodvorili.

On je naveo i da je danas potpisan finansijski ugovor između Evropske investicione banke i kontrole letenja Srbije i Crne Gore, vredan više od 45 miliona evra.

Vučić je rekao da je od toga 5,4 miliona evra namenjen za Kontrolni toranj u Nišu, a da se to pogodilo upravo u danu u kojem se najviše priča o Nišu i posebno tamošnjem aerodromu.

Razgovarali smo, nastavio je Vučić, i o auto putu Niš – Priština i podvukao da autoputevi treba da spajaju ljude, i da nije odustao od ideje izgradnje te saobraćajnice bez obzira što su neki govorili da nije potreban.

Smatra da je taj put izuzetno važan i dodaje da je zamolio i Tuska i predsednika Evropske investicione banke Vernera Hojera da se ubrza procedura kako bi se krenulo u izgradnju deonice od Niša do Pločnika već u kasno leto ili u ranu jesen.

On je napomenuo i da je dobijen grant od 49.5 miliona evra za gasnu interkonekciju sa Bugarskom, da je zahvalan EK na tome, istakao i pomoć oko kliničkih centara te da je „blizu zatvaranja“ cela procedura za klinički centar u Beogradu.

„Sada je sve završeno , posao je 68,8 miliona evra i ogromna je ušteda i očekivali smo da bude nešto skuplje“ dodao je Vučić i naznačio da je čitav posao oko kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu oko 400 miliona evra, mi 200, a EIB 200 miliona evra.

 

Razgovori neće biti laki,veoma poštujemo Tuska

„Tusk je ozbiljan čovek, koji odlično razume stvari u Evropi i na Balkanu“, rekao je u utorak Vučić za RTS u Bukureštu.

Naveo je da razgovori neće biti laki po svim pitanjima, ali i dodao da veoma poštujemo Tuska i da se on lično raduje njegovom dolasku.

„To je velika čast za Srbiju, posle (šefice evropske diplomatije Federike) Mogerini dolazi predsednik Evropskog saveta, to je dobra vest za našu zemlju“, rekao je Vučić.

 

Poseta predsednika Evropskog saveta Srbiji organizovana je u okviru njegove balkanske turneje, koja traje od 23. aprila do 27. maja.

U Briselu naglašavaju da Tusk ima vrlo dobre odnose sa presednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.Podseća se da je tokom njihovog poslednjeg sastanka, u Briselu, 14. jula prošle godine, srpski predsednik upravo od Tuska dobio čvrsta uveravanja da će Srbija, čim ispuni obaveze, postati članica EU.

Ono što diplomatski izvori u Briselu očekuju od ove posete predsednika Evropskog saveta Beogradu jeste nastavak razgovora o saradnji EU i Srbije, kao i celog regiona međusobno, na prvom mestu u oblastima infrastrukturne i ekonomske povezanosti.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 29°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 24°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana