Završen današnji krug konsultacija o vladi Tanjug

Objavljeno: 07.06.2016. 09:36 Izmenjeno: 08.06.2016. 09:22

Razgovorom sa predstavnicima Pokreta Dveri kandidat za predsednika vlade Aleksandar Vučić završio je nešto pre 19.00 sati današnji krug konsultacija o vladi.

Lider naprednjaka počeo je konsultacije o vladi u 14.00 sati, a tokom dana je razgovarao sa predstavnicima koalicije SPS-JS, SRS, pokreta Dosta je bilo, LDP i LSV, kao i Pokretom Dveri.

Za sutra su zakazane konsultacije sa predstavnicima manjinskih lista koje su ušle u parlament.

 

Konsultacije kandidata za predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima pokreta „Dosta je bilo“ trajale su svega 10-tak minuta, a lider tog pokreta Saša Radulović se nakon tog razgovora ponovo obračunavao sa medijima. Radulović ni ovog puta nije želeo da odgovara na pitanja novinara Pinka i Studio B, nazivajući ih delom propagandnog tima Vučića.

 

Obradović: Dveri će biti zestoka i konstruktivna opozicija

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da taj pokret neće biti deo nove vlade, već da će biti „žestoka, ali konstruktivna opozicija“.

On je posle konsultacija sa mandatarom Aleksandrom Vučićem rekao i da mu je predao deset tačaka za budućnost Srbije, koje predstavljaju, kako je rekao, ono na čemu će Dveri insistirati u radu.

On je pozdravio praksu koja je danas zapoceta pozivom mandatara na razgovor, jer je to, kako je dodao, izuzetno korisno za političku stabilnost i spuštanje tenzija.

Obradović je rekao da je ključna tačka politike Dveri porodična politika, ističući da je mandataru preneo stav da je potrebno ministarstvo za brigu o porodici i da borba protiv bele kuge bude prioritret broj jedan.

Dodao je da se Dveri zalažu za politiku povećanja nataliteta, zaštitu prezaduženih porodica, razvoj poljoprivrede…

„Ko god sprovede te mere, imaće našu podršku“, rekao je Obradović nakon konsultacija sa Vučićem.

Čanak: LSV neće u vladu, novi razgovori za sedam do 10 dana

Predsednik LVS Nenad Čanak izjavio je da LSV neće ulaziti u vladu, da je došao da čuje šta mandatar Aleksandar Vučić ima da kaže o budućnosti zemlje, te da o konkretnim stvarima i sastavu republičke i pokrajinske vlade nije bilo reči, što ostaje za sledeće konsultacije – „za sedam do 10 dana.“

„Dobili smo jednu optimističku sliku privrednog razvoja i ako se upola ostvari bilo bi dobro“, rekao je Čanak novinarima nakon zajedničkog sastanka koji su on i lider LDP-a imali sa mandatarom.

Čanak je istakao da je glavno pitanje na mandataru da smisli koji je najbolji način da realizuje ono što im je predočio na sastanku.

Kako je rekao, osnovni principi i vrednosni sistem su vrlo bliski i na njima se može formirati saradnja.

On je dodao da je evidentno da je „balkansko bure baruta“ ponovo u žiži pažnje međunarodne pažnje.

„Obaveza svakog odgovornog je da uradi sve što je moguće na stabilizaciji društva, jer nam novi požari u Srbiji ne trebaju i oko toga smo postigli saglasnost“, rekao je Čanak i dodao da se o svemu mora razgovarati parlamentarnim putem, uz potpunu transparentnost.

 

Jovanović: Najefikasnija podrška svakome ko hoće u Evropu

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da će ta stranka biti najefikasnija podrška svakome ko hoće da ojača evropsku politiku u zemlji, ali da zbog toga ne mora da bude u vladi.

„Ako me pitate da li sam bliži ulasku u vladu krajnje vam iskreno kažem da je u ovom trenutku obaveza LDP da i predsedniku vlade koji se bira i vladajućoj koaliciji kaže da ćemo biti najefikasnija podrška svakome ko hoće da ojača evropsku politiku u zemlji, ko hoće da reši problem Srbije sa Kosovom, BiH, Hrvatskom, ko će napraviti razliku između odnosa sa Evropom i Rusijom u korist EU, imati snagu da prevaziđe podele u društvu“, rekao je Jovanović nakon razgovora sa kandidatom sa predsednika vlade Aleksandrom Vučićem.

Za to, kako je istakao, ne mora da bude u vladi i uslov za tu podršku nije guranje LDP u vladu.

Jovanović je rekao da je Vučiću preneo da misli da nije trenutak da Srbija sedi na dve stolice, te da se on lično opredeljuje za Srbiju u Evropi, što ne mora da ugrozi odnose sa Rusijom.

Upitan postoji li stolica u vladi za njega, Jovanović je rekao da njegova uloga u ovom trenutku drugačija, a to je da radi na konsolidovanju opozicije i jačanju stranke koja bi već na narednim izborima mogla da bude solidna konkurencija napredanjacima. Istakao je i da nikada nije bio opozicija Srbiji.

Šešelj: Kao da smo prvi put pričali

Lider SRS Vojislav Šešelj izjavio je danas da je mandataru za sastav nove vlade Aleksandru Vučiću preneo da neće biti deo buduće vlade.

Šešelj je novinarima u parlamentu rekao da je odmah na početku razgovora Vučiću saopštio da je SRS spremna na saradnju i koalicioni sporazum pod uslovom da on i njegova vlada napuste politiku učlanjenja u EU i preorjentišu se na integraciju sa Rusijom.

„Za sve bi se moglo naći rešenje ako odustane od EU i na tome sam insistirao. To je među nama provalija koja se ne može prevazići bez promene vladine politike“, preneo je Šešelj, primetivši da je Vučić takvim stavom, prema njegovim rečima, bio razočaran.

Sa Vučićem je, kako je naveo, razgovarao o raznim temama, uglavnom ekonomskim, a mandatar mu je, dodao je, izložio suštinu ekonomske politike buduće vlade o kojoj će se Šešelj izjasniti nakon podnošenja ekspozea u skupštini.

Upitan kako je doživeo susret sa Vučićem nakon osam godina, Šešelj je rekao da je izgledalo kao da se prvi put sreću i upoznaju.

Šešelj je kazao i da na sastanku nije bilo reči o prošlosti.

 

Dačić: S Vučićem o programu vlade,ne o kadrovima i resorima

Lider SPS Ivica Dačić izjavio je danas nakon razgovora sa kandidatom za predsednika vlade Aleksandrom Vučićem da je u najboljem interesu Srbije da se nastavi saradnja sa naprednjacima.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da se na sastanku razgovaralo o konturama programa buduće vlade, ali ne i o kadrovima i resorima.

On je rekao da se na sastanku našalio i da je mandataru rekao da je danas crkveni praznik (Treće obretenje glave svetog Jovana Krstitelja), poznat po tome što se u ponoć zamišljaju želje čije se ostvarenje želi.

Rekao mu je da je njegova prva želja da Srbija uđe u EU 2020. godine, da mu je druga vezana za porodicu, a treća da se nastavi saradnja SPS-JS i SNS.

„Premijer se nasmejao, a videćemo kako dalje“, rekao je Dačić, dodajući da je Vučić njemu i lideru JS Draganu Markoviću Palmi detaljnije izneo osnovne konture programa buduće vlade.

Razgovori sa SNS će, kako je dodao, ako Vučić smatra da saradnja treba da bude nastavljena, biti nastavljeni.

„Mi smo spremni da je nastavimo, jer smatramo da je to u najboljem interesu Srbije, spremni smo za to“, rekao je Dačić.

Dodao je da sve to podrazumeva međusobno poštovanje podršku i funkcionisanje kao jedan tim.

„Razgovarali smo o potencijalnoj saradnji. Ja sam ponovio stav naše koalicije da smo mi razmtrali na našim stranačkim organima osnove programa buduće vlade, da smo to podržali i da ćemo dati i svoje predloge o temama koje se tiču profila naših stranaka koje su levičaraske, a to su pitanja socijalne pravde, evropskih standarda…“, rekao je Dačić.

On je rekao i da je u prethodne četiri godine urađeno mnogo toga, da se Srbije 2012. i 2016. godine ne mogu porediti, da je ostvaren istorijski korak napred u gotovo svim oblastima.

Istakao je da su ostvareni veliki rezultati u političkim odnosima, međunarodnom položaju, regionalnom miru i stabilnosti, ekonomskim reformama, te da se može reći da se Srbija, u odnosu na 2012. godinu, sada nalazi „iznad vode“.

„Ubeđeni smo da u narednom periodu možemo da ostvarimo istorijske rezultate… Srbija je danas sama zaslužna za ono što će se desiti u narednom periodu i zato je važno da postoji politička stabilnost“, rekao je Dačić.

Vučić je u parlament stigao oko 13.30 časova gde su ga dočekale predsednica Maja Gojković i potpredsednica SNS i poslanica te stranke Marija Obradović.
Lider SNS će, kako je ranije navedeno u saopštenju te stranke, sa predstavnicima izbornih izabranih lista razgovarati o razvoju i napretku Srbije u budućnosti i predstaviti osnovne tačke programa nove vlade.
Demokratska stranka danas je saopštila da neće učestvovati u konsultacijama, navodeći da ne žele da učestvuju u vladi koju vodi SNS. Predsednica DS Sanda Rašković Ivić zahvalila je Vučiću na pozivu i poručila da bi dolazak delegacije te stranke bio bespredmetan, budući da su stavovi potpuno suprotni. Na konsultacije neće doći ni predstavnici SDS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana