Srbija stabilna uz nemačku podršku Tanjug

Objavljeno: 12.04.2017. 18:15 Izmenjeno: 13.04.2017. 12:41

Premijer Srbije je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Zigmarom Gabrijelom, istakao da je Nemačka uvek pružala punu podršku stabilnosti celog regiona zapadnog Balkana.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbija ima najjasniju stabilnost u regionu, da želi da utiče stabilizujuće na ostale zemlje zapadnog Balkana, i da će nastaviti s takvom politikom jer je ona od velikog značaja za našu zemlju.

Vučić je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Zigmarom Gabrijelom, istakao da je Nemačka uvek pružala punu podršku stabilnosti celog regiona zapadnog Balkana i da je Srbija uspevala da očuva mir i stabilnost, „čak i u teškim trenucima, uz pomoć podrške koju je naša zemlja dobila od nemačke vlade“.

„Nastavićemo sa takvom politikom i to je od velikog značaja za Srbiju“, rekao je Vučić.

Premijer je dodao da danas Nemačku vidimo kao vodeću zemlju Evropske unije i da od nje očekujemo nastavak podrške na evropskom putu, kao i na ekonomskim i ostalim reformama koje moramo da sprovedemo, poput efikasnijeg pravosuđa, bolje brige o javnim preduzećima….

On je naglasio da je reinvestiranje stranih privrednika u Srbiju jedan od osnovnih načina da naša država poveća svoj rast i obezbedi dalji ekonomski napredak.

Vučić je rekao da Srbija neće još stotinu godina moći da računa da se približi Nemačkoj, ali da je stanje javnih finansija dobro.

„To smo uspeli zahvaljujući velikoj nemačkoj podršci i u zapošljavanju ljudi“, rekao je Vučić i obavestio Gabrijela da je pre četiri godine nezaposlenost bila 26 odsto, a da je sada prepolovljena.

Premijer je ocenio da to još nije dovoljno dobar rezultat, jer narod teško živi, te dodao da zato Srbija očekuje pomoć iz Nemačke.

Vučić je zahvalio Gabrijelu na ličnom doprinosu najboljim odnosima Nemačke i Srbije i istakao da je on dobrodošao u Srbiju.

„Verujem da će vaša poseta otvoriti nove puteve u saradnji i bliži i intenzivniji dijalog Nemačke i Srbije. Mi se tome radujemo, kao što se radujemo i vašoj podršci u nastavku dijaloga sa Prištinom i očuvanju mira i stabilnosti“, zaključio je Vučić.

Planirano je da nemački vicekancelar i šef diplomatije svoje prvo putovanje na zapadni Balkan, nakon Beograda nastavi posetom Prištini, a zatim, naredne nedelje i Albaniji.

 

Gabrijel: Srbija ostala na kursu

Vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel istakao je da je Srbija, uprkos svim zahtevima Evropske unije, ostala na kursu evrointegracija, zahvaljujući, kako je primetio, radu vlade premijera Aleksandra Vučića, koja evropske standarde nije predstavljala kao nametnute, već kao standarde u interesu zemlje i građana.

„To je od velikog značaja i dobro za građane Srbije“, rekao je Gabrijel na zajedničkoj pres konferenciji sa Vučićem.

On je čestitao premijeru „jasnu pobedu na predsedničkim izborima“ i ukazao da to nosi i posebnu odgovornost, da zemlju nastavi da vodi u istom pravcu.

Naravno, dodao je, ima još dosta posla na tom putu, u oblasti vladavine prava, pouzdanog pravosuđa, borbe protiv korupcije i dobre javne uprave, kako bi se stvorile još bolje okolnosti za investitore, te kako bui i građani počeli da osećaju dobrobit.

Veoma je bitno nastaviti proces reformi da bi Srbija bila atraktivna i donela dobit svojim građanima, istakao je.

On je istakao da je za poštovanje to što su ljudi ovde uprkos teškim životnim okolnostima prihvatili izazov reformi.

„Treba odati poštovanje tim ljudima, i upravo stoga preuzeti odgovornost da Srbija ide napred“, rekao je vicekancelar.

On je istakao da je Srbija za Nemačku država koja se zalaže za stabilnost u celokupnom regionu, te da je usmerena ka Evropskoj uniji.

„Zahvaljujući radu vaše vlade znamo da ste garant stabilnosti u regionu, a Nemčka oseća kao svoju obavezu da zemlje Balkana prati na putu ka EU“, rekao je Gabrijel.

On je rekao da će nemačke kompanije, o kojima je govorio premijer Vučić, doneti dobro srpskim građanima, ali da bi one došle potrebno je znati koji pravni okviri ovde vladaju.

„Pre svega treba dovesti nemačka srednja preduzeća. To su hiljade malih preduzeća koja treba da dođu u vašu zemlju, ali ne žele kompleksne uslove za investiranje. Zato je bitno da nastavite proces reformi, kako bi vaša država postala atraktivna i za ove kompanije“, istakao je Gabrijel.

Nemački ministar je istakao da je saradnja Srbije i Nemačke jednako važna za obe države, te da će doneti mnogo dobrog.

Izborna pobeda, kako smatra, predstavlja i veliku odgovornost za Vučića, koji treba da nastavi da rešava brojne probleme i sprovodi bolne reforme.

Govoreći o protestima, Gabrijel je rekao da je i to deo demokratije, ali da je najvažnije da se održavaju kao mirni, te da Vlada Srbije svojim ponašanjem prema tim protestima pokazuje da je i te kako stabilna zemlja.

„Nemačka će biti uz Srbiju i pratiti je na njanom putu ka EU“, istakao je Gabrijel.

 

Vučić:“Vetar u leđa“ mi daju građani Srbije

Vetar u leđa mi daju isključivo građani Srbije, primetio je danas premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić u komentaru na pitanje novinara vicekancelaru Nemačke Zigmaru Gabrijelu da li je došao u Beograd da da „vetar u leđa“ Vučiću.

Kancelar je inače čestitao Vučiću na jasnoj izbornoj pobedi, kao i na dosadašnjem čvrstom proevropskom i proreformskom kursu, te istakao da mu se sviđa put kojim Srbija ide, ali je objasnio da je u Beogradu pre svega zbog „buđenja starih demona“ u nekim zemljama regiona, zbog čega sutra ide u Prištinu.

Podrška se, kaže, daje pred izbore, a ne posle izbora i, dodaje, nije zbog toga u Beogradu.

„Da to nije slučaj dokazuje i činjenica da sam sutra na Kosovu, u ponedeljak u Albaniji, a tamo nisu izbori“, objasnio je Gabrijel.

U EU su, objasnio je, zabrinuti zbog „buđenja starih demona“ u nekim zemljama regiona, a Srbija je država koja daje veliki doprinos da tako ne bude i trudi se da odrzi stabilnost u regionu.

„To je razlog zašto sam ovde“, poručio je Gabrijel.

Vucić je upitao zašto bi neko dolazak Gabrijela shvatio kao davanje vetra u leđa njemu i davanje podrške i podvukao da je njemu bitna samo podrška građana Srbije.

On je podvukao da Srbija ima hrabru, iskrenu politiku, nezavisna je i slobodna zemlja.

„Ne znači da smo bilo čija kolonija ili interesna zona“, rekao je Vučić i naveo da Srbija štiti svoje interese sa strateškim ciljemo -EU a uz dobre odnose sa Kinom, Rusijom…

Vučić je dodao da tu uopšte ne vidi problem, „a da postoje različiti interesi – postoje“ i naznačio da je to očigledno u regionu Zapadnog Balkana.

Podvukao je da u Moskvi jasno kaže da je strateški cilj Srbije ulazak u EU, kao i što to kaže u Njujorku, Briselu. . .

Međutim, dodao je, za nas je važno da imamo svoje opredeljenje i ciljeve, da su svi svesni da smo jasan i pouzdan partner .

„Stareški cilj je evropski put Srbije i želimo dobre odnose sa svima ostalima“ zaključio je Vučić.

Vučić je u tom smislu rekao i da je tako ubedljiva pobeda na izborima potvrda te politike, koja je donela Srbiji stabilnost, mir. . .

„Nikome ne mislim da se dodvoravam“ podvukao je.

 

Dačić i Gabrijel: Dobri odnosi, uspešna saradnja

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel konstatovali su danas da su odnosi Srbije i Nemačke veoma dobri čemu doprinose intenzivan dijalog na visokom nivou i uspešna saradnju u svim oblastima.

U razgovoru je posebno naglašen značaj ekonomske saradnje i činjenica da je Nemačka jedan od najvećih investitora u Srbiji, a da je obim spoljnotrgovinske razmene prošle godine dostigao četiri milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je naglasio da Srbija želi da unapređuje sveukupnu saradnju sa Nemačkom kako na političkom tako i na ekonomskom planu.

Uz podsećanje da Srbija, kao pouzdan i odgovoran partner, pruža značajan doprinos stabilnosti i jačanju saradnje u regionu naglasio je opredeljenje za nastavak konstruktivne politike u tom pravcu.

Ministar je zahvalio na podršci Nemačke procesu evrointegracija Republike Srbije, što i dalje ostaje jedan od naših ključnih spoljno-političkih prioriteta, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 26°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 23°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana