Vučić sa Dodikom Studio B, Tanjug

Objavljeno: 23.10.2021. 11:24 Izmenjeno: 24.10.2021. 15:27

Predsednik Srbije rekao da je iz razgovora sa Dodikom shvatio da ne postoji nikakav hir Republike Srpske da pravi bilo kakve probleme, već da su njihovi potezi reakcija na to što se pravo na korišćenje šuma oduzima od RS i predaje u ruke Sarajevu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodika razgovarali su o političkoj situaciji u BiH. Vučić je poručio da će se Srbija apsolutno suprotstaviti bilo kakvim sankcijama koje bi uveli protiv bilo koga u Srpskoj. Dodik je rekao da se Republika Srpska razvlašćuje silom.

„Pod jedan, predsednik Dodik je nedvosmisleno rekao da ne postoji nikakav hir Republike Srpske da pravi bilo kakve probleme, već da su njihovi potezi reakcija na to što se pravo na korišćenje šuma oduzima od RS i predaje u ruke Sarajevu. I ono što je za mene veoma važno da je on spreman da razgovara ukoliko bi se taj problem rešio. To čini mi se lišava sve one koji žele da kažu da je kriv Dodik ili RS, i da nas uvodi u nešto što je racionalan i pragmatičan pristup“, rekao je Vučić.

Ističe da razgovor nema alternativu, i da mora da se razgovara sa Bošnjacima, i da jedni i drugi moramo da napustimo snove o pobedi nad onim drugim.

„Razgovarali smo i o Vojsci Republike Srpske, i ja sam preneo važne poruke ljudi iz sveta predsedniku Dodiku. Drago mi je što je izrazio spremnost da sasluša mišljenje drugih ljudi, i mislim da je važno da pokušamo da sačuvamo mir, ali i da pokušamo da pokažemo da nije RS nikakav izvor problema, već da smo svi u regionu spremni da razgovaramo“, rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o eventualnim sankcijama koje bi neko uveo Republici Srpskoj, poručuje da se Srbija neće pridružiti sankcijama dok je predsednik, neće biti blokade na Drini“

„Srbija će se apsolutno suprotstaviti, i nećemo se ponašati u skladu sa bilo kakvim sankcijama koje bi uveli protiv bilo koga u Srpskoj. Naš stav je vrlo čvrst i jasan. Neću reći da upozoravamo, ali molim sve da razgovaramo i rešavamo probleme dijalogom. Srbija se neće pridružiti sankcijama dok sam ja predsednik, neće biti blokade na Drini“, rekao je Vučić, navodi se na sajtu RTS-a.

 

Vučić:Autoput lekovit za naše narode

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da smatra važnim ubrzanje donošenja odluka u Sarajevu oko autoputa do Srbije, jer bi ta vrsta spajanja srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma lekovita za naše narode i ekonomske odnose.

Vučić je, posle razgovora sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, kazao da je razgovarao sa njim o svim temama, i da je imao opsežne pripreme za današnji sastanak.

„Razgovarali smo o svim važnim temama o odnosima Srbije i BIH. Dodik je obavestio o njegovom pogledu na sve što se zbiva u RS, BiH. Govorili smo o konkretnim projektima i zamolio sam Dodika da nekoliko stvari ubrzamo i uradimo zajednički“, preneo je on novinarima.

S tim u vezi je kazao da je razgovarano o razvoju infrastrukture i spajanju Srbije i Srpske, Srbije i BiH.

„U skladu sa tim očekujemo do kraja godine potpisivanje komercionalnog ugovora za izgradnju dela autoputa od Sremske Rače do Bijeljine u dužini od 19 kilometara, čije finansiranje će za 80 do 90 odsto preuzeti Srbija“, objasnio je on.

Vučić je ukazao da nama radovi na mostu na Savi napreduju, kao i radovi na putu od Kuzmina do Sremske Rače.

„Imajući u vidu činjenicu da je Dodik već radio i da su završene deonice Banjaluka-Prnjavor, Prnjavor-Doboj, ostalo je da se radi deonica Prnjavor preko Brčkog do Bijeljine. Za nas je važno i zamolio sam Dodika da u Sarajevu razgovara sa kolegama da ubrzamo donošenje odluke u vezi izgradnje autoputa prema Sarajevu“, kazao je on.

Kazao je da Srbija već radi projektnu dokumentaciju za deonicu Požega-Kotroman, koja će koštati 830 do 850 miliona evra, ali se konačna cena ne može tačno znati do potpisivanja komercionalnog ugovora, jer cene građevinskog materijala strahovito rastu.

Za nas je, dodaje, važno da se tih 98 kilometara od Višegrada do Sarajeva uradi što pre.

„Istovremeno do kraja godine ili početkom iduće potpisaćemo ugovor o izgradnji puta Požega-Boljare. Time ćemo kod Duge Poljane imati račvanje čime bi spojili Novi Pazar, Sjenicu, i Tutin sa Podgoricom i Sarajevom, istočni deo BIH, ali i Sarajevo i sa predelima u Srbiji gde žive Bošnjaci i Beogradom. Mislim da bi takva vrsta spajanja između srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma lekovita za naše narode i ekonomske odnose“, ocenio je on.

Ukazao je da ne postoji normalan put preko Drine koji spaja Srbiju sa BiH, i da čak i most kod Brutunce, koji se radi, to ne može dugo promeniti.

„Kada uradimo autoput Ruma-Šabac i brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica koju ćemo produžiti do Malog Zvornika, dodatno ćemo povećati snagu i kontinuitet komunikacije sa BiH i RS“, uveren je on.

 

Dodik:Nisam spreman da žrtvujem mir

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Beogradu da je stanje u BiH složeno, ali da niko o tome u Sarajevu ne želi da sedne i da razgovara, već se govori o nekim sukobima i prizivaju sankcije.

„Nikakvi sukobi nisu mogući, nisam spreman da za Republiku Srpsku žrtvujem mir, ali sam lično spreman da se žrtvujem za Republiku Srpsku“, poručio je Dodik na zajedničkoj konferenciji za medije sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučiće.

Dodik je rekao da političko Sarajevo želi da vlada po svim pitanjima kako bi upravljali političkim procesima.

“ Pre neki dan je bila sednica Sudskog tužilačkog veća. Šest Bošnjaka je glasalo da se smeni predsednik, koji je Hrvat. Nijedan Srbin nije glasao. I to žele da urade u Sarajevu, da preuzmu kontrolu i da upravljaju procesima u BiH – rekao je Dodik.

Imate i one koji galame i prizivaju razne sankcije, rekao je on i dodao da ih on već ima i prema tim sankcijama predstavnici SAD ne bi smeli da razgovaraju sa njim, a razgovaraju, kako je rekao.

Istakao je da nisu problem Amerikanci već, kako je rekao, neki naši koji pokušavaju da prave neku svoju politiku i da na taj način šalju velike poruke.

On je u tom kontekstu pomenuo SDS za koju se, kazao je 1999. u Vašingtonu založio da ne bude proglašena terorističkom organizacijom, a čiji čelnik (Mirko Šarović) priziva sankcije i Republici Srpskoj i njemu.

Istakao je da mir u BiH nemam alternativu, ali da će čelnici Srpske nastavit borbu za svoja prava propisana Ustavom.

Rekao je i da iz Beograda nosi poruku srpskog predsednika da mir nema alternativu.

„Ali, ako neko misli da pod pretnjom rata treba da predamo Republiku Srpsku, to nije realno, jer mi se samo borimo za prava zapisana u Ustavu BiH. Mi ne želimi ništa što pripada BiH“, rekao je Dodik i istakao da „ili će to biti rešeno ili ćemo morati da preduzimamo mere za spas naših prava“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana