Fabrika Nideka za razvoj Novog Sada i cele Srbije Studio B

Objavljeno: 09.04.2021. 09:32 Izmenjeno: 11.04.2021. 18:10

Srbija trenutno ima dva najvažnija cilja, da pobedi koronu i da ima što veći privredni rast, za šta je potrebno što više investicija, posebno stranih, istakao predsednik Vučić.

foto Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio da je dolazak japanske grupacije Nidek, koja će u Novom Sadu izgraditi fabriku pogonskih motora za električna vozila, veliki dan za Srbiju jer će doprineti razvoju tog grada i cele zemlje, kao i da veruje da je to samo početak većeg dolasak japanskih investitora u Srbiju.

Vučić je, nakon sastanka sa delegacijom japanske grupacije Nidek korporejšen u Predsedništvu Srbije, rekao da je ta investicija „veličanstveni poklon za Srbiju“ i zahvalio svima koji su radili na tome.

Naglasio je da je za Srbiju veoma važno što već ima dva japanska investitora, kako je rekao, na malom prostoru, Tojo Tajers u Inđiji i sada Nidek u Novom Sadu, kao i da dolazak japanskih kompanija samo govori o tome koliko je Srbija dobra destinacija za investicije.

Kako je rekao, Japanci ne idu bilo gde da investiraju.

„Ovo je jedan od projekata koji suštinski menjaju našu zemlju“, naglasio je Vučić i dodao da se na dovođenju Nideka radilo duže vreme.

Predsednik je naglasio da Srbija trenutno ima dva najvažnija cilja, da pobedi koronu i da ima što veći privredni rast, za šta je potrebno da imamo što više investicija, posebno stranih.

Dodao je da ga raduje što je Nidek najavio da će od 1,5 milijardi evra investicija, više od pola biti za Srbiju.

„Samo u prvoj fazi, Nidek će zaposliti 480 ljudi i njihova primanja će biti značajno viša od proseka u Srbiji. Za nas je važno što je to tek početak ulaganja i verujemo da je to tek 10 odsto onoga što će Nidek da uloži u Srbiji“, naglasio je Vučić.

Vučić kaže da će Nidek pored fabrike u Novom Sadu izgraditi i razvojno – istraživački centar (RND) u tom gradu i da će biti potrebno još tehnoloških, elektrotehničkih i mašinskih fakulteta fakuleta koliko će biti potrebno inženjera u narednom periodu.

Vučić: Uvek nudimo siromašnije krajeve, ali…

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su japanskoj kompaniji “Nidek”, koja će graditi fabriku u Novom Sadu, “nuđena” i neka druga mesta u Srbiji, jer je interes da investitori dolaze u siromašnije krajeve, ali da je prevagnulo to što je investitorima potrebna blizina univerzitetskog centra, zbog kadrova, pre svega.

“Mi smo i za prvu desinaciju, nudili neka druga mesta u Srbiji, jer smo mnogo uradili i u Novom Sadu i Nišu, molili smo za Pomoravlje i neke druge lokacije, ali potrebno im je da budu blizu univerzitetskog centra, da imaju školovane kadrove. A, onda svaki deo zemlje nama mora da bude jednak i onda prihvatite njihovu želju i radite u skladu sa tim”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će država uvek nuditi da investitori dolaze u siromašnije krajeve, i posebne podsticaje će za to da daje, sa čime će se, kaže, nastaviti.

“Znate li šta bi nama značilo da je ovo bilo uloženo u Chupriju, Paraćin, Destpotovac…A, ovako Beograd i Novi Sad odoše u nebesa, prosečna plata u Beogradu bila 702 evra”, primetio je Vučić i dodao da će posle pruge Beograd – Novi Sad, uz Fruškogorski koridor, trougao Južna Bačka-Srem-Beograd biti svakako najbogatiji.

Vučić je naglasio da je interes države da što više investitora dolazi u siromašnije krajeve, za šta će se boriti i ubuduće.

“Moliću ja za još, znam šta su nam obećali, a predsednik Seki ( predsednik korporacije Nidek Ðun Seki) je čovek od reči”, rekao je Vučić.

Seki rekao je da je kompanija postigla sporazum sa Univerzitetom u Novom Sadu, iz dva razloga, kako bi se razvile novetehnologije, i kako bi se zaposlili kadrovi.

“Veliki broj fakulteta ima dobre laboratorije, profesore, a naš cilj je da radimo na razvoju i kroz tu saradnju želimo da razvijamo tehnologije za budućnost”, rekao je Seki i dodao da je ovo prvi put da kompanija ima sporazum sa Univerzitetom.

Drugi cilj je, ističe, zaposlenje mladih kadrova.

“Ima dosta dobrih studenata, ali i dosta dobrih inženjera koji su otišli na Zapad, i šteta je što oni ne rade u Srbiji. Ako bi imali posao ovde, mnogo bi više doprineli razvoju i rastu zemlje”, rekao je Seki.

Kroz saradnju sa Univerzitetom u Novom Sadu možemo da napravimo “win-win” situaciju, da zaposlimo ljude i da radimo na razvoju, dodao je on.

 

Nidek od planiranih ulaganja za Evropu, najviše za Srbiju

Japanska kompanija „Nidek“ donela je odluku da u Novom Sadu gradi fabriku za proizvodnju pogonskih motora za električna vozila, a od 1,5 milijarde evra predviđenih za ulaganja u fabrikama u Evropi, najviše će biti uloženo u Srbiji, rekao je predsednik kompanije Ðun Seki.

Na konferenciji za medije, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Seki je rekao da će pored fabrike njegova kompanija otvoriti i naučni i razvojni centar, zbog čega su u četvrtak potpisali sporazum o saradnji sa Tehničkim fakultetom u Novom Sadu.

Seki je najavio da će Tehnološki fakultet u Novom Sadu uskoro potpisati još jedan sporazum o saradnji sa Univerzitetom za napredne studije iz japanskog grada Kjoto, jer su im, kako kaže, porebni inženjeri.

On je istakao da su u „Nideku“ odlučili da šire proizvodnju u Evropi, jer su upravo članice EU najzahtevnije i najrigoroznije po pitanju očuvanja životne sredine i sprečavanja ispuštanja ugljen-dioksida.

Zbog novih evropskih zakona za smanjenje emisije ugljen-dioksida, povećani su zahtevi za elektro motore.

„Ovaj trend nas je motivisao da proširimo našu proizvodnju u Evropi i za region Zapadnog Balkana imamo dugoročnu strategiju“, rekao je Seki.

On je zahvalio vladama Srbije i Japana na podršci koju su dobili za otvaranje fabrike u Novom Sadu i kazao da će nova fabrika biti građena u skladu sa ekološkim standardima.

Kompanija „Nidek“, dodao je Seki, osnovana je u Kjotu 1973. godine pod vizijom da postane glavni proizvođač elektromotora.

Naveo je da posluju u još 40 zemalja u svetu, da zapošljavaju više od 120.000 ljudi, kao i da imaju 20 istraživačkih i razvojnih centara.

U planu je da u Novom Sadu naprave industrijski park, kakve imaju u Aziji, a najpoznatiji je onaj koji, kako kaže, imaju u kineskom gradu Pinghu.

Naime, kako je ispričao, pre 20 godina kada su došli u taj kineski grad, imao je nizak BDP i bio je veoma siromašan, ali nakon otvaranja i ulaganja Nideka, danas u tom gradu zapošljavaju više od 12.000 ljudi, a lokalna samouprava ubira velike poreze na godišnjem nivou.

„To želimo da postignemo i ovde u Srbiji“, nagalsio je Seki.

Naveo je i da je otvaranje fabrike u Srbiji u skladu sa „Inicijativom za saradnju sa Zapadnim Balkanom“ koju je pokrenula japanska vlada.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da građanje te japanske kompanije za Novi Sad, ali i čitav okrug, znači nova radna mesta i više novca u budžet za puteve, obdaništa, škole.

Istakao je da je ovo sedma fabrika koju je aktuelna vlast uspela da dovede u Novi Sad.

Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata rekao je da će kompanija „Nidek“ biti najveća japanska investcija u Srbiji i da će biti snažan pokretač za ekonomsku saradnju između Srbije i Japana.

Ocenio je da Vlada Srbije i Grad Novi Sad daju dobru podršku stranim investitorima i zahvalio predsedniku Vučiću što je u Srbiji napravio dobro poslovno okruženje.

Kaže da će „Nidek“ i u ekonomskom i obrazovnom smislu dati kvalitetan doprinos.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana