Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara Tanjug

Objavljeno: 14.06.2021. 08:47 Izmenjeno: 15.06.2021. 08:51

Predsednik Aleksandar Vučić položio je venac na Spomenik junacima sa Košara, koji su pre 22 godine branili državnu granicu i sprečili kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Nakon polaganja venca, Vučić je porazgovarao sa veteranima bitke na Košarama, koji su takođe položili venac na spomenik, i zahvalio im se na svemu što su učinili za otadžbinu.

„Ako ništa drugo nismo uradii, bar danas smemo da govorimo o onima koji su poginuli i o vašoj ulozi“, podelio je tu činjenicu sa veteranima Vučić .

Dodao je da bi voleo da se oko Vidovdana ponovo vidi sa njima i da podrobno razgovaraju o svemu, kako bi videli šta još može da se uradi za njih, ali, kako je rekao, nešto što je realno, a ne ono što nije moguće.

„Ali, kada vas vidim dobijem dodatnu energiju da bar sa ono malo rizika se još snažnije borim za Srbiju“, rekao je Vučić i dodao:

„Beskrajno vam hvala na časti koju ste dali Srbiji i da zajedno pokušamo da se to ne zaboravi“.

To ne smemo da dozvolimo, uzvratili su borci sa Košara.

„Slava svim vašim poginulim junacima. Sve najbolje vama želim, a ja sad odoh u Brisel“, rekao je Vučić.

Venac sa predsednikom položila je i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčevića

Spomenik junacima sa Košara postavljen je prošle godine u parku u neposrednoj blizini KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Na danasanji dan pre 22 godine završena je bitka na Košarama tokom koje su pripadnici vojske SR Jugoslavije 67 dana branili državnu granicu i sprečavali kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije.

Na postamentu su uklesana imena 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljavaca koji su stradali 1999. godine na karauli Košare.

Autor spomenika, vajar Miša Rogan, prikazao je čin herojstva oficira i vojnika koji su dali svoje živote braneći otadžbinu.

Bitka na Košarama je počela 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz karaulu i naprave prodor ka Metohiji.

Deo državne granice oko karaule Košare štitilo je oko 100 pripadnika 53. graničnog bataljona, koji su se tokom prva dva dana borbi suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju.

U pomoć graničarima ubrzo je stigao vod Vojne policije, ali je napad bio silovit i snage OVK su uspele da zauzmu položaje Rasa Košares i Maja Glava, tačke sa kojih se kontrolisalo svako kretanje ka graničnoj liniji, a zauzeli su i zgradu karaule.

Dolaskom pripadnika 125. motorizovane brigade formirana je linija odbrane koja je sprečila dalji prodor neprijatelja.

Vojska je narednih dana pokušavala da povrati Rasa Košares i Maja Glavu, a pridružili su im se i pripadnici 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

Linija fronta je stabilizovana, a borbe nisu jenjavale.

Borbe na Košarama su trajale do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

Vučić: Junaštvo srpskih vojnika niko nikad neće obrisati

Junaštvo srpskih vojnika, koji su se borili na Košarama, niko i nikada neće moći da izbriše, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na instagram profilu „Budućnostsrbije“.

„Večna slava junacima sa Košara“, napisao je Vučić, koji je danas položio venac na Spomenik junacima sa Košara.

Kako je naveo, junaci sa Košara su vodili nemoguću bitku protiv daleko nadmoćnijeg protivnika, znajući da je zemlja koju brane važnija od svega.

„Košare su danas u tuđim rukama, ali junaštvo srpskih vojnika koji su štitili svoju otadžbinu niko i nikada neće moći da izbriše. Neka im je večna slava! Živela Srbija!“, naveo je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura -4°C

Vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana