Novi KCS na ponos svih građana jug

Objavljeno: 18.05.2020. 08:46 Izmenjeno: 19.05.2020. 12:59

Novi Klinički centar Srbije koji se gradi biće na ponos svih građana Srbije, sa najmodernijom opremom, a time gradimo budućnost i sigurnost za sve građane, poručio predsednik Vučić, tokom obilaska radova na ovom objektu.

foto Tanjug

Istakao je da će novi klinički centar doprineti da uvek budemo spremni da zbrinjavamo sve kojima je pomoć potrebna, sve bolesne, ne samo ukoliko bi došlo do novog talasa epidemije.

„Mi ovde gradimo budućnost i sigurnost za naše građane, ovime pokazujemo da možemo kroz državno zdravstvo da rešavamo probleme uspešnije nego najmodernije i uspešnije zemlje sveta“, rekao je Vučić.

Vučić je, prilikom obilaska radova u KCS, primetio da od 1986. godine ništa ozbiljnije nije urađeno, što predstavlja “izgubljene generacije” i izgubljene godine i decenije za društvo i zemlju.

“Nismo imali finanasijskih, ali ni nekih drugih sposobnosti. Bili smo neodgovorni, nismo razumeli da se stvari u Evropi i svetu menjaju, da je važno da se modernizujemo i idemo u korak sa najnaprednijima”, rekao je Vučić.

Dodao je da je danas poseban dan imajući u vidu kroz šta su i država i društvo prošli tokom prethodnih meseci usled pandemije Kovida 19, koja je pokazala da je izgradnja veleleponog kliničkog centra od presudnog značaja.

Predsednik je istakao da će novi KCS biti najmodernija zdravstvena ustanova u regionu, ali i u Jugoistočnoj Evropi.

“Neće biti bolje bolnice u ovom delu Evrope”, podvkao je Vučić.

Vučić je, tokom obilaska, rekao da su građani upravo u proteklom periodu videli koliko je važno zdravstvo i da novac uložen u kliničke centre i bolnice „nije bačen u bunar“, već da je to vrlo važna stvar.

Naveo je da će KCS imati i najmoderniju opremu, te dodao da ne smeju ni klinički centri u Novom Sadu i Kragujevcu da zaostaju.

On je nakratko porazgovarao sa radnicima, zahvalio im se na marljivosti i trudu i poželeo srećan rad.

Sa predsednikom su radove obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor KCS Milika Ašanin.

Radovi na obnovi KCS počeli su u avgustu 2018. godine kada je najavljen projekat vredan 110 miliona evra koji će imati dve faze.Posle izgradnje i obnove KCS će se prostirati na oko 30.000 kvadrata i dobiti 930 novih ležajeva, od kojih 200 novih u intenzivnoj nezi.U prvoj fazi KCS će, kako je ranije najavljeno, dobiti kompletno nov urgentni centar sa 500 novih kreveta od kojih 150 na intenzivnoj nezi, 30 operacionih sala, nuklearni centar, nove ordinacije, proširenu laboratoriju.Glavni izvođač radova je konzorcijum koji čine „GH holding“ i „Delta inženjering“, a na gradlištu je svakodnevno više od 300 radnika.

Povećanje plata lekara i sestara trajno,moguće još jedno

Vučić je izjavio da je povećanje plata zdravstvenim radnicima od 10 odsto, iz aprila – trajno, dodajući da veruje da će pre kraja godine biti i dodatnog povećanja zarada.

On je dodao da je svih 130.000 zaposlenih u sistemu zdravstva dobilo povećanje od 10 odsto, uz povećanje početkom godine od 15 odsto za medicinske sestre, odnosno 10 za lekare.“Malo je zemalja koje su to mogle da priušte, posebno zbog krize izazvane virusom korona. A gledaćemo da povećavamo i dalje, jer hoćemo da sačuvamo lekare i sestre“, rekao je Vučić.

Po pitanju novog povećanja, predsednik je rekao da bi sa time trebalo sačekati, da se prvo zemlja izvuče iz krize. “Plata na Infektivnoj klinici nekada je bila 64.000 dinara, bez smenskog rada i dežurstvara, a danas je 106.000. Ako neko misli da to nije značajno povećanje, s tim ne mogu da se složim. To je ogromno povećanje. I verujem da ćemo pre kraja godine ići na novo”, rekao je Vučić.

Rekao je i da bi sledeće godine trebalo da krene izgradnja dečje klinike Tiršova 2.

On je dodao i da je sve spremno za obnovu kliničkih centara u Novom Sadu i Kragujevcu.“Potpisuju se ugovori i idemo odmah u radove u Novom Sadu i Kragujevcu“, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Utorak
Kiša

Max: 12°C
Min: 10°C

Kiša

Vremenska prognoza za 5 dana