Vučić: Protesti „pravi znak demokratije“ Studio B

Objavljeno: 06.04.2017. 13:08 Izmenjeno: 07.04.2017. 11:46

Učesnici takozvanih spontanih studentskih protesta u Beogradu i u drugim gradovima u Srbiji ispisali su skandalozne grafite upućene premijeru Vučiću i ministru Vulinu. Vučić ocenjuje da su protesti „pravi znak demokratije“ a Vulin poziva organizatore protesta da preuzmu odgovornost i da ne oštećuju državnu imovinu.

Aktuelni premijer i izabrani predsednik Srbije ocenjuje da su protesti  „pravi znak demokratije“ i da sve kritike o koncentraciji moći u njegovim rukama odražavaju manje ili više ličnu mržnju prema njemu. Novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za  Politiko izjavio da je na izborima za predsednika ostvario rezultate bolje nego što je očekivao i da je to bila „čista pobeda“. Odbacio je kritike protivnika koji ga optužuju za uticaj na medije, a za navode o neregularnostima na glasačkim mestima, kaže da su preuveličani.

Protest birača  u Beogradu i drugim gradovima Srbije, nezadovoljnih njegovom pobedom, Vučić naziva znakom zdrave demokratije.

„Niko nije intervenisao, dozvolili smo im da protestuju. Kada imate sva prava da protestujete protiv nekoga bez bilo kakvog sprečavanja i ometanja, to je znak demokratije. Na to sam veoma ponosan“, rekao je Vučić.

 

Vulin: Mržnje će biti, na to smo navikli, zaštiti imovinu

Ministar Aleksandar Vulin ocenio da grafiti poput „smrt Vučiću“ i „smrt Vulinu“, koje su ostavili učesnici protesta, ne iznenađuju, da ih je bilo i dosad i da očekuje da ih bude i ubuduće.
Navikao je, kaže, na izlive mržnje, ali da traži da se zaštiti javna imovina od protestanata nezadovoljnih izbornim rezultatom predsedničkih izbora.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je rekao da su protesti pravo građana, ali je istakao da nasilje ni slučajno ne sme da se dešava na ulicama.

“I molim sve učesnike da ne dozvole da budu izmanipulisani kao što jesu, što pokazuje ova mržnja. To je nastavak predsedničke kampanje. Mi smo u čitavoj predsedničkoj kampanji imali isključivo poruke “smrt Vučiću”. Ništa drugo. Nismo imali nikakvu ideju, nikakav program. Imali smo samo poruke mržnje i to se sada nastavlja na ulicama”, rekao je Vulin, komentarišući grafite osvanule nakon jučerašnjeg protesta.

Ne može se, kaže ministar, protestovati protiv naroda, istakavši da je to upravo diktatura, kada se, kako je rekao, traži promena vlasti na ulici i da izborni rezultati zavise od većeg ili manjeg broja ljudi na ulicama.

“Narod je glasao tako kako je glasao i rezultat njegovog glasanja neće se izmeniti na ulici. Demokratija ni u ovoj zemlji, ni u bilo kojoj drugoj tako ne funkcioniše“, poručio je Vulin.

„Političke partije koje stoje iza ovih protesta i gospodin (Saša) Janković i gospodin (Vuk) Jeremić treba da izađu, preuzmu odgovornost za ovo što se dešava na ulicama, da budu tu sa svojim pristalicama, to je njihovo legitimno pravo. Protestujte protiv vlade, ali nemojte protestovati protiv sopstvenog naroda”, naveo je Vulin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana