Vučić čestitao Makronu praznik,čast zbog dolaska u Beograd Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 14. 07. 2019. 12:57:15

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas, povodom nacionalnog praznika Republike Francuske, uputio čestitku predsedniku Emanuelu Makronu, uz želju za napredak zemlje i blagostanje njenih građana, kao i uz poruku da će već sutra imati čast da mu poželi dobrodošlicu u Beogradu.

Tanjug(AP Photo/Jean-Francois Badias)

U čestitki se kaže:

“Vaša ekselencijo, dragi prijatelju,

Primite moje iskrene čestitke povodom nacionalnog praznika, uz najbolje želje za napredak Francuske i blagostanje svih njenih građana.

Dok veličanstvenom paradom na Jelisejskim poljima slavite slobodu, jednakost i bratstvo, sa ponosnim narodom Francuske svetkuju svi koji dele te neprolazne uzore. Među njima su i građani Srbije, zemlje koja je uvek vojevala za ideale slobodarstva i nezavisnosti.

Samo dan kasnije imaću čast da Vam poželim dobrodošlicu.

Vi ste, posle bezmalo dve decenije, prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji, i to u godini u kojoj obeležavamo 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Dolazite u Beograd, u jedan od samo pet gradova van Francuske ovenčanih ordenom Legije časti, koji je srpska prestonica zaslužila „za žrtve, hrabrost i veličanstven otpor u Velikom ratu“, u Beograd koji je jedinstven po Spomeniku zahvalnosti Francuskoj, i u Srbiju, čija je borba za slobodu bila inspiracija jednom Viktoru Igou. Zato će Vaša poseta da nas podseti na to da su dva naroda iskovala bratstvo u najtežim istorijskim okolnostima.

Vaša poseta predstavljaće i potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo. I danas delimo vrednosti na kojima počiva savremena Evropa i uveren sam da je, u Vašoj viziji reformisane Evropske unije, naš evropski put realan i ostvariv.

Uvek možete da računate na Srbiju kao pouzdanog partnera u održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Dozvolite da, imajući u vidu ugled i uticaj Francuske u okvirima evropske i svetske politike, istaknem značaj podrške koju pružate našoj regionalnoj politici mira i saradnje, kao i rešavanju pitanja od vitalnog interesa za napredak Srbije, poput pitanja Kosova i Metohije.

U očekivanju Vašeg dolaska u Beograd, primite, ekselencijo, srdačne pozdrave i izraze dubokog uvažavanja“, navodi se u čestitki predsednika Vučića upućenoj predsedniku Makronu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Vučić pripremio nekoliko poklona za Makrona

Francuskom predsedniku  koji sutra dolazi u  posetu Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić pripremio je nekoliko poklona među kojima su konjička sablja M1895, kao i dva toma izveštaja poslanika Kraljevine Srbije iz Pariza, saznaje Tanjug.

Makron će dobiti srpsku sablju za podoficire i vojnike koja je uvedena u naoružanje podoficira, značara i redova konjice 1895. godine, a na čijem balčaku je ugraviran srpski grb.

Preko Albanije je preneto samo 707 domacih sablji M1895, koje su upućene na reparaciju i transformaciju u francuski zavod Šatelroa.

Isti tip sablje, samo sa grbom Kraljevine SHS/Jugoslavije, uveden je u naoružanje vojske 1920. godine, a taj tip sablje sa grbom Republike Srbije, predsednik danas dodeljuje najboljim svršenim pitomcima Vojne akademije.

Među poklonima za Emanuela Makrona naći će se i dva toma izveštaja poslanika Kraljevine Srbije iz Pariza „Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 1, 1879-1885“ i „Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 2, 1885-1893“.

Oba toma imaju više od 1000 stranica i objavljene su u seriji Arhiva Srbije „Istorija srpske diplomatije – dokumenta“, i sadrže dvojezicke naslove, opise sadržaja dokumenata i imenske registre.

Još jedan poklon koji ce biti urucen francuskom predsedniku je katalog o Sevr porcelanu iz Belog dvora, a publikacija je u formi kataloga.

Reč je o remek-delu primenjene umetnosti – Španskom poklon servisu grofa od Artoa iz 1782, poznatom i kao Bifon servis koji je nastao u cuvenoj Kraljevskoj manufakturi porcelana u Sevru.

Za umetnicku kolekciju Dvorskog kompleksa Bifon servis je otkupljen 1935. godine. Ovo je i monografija koja svedoci tome da je Srbija jedna od retkih zemalja koja poseduje citavu kolekciju.

Jedan od predmeta koji će Makron poneti iz Srbije bice i autenticni pirotski ćilim.

Neki od sastanaka Vučića i Makrona održaće se u Palati Srbija i tom prilikom Vučić će Makronu pokazati globus koji se tu nalazi, a koji je stigao iz Francuske kao diplomatski poklon Predsednika Fransoa Miterana Predsedniku predsedništva SFRJ Lazaru Mojsovu 1987. godine.

Izrađen je 1985. godine po direktnoj porudžbini i zamisli predsednika Miterana. Glavni konstruktor ovog globusa bio je arhitekta, pisac, graver i kartograf Fernand Pujon, bliski saradnik predsednika, a kao inspiracija ovoj vrsti predmeta bili su mu Koronelijevi globusi iz kasnog 17. veka.

Veliki broj tih neobicnih predmeta imaju karakteristike koje ih dovode u direktnu vezu sa predsednikom Fransoa Miteranom.

Globuse je postavljao na postolje,a svaki globus je sa jedne strane imao veliki mesingani prsten koji je obuhvato celu kuglu, okretao se pomocu šipke koja se pružala od severnog do južnog pola.

Visina globusa sa konstrukcijom iznosi 130 cm, a precnik same lopte 110 cm.

Model globusa iz 1985. godine predsednik Miteran darovao je šefovima država sa kojima je Francuska negovala dobre diplomatske odnose, a SFR Jugoslavija je bila jedna od njih.

Ovaj predmet se i sada čuva u Palati Saveznog izvršnog veća, danas Palati Srbija, a isti ovakav globus se nalazi i u rezidenciji britanskog premijera u Dauning stritu 10.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 28°C
Min: 13°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana