Vučić čestitao građanima kreditni rejting Srbije Studio B, Tanjug

Objavljeno: 11.12.2021. 14:35 Izmenjeno: 11.12.2021. 15:27

Poboljšani izgledi za povećanje kreditnog rejtinga Srbije. Izgledi za budućnost podignuti na pozitivni nivo, kaže predsednik Vučić.

Zahvaljujući jakom ekonomskom rastu, agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard and Poor“s je popravila izglede za dalje povećanje kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne i potvrdila ocenu kreditnog rejtinga na nivou BB+, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Agencija je istakla da će se u narednih godinu dana stvoriti objektivni uslovi za povećanje kreditnog rejtinga na investicioni nivo ukoliko se nadmaše projektovana očekivanja priliva od stranih direktnih investicija, stope rasta i učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP).

Navodi se da su strukturna poboljšanja privrede podržana merama ekonomske politike dala rezultate već u prvoj polovini 2021. godine i da je to jedan od glavnih razloga revizije očekivanog rasta BDP u ovoj godini na sedam odsto, dok se u 2022. godini projektuje rast veći od četiri procenta.

Agencija je kao osnovne pokretače rasta navela javne investicije i privatnu potrošnju.

Ističe se da je visokom nivou rasta BDP-a doprinelo više faktora, a pre svega adekvatna i izbalansirana podrška fiskalne i monetarne politike, koja je dala značajan doprinos u ublažavanju negativnih efekata pandemije, brz proces vakcinacije stanovništva, kao i otpornost sektora proizvodnje i građevinarstva na negativne efekte pandemije.

Mere koje su imale za cilj očuvanje proizvodnih kapaciteta celokupne privrede, održanje životnog standarda stanovništva i očuvanje likvidnosti, značajno su pomogle, ne samo da se ublaže neposredne posledice pandemije, već i da se stvore uslovi za dinamičan rast i sačuvaju radna mesta.

Srbija je, kako se navodi, uspela da, zahvaljujući pravovremenim, jakim i adekvatnim merama monetarne i fiskalne politike dobro odgovori na krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

Takođe i da umanji i ograniči negativne efekte pandemije i stvori dobru osnovu za brži privredni oporavak, podržan visokim nivoom privatne potrošnje.

U izveštaju Agencije istaknuto je kontinuirano jačanje bankarskog sektora, naročito u pogledu smanjenja učešća problematičnih kredita u poređenju sa prethodnim godinama.

Navodi se i da je kurs dinara ostao stabilan, a da su devizne rezerve na rekordno visokom nivou.

Agencija u svom izveštaju takođe ističe da će, nakon povećanja fiskalnog deficita tokom trajanja krize prošle i ove godine, doći do uravnoteženja javnih finansija i njegovog značajnog smanjenja već sledeće godine na tri odsto BDP-a i projektuje dodatno smanjenje deficita u narednim godinama.

Umanjenje deficita preokrenuće trenutno samo privremeno rastuću putanju javnog duga, navodi se u izveštaju i dodaje da se tokom sledeće godine očekuje stabilizacija učešća javnog duga u BDP-u, a nakon toga i njegovo vraćanje na silaznu putanju.

Uslovi finansiranja na međunarodnom i domaćem tržištu su tokom ove godine bili više nego dobri, što je Vlada Srbije iskoristila i prikupila sredstva po veoma povoljnim stopama.

Višak akumuliranih sredstava prikupl?enih tokom proteklih meseci dodatno će uticati na smanjenje učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu.

Poboljšanje izgleda za povećanje kreditnog rejtinga ocenjuje se kao još jedna potvrda dobrih ekonomskih rezultata koje je Srbija postigla u prethodnom periodu i jasan je signal potencijalnim investitorima za povećanje sigurnosti ulaganja u Srbiju.

Povećanje ekonomskog rasta, rast investicija i veća zaposlenost stvaraju povoljan ambijent za dalji rast i razvoj privredne aktivnosti, navodi se u saopštenju.

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je građanima na potvrđenom kreditnom rejtingu Srbiji, koji je saopštila agencija Standar and por“s, ali i na procenama za budućnost.

Vučić je novinarima u Nišu rekao da to nije samo potvrda kreditnog rejtina našoj zemlji, već su i izgledi za budućnost podignuti na pozitivni nivo.

„Na korak smo od investment grejda, što je nivo zemalja Evropske unije i to bi značilo da smo fantanstične uspehe postigli“, rekao je Vučić.

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard and Poor“s je popravila izglede za dalje povećanje kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne i potvrdila ocenu kreditnog rejtinga na nivou BB+

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 10°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana