Vučić 22. oktobra na inauguraciji japanskog cara Tanjug

Objavljeno: 16.08.2019. 12:17 Izmenjeno: 16.08.2019. 13:58

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće ceremoniji inauguracije japanskog cara Naruhita, 22. oktobra 2019. godine, rekao je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Japana Džun Saito, istakavši i da se saradnja dve zemlje drastično razvila od kada je premijer Šinzo Abe posetio Beograd.

foto Tanjug

Princ Naruhito zvanično je postao car krajem aprila, u skladu sa zakonom po kojem je abdicirao njegov otac Akihito (85). Nakon toga, podsetio je Saito u razgovoru s novinarima, pocelo je novo era u Japanu – Reiva, što, kako je dodao, u prevodu znači zalaganje za postizanje življenja lepote harmonije.

Saito, koji deo zvanične delegacije koju u poseti Beogradu predvodi ministar spoljnih poslova Taro Kono, rekao je da će zvanična svečanost inauguracije trajati jedan dan, i da smatra da će njegovo visočanstvo za čelnike država organizovati poseban prijem u carskoj palati.

„Objavili smo da će biti ceremonija, bićemo počastvovani dolaskom zvaničnika iz celog sveta“, rekao je Saito i dodao da se očekuje dolazak predstavnika iz 202 zemlje.

Saito je podsetio je da car nema politička ovlašćenja, ali da je njegovo visočanstvo simbol nacionalnog jedinstva i nove ere.

Govoreći o odnosima Srbije i Japana, on je rekao oni idu uzlaznom linijom posebno pošto je premijer Šinzo Abe posetio Srbiju.

„Dve zemlje će 2022. godine proslaviti 140 godina diplomatskih odnosa“, rekao je Saito i podsetio da se saradnja drastično razvila kroz Inicijativu za zapadni Balkan koju je objavio Abe tokom posete Beogradu u januaru 2018.

Prema njegovim rečima, japanski investitori su zadovoljni ulaganjima u Srbiju, poslovnim okruženjem, poreskim olakšicama, visoko kvalitetnom radnom snagom.

Dodao je da je važno da informacije o uspesima velikih japanskih kopmanija u Srbiji i mogućnostima ulaganja dospeju do malih i srednjih preduzeća.

Od kako je premijer Abe posetio Srbiju, Maekava, kompanija koja proizvodi industrijski rashladne sisteme, otvorila je fabriku u Smederevu, Japan tabako je preširio kapacitete prozivodnje, Tojo tajers poceo izgradnju fabrike u Inđiji, podsetio je Saito i dodao da je potvrđeno učesće Itouča u projektu izgradnje regionalnog cetra za tretman otpada u Vinči.

Japan kao i Srbija mora da pojača aktnvosti u pružanju informacija janapnskim kompanijama, kako bi se ekonomska saradnja razvijala dalje, rekao je Saito.

Saradnja postoji i u oblasti kulture i obrazovanja, kao i razmena u oblasti sporta, dodao je Saito.

Taro Kono je prvi šef japanske diplomatije koji je doputovao u Srbiju nakon 18 godina, zbog čega je njegov domaćin Ivica Dačić tu posetu nazvao istorijskom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana