Vučić: Rezolucija 1244 ima za nas dobre i loše strane

Objavljeno: 09.06.2020. 12:18 Izmenjeno: 10.06.2020. 14:06

Povodom 21.godišnjice usvajanja Rezolucije UN 1244, predsednik Vučić istakao je da taj dokument ima za nas i dobre i loše strane, ali da trenutno ne postoji nijedan drugi važeći dokument.

Upitan da li je Rezolucija 1244 i dalje argument Srbije oko rešenja za Kosovo i kakvu ona snagu ima u Briselu i Vašingtonu, kazao da taj dokument ima svojih dobrih i loših strana, te ukazao da najveći deo onih koji pričaju o njoj taj dokument nisu ni pročitali.

Prema njegovim rečima, Rezolucija ima strane za koje treba mi da se uhvatimo, ali i protivnici imaju za šta da se uhvate.„Drugog akta nema i nisam video da ga je neko predložio“, rekao je predsednik.

On je ponovio da je Beograd spreman da razgovara, ali ne o ultimatumima iz Prištine – da je jedini uslov priznanje od strane Srbije, uz neke dodatne njihove želje, vezane za teritorijalne apetite i apsiracije.

Na to, kaže, ne može da se reaguje arogancijom i bahatošću prema moćnim zemljama, jer to ne bi bilo dobro za našu državu.

Vučić je rekao da se nada da ćemo imati kompromisno rešenje, za koje bi mogao reći „da“, ali je dodao da za sada nije čuo za takvo rešenje.

Vučić o Kumanovskom:Lako je biti general posle bitke…

Vučić izjavio je, povodom 21. godišnjice od potpisivanja Kumanovskog sporazuma, te odbijanja paketa iz Rambujea, pre toga, da je Beograd tada bio u situaciji u kojoj je, šta god da je učinio, mogao samo da izgubi.

Vučić je istakao da je sada važno gledati u budućnost, kako bi se sačuvali mir i stabilnost.

Na 21. godišnjicu od potpisivanja sporazuma kojim je okončano bombardovanje SR Jugoslavije, a upitan da li bi Srbija bolje prošla da je prihvatila paket iz Rambujea, Vučić kaže da je lako biti general posle bitke, jer tad svi sve znaju.

„Nagledao sam se stručnjaka koji bi uradili drugačije, a da je bilo ko pokušao da prihvati paket iz Rambujea, bio bi proglašen, kako mi to Srbi kažemo, za najgoreg izdajnika“, rekao je Vučić.

Rekao je da je tada Srbija bila u situaciji u kojoj je, šta god da je urađeno, bila kriva i mogla samo da izgubi.

„Mislim da je mogla i morala da bude mudrija srpska politika da bude izgubljeno manje srpskih života, a da snažnijom političkom pozicijom u svetu obezbedimo nešto bolje uslove za očuvanje mira“, rekao je Vučić.

Kaže, međutim, da je i njemu sada lako da govori iz ovog ugla, navodeći da je ulagao mnogo rada i truda da Srbiju dovede u poziciju da može tako da govori.“Dobro je da pravimo analize, ali je važno da gledamo u budućnost, da čuvamo mir i stabilnost i sigurnost za naše građane“, rekao je Vučić.

On je rekao da je pred Beogradom ne laka borba u mesecima koji dolaze, ali da ni drugoj strani neće biti jednostavno, kao što su mislili da će biti pre sedam ili osam godina.

Vojnotehnički sporazum u Kumanovu potpisan je 9. juna 1999. godine na vojnom aerodromu kod Kumanova.Nakon potpisivanja sporazuma prekinuto je bombardovanje SR Jugoslavije, koje je trajalo 78 dana.Dokument je, između ostalog, predviđao povlačenje vojske i policije s Kosova, a dan kasnije Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244.

Uveren da Lavror dolazi sa prijateljskim porukama

Vučić uveren je da ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u posetu našoj zemlji dolazi sa prijateljskim rečima i porukama.

Lavrov će u poseti Srbiji boraviti 18. i 19. juna. “Ja ću se 18. juna sresti s Lavrovim i čuti šta je to što misli. Uveren sam da dolazi sa prijateljskim pobudama, rečima i porukama”, rekao je Vučić novinarima u Nišu.

Vučić je naveo da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji i da “veruje u takve rezulatate”.

Novinari su ga, inače, pitali da li je tačno da Lavrov dolazi sa porukom Vladimira Putina da za Kosovo nema rešenja bez Srbije.

Moguć susret s Milanovićem,ako se uklope datumi

Predsednik Vučić izjavio je da je moguće da će se sastati sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, u okviru samita Brdo – Brinoni.

„Ukoliko se uklope svi datumi, moguće je“, rekao je Vučić novinarima u Nišu, upitan da li će se sastati sa Milanovićem u Sloveniji.

Hrvatski Večernji list piše danas da će se predsednici Srbije i Hrvatske možda sastati na tom samitu, pozivajući se na izvor u kabinetu Milanovića.

Bio bi to prvi susret Vučića i Milanovića, od njegovog izbora za predsednika Hrvatske.

Da se ja ne petljam u odnose SAD i Nemačke…

Po pitanju odnosa SAD i Nemačke, mali smo mi, da se ja ne petljam u to, prokomentarisao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, upitan za nameru Donalda Trampa da povuče deo američkih trupa iz Nemačke i da li bi to moglo da ima posledice po odnose SAD i Evrope.

„Mislim da su u pitanju odnosi SAD i Nemačke, mi smo mali da se ja ne petljam u to. Ali, to je jedna od stvari koja proizilazi iz zategnutih, bolje rečeno, drugačijih političkih odnosa, posebno u poslednje dve, a možda i tri godine“, rekao je Vučić u Nišu.

Ne stajem ni na čiju stranu,ali nepravda je za Kataija

Predsednik Vučić rekao je da se ne stavlja otvoreno ni na jednu političku stranu u SAD, ali da je imao potrebu da zaštiti srpskog fudbalera, jer smatra da je nepravedno i da nije demokratski da dobije otkaz, ne zbog loše igre, već zbog komentara njegove žene na mrežama.

„Ne mislim da je vrhunac demokratije da otpustite fudbalera ne zato što loše igra, već zato sto njegova žena negde nešto piše“, rekao je Vučić u Nišu novinarima upitan da prokomentariše svoj stav povodom otpuštanja srpskog fudbalera, te da li se stavlja na stranu Donalda Trampa.

On je ukazao da kod nas postoji krivično delo širenje rasne i nacionalne mržnje i da bi žena fudbalera trebalo da odgovara po toj osnovi, ako ona postoji. „Izvinjavam se što sam stao na stranu našeg državljanina i što mislim da je nepravedno to što mu se dogodilo“, kazao je Vučić.

On je ponovio da želi Americi da prevaziđe sve teškoće, a povodom insinuacija da podržava Trampa, što, kako neki primećuju, „nije pametno“, ukazuje da želi Americi da izađe iz problema, jer je to i za nas dobro, a da, inače, Džoa Bajdena poznaje bolje od Trampa.

A, šta bi bilo bolje za Srbiju posle predsedničkih izbora u SAD, o tome, kaže, može da priča, ali izbegava.

On je istakao i da se nikada ne meša u tuđe unutrašnje odnose i poslove i da se trudi da se racionalno odnosi prema njima.“Ali sam imao potrebu da zaštitim pravo na rad nekog fudbalera jer ima pravo na rad čoveka koji nikome ništa nije skrivio“, ukazuje Vučić.

Srpski fudbaler Aleksandar Katai od pre par dana više nije igrač LA Galaksija, a do raskida saradnje je došlo nakon što je njegova supruga Tea Katai na društvenim mrežama komentraisala dešavanja u SAD i vređala demonstrante koji su na ulicama zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana