Vučević:Veoma sam zadovoljan ponašanjem vojske tokom povišene borbene gotovosti tanjug

Objavljeno: 16.01.2023. 11:21 Izmenjeno: 19.01.2023. 10:52

Vučević je rekao da Srbija ima zvaničnu politiku i da je kao vojno neutralna država dodatno izložena pritiscima.

foto tanjug

 

Ministar obrane Miloš Vučević izjavio je da je veoma zadovoljan kako su pripadnici vojske i rezervisti izvršili sve zadatke tokom podizanja borbene gotovosti zbog eskalacije stanja na terenu na Kosovu i Metohiji. On je na konferenciji za novinare, a posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na kome je analizirano stanje Vojske u 2022. godini, rekao da je zadovoljan, jer odziv nikada nije bio bolji kao ni borbenost i osposobljenost, koje su, kako je ocenio, bile na visokom nivou i veoma dobri. „Analiziramo šta treba da unapredimo, ali je zadovoljavajuće sa daljom perspektivom. Deo zaključka je da će Srbija nastaviti da ulaže u odbrambeni sistem radi jačanja kapaciteta Vojske Srbije. Nema dana da ćemo to propustiti, jer će nas skupo koštati“, rekao je Vučević. Na pitanje da li bi u Skupštinu uskoro mogao da uđe predlog da se Srbija pridruži NATO alijansi Vučević je rekao da Srbija ima zvaničnu politiku i da je kao vojno neutralna država dodatno izložena pritiscima.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da srpske bezbednosne i vojne i civilne službe prate i analiziraju sve što se dešava na drugim ratištima kada je reč o učešću državljana Srbije. Vučević je posle sastanka u Domu Garde na Topčideru, gde su predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske za 2022. godinu, a odgovarajući na pitanje da li ima državljana Srbije na ratištu u Ukrajini, kazao da nema ništa novo da doda. Istakao je da je naša država vrlo jasna da je zabranjeno učešće državljanja Srbije na drugim ratištima i dodao da to pokreće određene zakonske konsekvence koje će biti sprovedene kada budu bili privedeni pred državne organe. „Srbija bi volela da vidi smirivanje situacije, tenzija svuda u svetu, naravno i u Ukrajini, da stane bratoubilački rat dva slovenska pravoslavna naroda“, kazao je Vučević. Pozvao je ljude koji su hrabri i odvažni, koji vole da pokažu svoje borbene sposobnosti da dođu u Vojsku Srbije, MUP. „Svi koji imaju patriotski naboj imaju mesta da to pokažu u našoj vojsci i našoj policiji, a oni koji žele da pomognu narodu na Kosovu i Metohiji, bilo bi korisno da se jave i na dobrovoljno služenje vojnog roka, da prođu obuku, da na konkretan način pomažu svom narodu i državi i pokažu da su na raspolaganju svojoj državi i narodu“, poručio je Vučević.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je  da je tokom hakerskih napada grupe Anonimusi oboren samo jedan sajt – sajt RHMZ koji nije u okviru državnog upravljanja sajtovima i dodala da će to morati da se promeni. „Nijedan nije bio ugrožen. To ne znači da smo dovoljno snažni, moramo još da radimo. Ko želi da sruši naše sajtove to ne može“, rekla je ona na konferencije za novinare u Domu garde u Topčideru. Ministar odbrane Miloš Vučević je odgovarajući na pitanje novinara o sajber napadima rekao da su bili kontinuirani napadi na sajt Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane, ali da su VBA i druge struktrure koje su bile angažovane uspešno izvršile odbranu tih portala. „Mogu da kažem da smo se odbranili od tih hakerskih napada. Analizirali smo iz kojih je država sve bio pokrenut taj sajbert napad, bio je iz regiona, bilo je nešto iz Evrope, ali smo osposobljeni da se odbranimo od takvih napada“, rekao je Vučević novinarima. On je dodao da će u narednom periodu morati još više da se vodi računa jer će, kako kaže, to biti sve prisutnije. „Neki pokazuju da imaju neskrivena neprijateljstva i ne baš najbolje želje prema našoj državi što nas upozorava da otvorimo oči, da se umijemo i pogledamo istinu direktno, a ne da živimo u zabludi da su svi dobronamerni pa nama otrpilike Vojska ne treba ili ceo sistem odbrane“, rekao je Vučević.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je  da situacija na KiM, iako se smirila u odnosu na period oko nove godine, ostaje najveći bezbednosni izazov za Srbiju i naglasio da za Ministarstvo odbrane, Vojsku Srbije i bezbednosne strukture nema opuštanja posebno kada je reč o nastojanjima Prištine i nekih država da formiraju tzv. kosovske oružane snage. Vučević je to rekao posle sastanka u Domu Garde na Topčideru, gde su u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske za 2022. godinu, a odgovarajući na pitanje novinara koji su najveći izazovi sa kojima se suočavaju. „Trenutno je došlo do smirivanja“, rekao je Vučević i dodao da se prati sve šta se dešava na KiM. Prema njegovim rečima, prate se novi infrastrukturni radovi i koncept tzv kosovske policije i kosovskih snaga bezbednosti, njihove bilateralne saradnje sa članicama koje su kontributori Kfora. „Osporavamo mnogo toga, a posebno vrlo jasno i glasno ističemo protivljenje Srbije transformaciji KBS u Kosovske oružane snage, jer bi to dovoleo do stvaranja vojske Kosova“, rekao je Vučević i naglasio da postoje države koje su uključene u taj proces, a što predstavlja bezbednosne izazove i opasnost za Srbiju. „Na osnovu svega toga procenjujemo, donosimo odluke i povlačimo poteze koji nekada nisu za široku javnost“, rekao je Vučević koji je naglasio da je to prvorazredni izazov za Ministarstvo i VS. „Nadamo se da će pitanje KiM biti vraćeno za pregovarački sto, na politički nivo, a ne da to bude pitanje bezbednosnih struktura, nećemo se uspavati već ćemo pratiti šta se dešava na terenu, naglašavaćemo crvene linije koje smo mnogo puta isticali“, rekao je Vučević. Ministar je precizirao da se situacija smirila u odnosu na ono što se dešavalo oko nove godine kada je sve moglo da eskalira. Podsetio je da je na pokušaj ubistva dečaka u Sirnićkoj župi, na prebijanje mladića kod Klokota, što kako je dodao, znači da nije došlo do potpunog smirivanje situacije. Pratimo njihove infrastrukturne aktivnosti, njihovo dalje pozicioniranje, a što nas udaljava od procesa dijaloga, rekao je Vučević i podsetio na ugrožavanje osnovnih ljudskih prava koje srpska zajednica ima na KiM. Vučević je pozvao Kfor i Euleks da svakodnevno rade ono što im je u mandatu i to za sve građane posebno za manjinske zajednice – manjinske u smislu broja. „Ne mislimo da će prištinska administracija promenti koncept. Nema opuštanja za MOD i VS i sve bezbednosne strukture“, rekao je Vučević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana