Vučević: VS nikada nije ušla na KiM, saradnja sa KFOR odlična tanjug

Objavljeno: 02.10.2023. 12:34 Izmenjeno: 07.10.2023. 11:08

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da Vojska Srbije(VS) nikada nije ušla na teritoriju KiM i da će to učiniti, ukoliko dobije takvu naredbu od predsednika Srbije i vrhovnog komandanta VS i ispunuti sve svoje zadatke efikasno i uspešno, ali i da bi u takvom slučaju prvo bio obavešten KFOR. Na konferenciji […]

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da Vojska Srbije(VS) nikada nije ušla na teritoriju KiM i da će to učiniti, ukoliko dobije takvu naredbu od predsednika Srbije i vrhovnog komandanta VS i ispunuti sve svoje zadatke efikasno i uspešno, ali i da bi u takvom slučaju prvo bio obavešten KFOR. Na konferenciji za novinare sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije(VS) generalom Milanom Mojsilovićom u Domu VS, Vučević je rekao da Republika Srbija do sada nije morala da donosi takvu odkluku, a da će u budućnosti činiti sve da se takva odluka ne donese. Ministar je podsetio javnost da su Srbija i njeno državno rukovodstvo godinama unazad, a naročito od dolaska na vlast premijera prištinskih privremenih institucija Aljbina Kurtija, upozoravali međunarodnu i domaću javnost na kontirunirani pritisak i progon srpskog naroda na KiM. Vučević je istakao da Srbija smatra da KFOR treba da ima što značajniju ulogu na KiM, a posebno tamo gde žive Srbi i tome se, ističe, nikada nismo protivili kao ni Srbi na KiM. „VS smatra da treba obezbediti veću plrisustvo KFOR-a i to bi donelo veću sigturanost našeg naroda na KiM. Saradnja VS sa KFOR je dobra i kontinuirana u skaladu sa Rezolucijom 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova i gotovo svakodnevna. Sarađujemo na svim nivoima od načelnika Generalštaba do komisije za implementaciju vojnotehničkog sporazuma“, poručio je ministar. Dodao je da su jedno političke razlike između naše zemlje i zemalja koje čine KFOR, a drugo odlična saradnja koji imaju. „KFOR sve ove godine nije prešao na teritoriju Srbije, niti je to Srbija prešla na teritoriju KiM poštujući i primenjujući Rezoluciju 1244 i Vojno – tehnički sporazum nikada i VS nikada nije ni na koji način pogazila te dokumente i akte. U skladu sa navedenim, vodi se kontinuirana kampanja protiv VS odnosno njenih pokreta i razmeštaja na našoj teritoriji i to smatramo neprimerenim i neosnovanim“, poručio je Vučević. „Zato dragi građani Srbije važno da nastavimo politički dijalog, da se poštuju i Rezolucija 1244, vojno – tehnički sporazum iz Kumanova kao i da se implementira sve ono što je postignuto kroz prethodne sporazume u dijalogu, a sve kako bi izbegli eskalaciju i konflikte koji nisu u interesu naše otadžbine“, zaključio je Vučević.

Mojsilović: Milan Radoičić nije učesvvoao na obuci na Pasuljanskim livadama, niti je prisustvovao, niti je ispalio bilo koju granatu, nije se ni odazvao nijednom pozivu, a šta radi na privatnom imanju nije stvar VS, najodlučnije demantujem sve navode iz Prištine.

Srbija nema poblem u saradnji sa Kforom i Euksom, i da imaju više pripadnika gde žive Srbi kao i na celom KIM, sve aktivnosti VS su definisane kroz akte naše države, ne radimo ništa tajno ni skriveno, očekujemo odgovore šta se dešavalo 24. septembra na severu KIM.

Brojne optuzbe stižu na račun naše države da smo obučavali i naoružavali Srbe na KIM, na osnovu navodno zaplenjenog naoružanja koje su prikazali u Prištini, a pitanje Kurtiju – kako to da kosovska policija koristi srpsko naouržanje, da li je Srbija naoružavala kosovsku policiju da puca po Srbima.

Mojsilović: U skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta nije bilo povećanja borbene gotovosoti VS već samo pojačanih aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbednosti, svi komentari o angažovanju snaga nepotrebni, čudi kada neko iskazuje zabrinutost, VS u Kopnenoj zoni 4500 angazzovanih pripadnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana