Vučević na VMA obišao ranjenog Delevića:Nema dileme, to je bio pokušaj ubistva tanjug

Objavljeno: 24.01.2023. 18:57 Izmenjeno: 24.01.2023. 18:58

Incident se, kako je naveo, dogodio kod nelegalnog punkta na Bistričkom mostu na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Leposavić.

foto tanjug

 

Ministar odbrane Miloš Vučević objavio je da je obišao na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu Miljana Delevića, koji je ranjen kada je na vozilo u kojem se nalazio pucala specijalna kosovska policija, i poručio da je za njega, bez dileme, reč o pokušaju ubistva. „Nikakvo tu nije bilo zaustavljanje, govorim o dvojici Srba, niti njihovo opiranje, nego pokušaj likvidacije. Pogledajte broj metaka koji je ispaljen, pogledajte njihovu akciju gde su hteli da ih sateraju, da ih sabiju između betonskih blokova i vozila ROSU policije“, naveo je Vučević na Instagramu. On je upitao šta radi ROSU na severu Kosova i Metohije s obzirom na Briselski sporazum i sve one garancije koje je Beograd dobio od međunarodne zajednice. „Ali niko ne pušta suzu za Srbima i to je nešto na šta, nažalost, moramo da sviknemo. Nije emotivno lako prihvatiti, ali je nažalost naša politička realnost. Niko ne žali ni za Stefanom, ni za Milošem. Niko ne žali ni za momcima koji su jedva spasili glavu juče. To je surova politička realnost koja nas okružuje. Ne danas, ne od juče, već dugo godina“, ocenio je on. Vučević je zahvalio judima iz bolnice u Kraljevu koji su prvi pružili zdravstvenu pomoć ranjenom Delaviću i VMA i poručio da veruje da će se on dobro oporaviti, da će što pre biti među svojima. „Nadam se da će moći mirno da nastavi da živi na Kosovu i Metohiji. Za mene nema dileme, to je bio pokušaj ubistva. Nastavlja se teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Naravno, oni posle izmišljaju da postoje brojne krivične prijave, kriminalizuju svakoga ko je Srbin, posebno na severu Kosova i Metohije. Oprobana matrica, scenario koji je odavno napisan, nešto što možete stvarno da vidite“, naveo je Vučević. Vučević je u odvojenoj objavi na Instagramu naglasio da je najvažnije da je jedan ljudski život je spasen i produžen na, kako je rekao, „ponos svih nas, na ponos Ministarstva odbrane, rekao bih cele države Srbije“. „Divni ljudi rade ovde na Vojnomedicinskoj akademiji i to je duga tradicija koju niko ne sme da potceni, ni da zaboravi. Rekao bih da Ministarstvo zdravlja stavlja VMA na mesto koje zaslužuje u ukupnoj lepezi svih zdravstvenih institucija i ustanova. Verujem da ćemo imati još bolje uslove za zaposlene i pre svega još bolje uslove za pacijente koji traže i očekuju pomoć u okviru Vojnomedicinske akademije“, poručio je Vučević. Direktor kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je u ponedeljak da su pripadnici specijalne kosovske policije ROSU pucali na vozilo u kojem su se nalazila dva Srbina, i da je tom prilikom ranjen Miljan D, a da je njegov suvozač Dušan S. prošao bez povreda, dok je čitav automobil izrešetan. Incident se, kako je naveo, dogodio kod nelegalnog punkta na Bistričkom mostu na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Leposavić.

Supruga ranjenog Miljana Delevića Ana rekla je  da se plaši za bezbednost svoje porodice jer njoj i njenom suprugu, koji je danas prebačen na VMA, na društvenim mrežama stižu preteće poruke od Albanaca. „Plašim se, kako da se ne plašim, kod kuće imam malo dete od sedam godina“, rekla je Delević za Kosovo onlajn. Ona je dodala da je njen profil na društvenoj mreži trenutno blokiran i da ne može da postavlja objave, niti da odgovara na poruke. Ana je danas posetila supruga i rekla da je on prebačen na VMA u Beogradu. „On je za sada dobro, svestan je. Videla sam ga na pet minuta, toliko su mi dozvolili jer je bio na intenzivnoj nezi. Prebacili su ga danas na VMA, ja sam se vratila kući“, kazala je Delević. Dodala je da se prilikom posete srela i sa direktorom Kancelerije za KiM Petrom Petkovićem, koji joj je preneo da se Vlada Srbije zalaže za to da se na KiM održe mir i stabilnost. Delević je, povodom pretećih poruka, rekla i da u severnom delu Kosovske Mitrovice nema nadležnih organa i policije kojima bi mogla da se obrati za pomoć i traži zaštitu. „Ništa, ključ u bravu i zaključaj se u kuću. Moj sin juče i danas nije išao u školu. On je prvi razred, mali je, deca su ovde veći političari od odraslih i sve razumeju, možda neće ići u školu ni sledeće nedelje“, rekla je Delević. Pripadnici ROSU pucali su u ponedeljak oko 11.30 kod nelegalnog punkta na Bistričkom mostu na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Leposavić na vozilo u kojem su se nalazila dvojica Srba. Tom prilikom automobil je izrešetan, vozač nije povređen, a Delević, koji se nalazio na mestu suvozača, je ranjen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana