Vojska Srbije će reagovati na pokušaje ugrožavanja građana na KiM Tanjug

Objavljeno: 19.01.2022. 17:13 Izmenjeno: 20.01.2022. 16:05

Ponovio je da su prema Rezoluciji 1244 i Vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova jedinice Kfora jedine legalne snage u pokrajini.

foto Tanjug

 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Milan Mojsilović rekao je  da ne isključuje nove jednostrane akcije kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova i Metohije (KiM), ali je dodao da će VS reagovati na takve pokušaje.

„Ne isključujem mogućnost da se bezbednosne snage koje postoje na Kosovu i Metohiji (KiM) jednostrano i nesrazmerno angažuju u cilju dostizanja određenih političkih poena na terenu, ali će naš zahtev, insistiranje, pa i neke druge stvari biti u funkciji obezbeđenja, ne samo mira, nego i stanja bezbednosti koje garantuje da naši ljudi na KiM mogu da žive i ostvaruju svoja prava kao svi građani ove zemlje“, rekao je general Mojsilović nakon današnje analize stanja i sposobnosti VS tokom prošle godine.

„Insistiramo da njihov odnos sa drugim bezbednosnim subjektima koji u našim dokumentima nisu prepoznati kao nosioci bilo koje bezbednosne funkcije, bude nepristrasan i u duhu potpisanih sporazuma i ne odnose se samo na kosovsku policiju, nego i na kosovske snage bezednosti, sa zabranom prelaska na sever KiM bez posebne saglasnosti komadnata Kfora“, rekao je Mojsilović.

Dodao je da se u slučajevima kada se dešava da kosovske snage uz saglasnost ili bez saglasnosti Kfora pređu na sever južne Pokrajine VS preduzima zadatke u skladu s tim.

„Bili ste svedoci povećanja našeg angažovanja uz administrativne linije, posebno na pravcima koji vode sa severa ka centralnom delu Srbije i prevetntivnog razmeštaja snaga za brzo reagovanje VS“, rekao je načelnik Generalštaba VS. Naveo je kako je zadovoljan odnosom novog komandanta Kfora i da se ta saradnja zasad odvija u duhu predviđanja stanja i bez ozbiljnih incidenata koji bi ugrožavali realizaciju Vojnotehničkog sporazuma i Rezoluciju 1244.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana