Volstrit džornal: Jeremić jedini kandidat vredan pohvale Tanjug

Objavljeno: 19.09.2016. 11:02 Izmenjeno: 20.09.2016. 10:12

Najbolji izbor za reforme u Ujedinjenim nacijama je srpski kandidat za generalnog sekretara Vuk Jeremić, ocenjuje „Volstrit džornal“.

List podseća da je Jeremić zauzeo treće mesto na neformalnom glasanju i vidi ga kao „jedinog kandidata vrednog pohvale u ovom miksu“.

Kako se navodi, na listi kandidata za naslednika Ban Ki-muna se istice “favorit Vladimira Putina i doživotni socijalista koji je zloupotrebio globalnu humanitarnu organizaciju”, time misleci na bivšeg premijera Portugala Antonija Gutereša.

Istice se da je Gutereš favorit zapadnih sila, ali se dodaje i da zbog tradicije rotirajuceg liderstva prednost u odnosu na njega ima slovacki diplomata Miroslav Lajčak, za koga se istice da je bio to i u komunistickom uredenju, kao i da ima doktorat sa Državnog instituta za medunarodne odnose u Moskvi, prenosi B92.

Takođe, mnogo se govorilo o tome da bi sledeci generalni sekretar trebalo da bude žena, ali se ističe da Bugarka Irina Bokova i Argentinka Suzana Malkora ne mogu da steknu dovoljnu podršku, iako ih favorizuju ruski, odnosno americki establišment.

”To ostavlja bivšeg srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića, koji je u neformalnom glasanju zauzeo treće mesto, kao jedinog kandidata vrednog pohvale u ovom miksu. On ima 41 godinu, školovan je na Harvardu, mlad je, ali je bio lider u društvenom pokretu koji je pomogao u rušenju diktature Slobodana Miloševica. Radio je u prozapadnoj vlasti Borisa Tadića, koji je 2010. godine izjavio izvinjenje zbog masakra u Srebrenici”, navodi Volstrit džornal.

List piše i da Jeremić razume da bi njegov prvi posao na mestu generalnog sekretara trebalo da bude kontrolisanje birokratije Ujedinjenij nacija i sprecavanje korupcije koja je zavladala u vreme Kofija Anana.

Neimenovane diplomate istakle su da Savet bezbednosti UN ima za cilj da preporuci kandidata generalnoj skupštini UN do oktobra.

Pet stalnih clanica SB UN sa pravom veta, SAD, Rusija, Velika Britanija, Kina i Francuska, moraju na kraju da postignu saglasnost o kandidatu za generalnog sekretara UN, navodi Rojters.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura -3°C

Pretežno vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana