Vojska Srbije odgovorila svim izazovima Tanjug

Objavljeno: 10.05.2020. 12:53 Izmenjeno: 11.05.2020. 08:55

Vojska Srbije pokazala svoju organizovanost, efikasnost i spremnost da se izbori sa svim izazovima kako bi sačuvala zemlju i građane Srbije, izjavio ministar odbrane Aleksandar Vulin na predstavljanju rezultata vojske tokom vanrednog stanja i istakao da je, pored medicinara, pretrpela najteži udar u borbi sa korona virusom.

 

Predstavljanje rezultata vojske tokom vanrednog stanja, otpočeto je minutom ćutanja kojim je odata pošta svim građanima koji su podlegli posledicama virusa korona, a među kojima su i tri pripadnika Vojske Srbije.

Vulin je najavio da će država pomoći porodicama pripadnika Vojske Srbije koji su podlegli posledicama novog korona virusa.

Istakao je da je do sada ukupno u vojsci bilo inficirano 300 ljudi, trenutno je pozitivno njih 52 i svi su, kaže, van životne opasnosti.Trenutno je i, dodaje, 167 pripadnika Vojske Srbije u samoizolaciji.

Podsetio je da je Uprava za vojno zdravstvo dala procenu o uvođenju vanrednog stanja zbog razvoja pandemije, koje je, uvedeno 15. marta, a od tada je Vojska Srbije dobila dva zadatka – da pruže podršku civilnim vlastima i očuvaju operativne sposobnosti Vojske Srbije.

Vulin je rekao da je vojska preuzela obezbeđivanje granica, objekata zdravstvenih ustanova, socijalnih centara i centara za prihvat migranata i istakao da je dnevno na tim zadacima bilo angažovano više od 1.500 vojnika na terenu, a osim na terenu, bili su angažovani i oni koji su brinuli o njihovoj logistici, zdravlju, oni koji su učestvovali u organizaciji i komandovanju.

Osim toga, angažovani su bili i vojnici koji su kontrolisali kopnenu zonu bezbednosti prema AP Kosovo i Methohija, oni koji su vodili računa o bezbednosti srpskog neba, kao i oni koji su obaveštajno i kontraobaveštajno informisali sve vreme.

Vulin je naveo da je vojska obezbeđivala svih 18 graničnih prelaza, u saradnji s MUP-om, 51 objekat zdravstvene ustanove u 24 gradova i opština u zemlji, prihvatne centre za migrante i centra za azil gde je smešeno 8.000 migranata.“Vojska Srbije potrudila se da migrant budu bezbedni i da se nigde ne kreću. Koliko su ti centri dobro čuvani, govori podatak da nijedan migrant nije imao simptome virusa korona”, rekao je Vulin.

Podsetio je da su u tim centrima izbila tri incidenta zbog čega je vojska morala da reaguje “pucanjem u vazduh iz vatrenog oružja”, kako bi srpečila masovno bežanje migranata iz centara i dodao da u tim incidentima niko nije povređen.

Osim toga, vojska je obezbeđivala 153 ustanove socijalne zaštite u 50 gradova i opština u zemlji, dodajući da su vojnici od direktora ili vlasnika tih ustanova dobijali spisak zaposlenih koji mogu da ulaze u ustanove.Međutim, Vulin je ukazao da su u Negotinu upravo zaposleni sa spiska bili zaraženi, te da su delu korisnika ustanova preneli virus, kao i dvojici vojnika.

Vojska je, ističe Vulin, posebnu spremnost pokazala u opremanju privremenih bolnica i dodao da je vojska opremila devet privremenih bolnica u pet gradova, odnosno ukupno 5.122 kreveta iz sopstvenih sredstava i po nalogu Kriznog štaba Vlade Srbije.“Za opremanje privremenih bolnica dobili smo i pohvale kineskih stručnjaka koji su to nazvali “srpskom brzinom”, rekao je Vulin.

Dodao je da se na Beogradskom sajmu lečilo 1.092 pacijenata, na sajmu u Novom Sadu 269, a u hali “Čair” 396.Naveo je da je trenutno na sajmu u Beogradu smešteno 70 pacijenata, u Novom Sadu 38, dok se u VMC Karaburma leči 53 zaraženih, od kojih su dvoje na respiratoru.Dodao je da je VMC Karaburma postala kovid bolnica za samo 10 dana, dok je drugi deo te bolnice rekonstruisan i izgrađen za 12 dana, čime su njeni kapaciteti prošireni.Do sada je u toj bolnici lečno 157 najtežih pacijenata, a nijedan od zdravstvenih radnika koji u VMC Karaburma leči pacijente nije zaražen, rekao je ministar.

Rekao je i da je za vreme vanrednog stanja u stalni radni odnos primljeno je 95 lica medicinskog i pomoćno stručnog osoblja u okviru vojnog zdravstva.

Vulin je ukazao i da se protiv privremenih bolnica vodila medijska kampanja, koja je, kako navodi, odvraćala zaražene da prijavljuju bolest kako ne bi išli u privremene bolnice.

“Govorili su da je Beogradski sajam Sajmište, da je to logor, da su tamo loši uslovi… Ko zna koliko je zbog toga ljudi imalo loše zdravstveno stanje i moglo brže da bude izlečeno”, rekao je Vulin.

Dodao je i da su pacijenti u privremenim bolnicama besplatno lečeni i da im nije naplaćen nijedan lek, dok su, kaže Vulin, mnogo razvijenije države svojim građanima te usluge lečenja naplaćivali.

Vojska Srbije pokazala svoju organizovanost, efikasnost i spremnost da se izbori sa svim izazovima kako bi sacuvala zemlju i gradjane, kaze ministar Vulin i istice da je Vojska pored medicinara pretrpela najteži udar u borbi sa korona virusom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana