Vojska dobija Lazara 3 Studio B

Objavljeno: 20.03.2021. 14:32 Izmenjeno: 21.03.2021. 11:18

Ministarstvo odbrane potpisalo je ugovor sa fabrikom Jugoimport SDPR za nabavku oklopnih borbenih vozila 8×8 „Lazar 3″. Vrednost ugovora 3,7 mlrd.din.

Potisivanju ugovora prisustvovao je minstar odbrane Nebojša Stefanović.

Stefanović je istakao da se nastavlja opremanje vojske sredstvima nove generacije domaće proizvodnje i da je reč o ugovoru u vrednosti od 3,7 milijardi dinara.

„Ono što je naš strateški, dugoročni cilj i što nam je predsednik Vučić dao kao zadatak, jeste da se naše izvidačke jedinice, jedinice koje su za prvo dejstvo, odmah opreme savremenim sredstvima u kojima ce biti zašticene, jer hoćemo da brinemo o našim ljudima. Ovim ugovorom broj „Lazara“ koji su savremena oklopna borbena vozila u našoj vojsci bice značajno povećan“, rekao je Stefanović.

On je istakao da opremanje Vojske Srbije novim borbenim vozilima „Lazar 3″ predstavlja značajan doprinos unapređenju operativnih sposobnosti Vojske.

Ovom prilikom ministar Stefanovic obišao je proizvodne pogone „Borbenih složenih sistema“ u Velikoj Plani u kojima se radi na izradi „Lazara“, „Nore“ i „Miloša“, gde su mu predstavljeni kljucni segmenti u procesu proizvodnje, rezultati rada i planovi za dalju proizvodnju.

Prema recima ministra odbrane, u jedinicama Vojske Srbije za nekoliko nedelja naći ce se i novi „Miloši“.

“ Radujemo se jer vidimo napredak, vidimo da se ugovorne obaveze ispunjavaju i da ćemo do kraja godine imati veći broj i „Miloša“ i „Lazara“ u našem sastavu. Zahvalio bih se svima iz „Jugoimporta“ i iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i svim radnicima ove fabrike koji su u prethodnom periodu naporno radili na razvijanju ovih vozila i njihovom ulasku u serijsku proizvodnju“, rekao je Stefanović i najavio da očekuje i novine za predstojeći sajam „Partner“.

On je istakao i da se kontinuirano opremanje vojske, kao i investicije u domaću pamet i domaću industriju nastavljaju.

„Hoćemo da nastavimo sa opremanjem naše vojske, ali i da razvijamo nova savremena sredstva kojima će naše jedinice biti opremljene i sposobne da pokažu svima da ćemo našu Srbiju uvek braniti od svake vrste izazova. Mi smo potpuno posvećeni regionalnoj stabilnosti i miru, ali nećemo nikada dozvoliti da neko pomisli da Srbiju može vojnički da ugrozi, a da na to Vojska Srbije neće imati apsolutno najbolji mogući odgovor“, rekao je ministar odbrane.

Kako je istakao, nema jake Srbije bez njene jake vojske i zato investiramo novac u njeno opremanje, s ciljem da ona bude faktor odvraćanja i kadra da štiti svakog građanina i našu otadžbinu.

Direktor kompanije Jugoimport SDPR Jugoslav Petković istakao je da je reč o nastavku onoga što je rađeno prethodnih godina, kao i da je serijska proizvodnja odmakla daleko.

„Imali ste priliku da vidite i deo „Nora“ koje će se uskoro naći u jedinicama Vojske Srbije, „Miloše“, ciji smo vec prvi kontingent isporučili, a sledeći, kao što je ministar rekao, u narednih petnaestak dana su spremni za testiranje. Imali ste priliku da vidite i „Noru“ koju spremamo za Ameriku i to je naš ponos, jer smo jedna od retkih firmi koja je pozvana na testiranje, da bi ta haubica zvanično ušla u Oružane snage Sjedinjenih Američkih Država“, istakao je Petković.

Prema njegovim recima, u pogonima je proces rada dobro organizovan i ide u dobrom smeru.

„Očekujemo već da za „Partner“ pokažemo, ako epidemiološka situacija bude to dozvoljavala, i neke novitete, i što se tiče točkaša, i što se tiče raketnog programa“, najavio je Petković.

Ugovor o kupovini „Lazara“ potpisali su pukovnik Aleksandar Cakić iz Uprave za nabavku i prodaju Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane i pomoćnik direktora JP „Jugoimport-SDPR“ Aleksandar Lijaković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 3°C

-

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana