Voda na česmama sa izvorskom vodom u Beogradu nije za piće Studio B

Objavljeno: 24.04.2017. 13:27 Izmenjeno: 24.04.2017. 21:27

Voda na česmama sa izvorskom vodom u Beogradu nije za piće, kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

 

Letnja sezona samo što nije. Sa rastom temperature, raste i popularnost javnih česmi. Onih koje su u sistemu beogradskog vodovoda, u gradu ima preko 150. Ta voda je prerađena, hlorisana i potpuno ispravna za piće, kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Uprkos tome što se ispravnost vode na tim česmama redovno kontroliše i što je potpuno bezbedna za upotrebu, sugrađani sa kojima smo razgovarali, imaju razloge zbog kojih izbegavaju da je piju.

Od 30 javnih česmi sa izvorskom vodom, ni na jednoj nije bezbedno konzumiranje vode u aprilu. One su, objašnjavaju nadležni, rizične jer su osetljive na napade bakterija i algi.  Zdravstvena ispravnost vode na izvorskim česmama ispituje se svakog meseca, s tim što se voda sa pet najposećenijih javnih česmi u toku letnjih meseci kontroliše dva puta mesečno.

Voda  za piće u beogradskom vodovodnom sistemu je najvećim delom iz duboko bušenih bunara, zaštićena od spoljašnjih uticaja. Manje od polovine ukupne zapremine vode za piće u Beogradu vodi poreklo od sirove vode Save i Dunava koje se prečišćavaju na pet postrojenja. Dobijena tečnost se kontroliše na četiri nivoa: na samim postrojenjima, u laboratoriji Službe sanitarne kontrole, u GZZJZ Beograd i Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja.

Voda se na javnim česmama redovno analizira, jednom ili dva puta mesečno zavisno od česme, precizirano je u informaciji na sajtu Zavoda. Kako se navodi, česme sa kojih je voda neispravna Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja donosi rešenje o zabrani korišćenja vode za piće. Rešenje se upućuje lokanim samoupravama, koje postavljaju table sa obaveštenjem da voda nije za piće. „Molimo građane da table sa ovim obaveštenjem ne skidaju, jer time ugrožavaju zdravlje svojih sugrađana“, apeluju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana