Voda je bogatstvo koje moramo čuvati

Objavljeno: 22.03.2016. 21:34 Izmenjeno: 22.03.2016. 21:34

Vodu moramo tretirati kao bogatstvo koje treba da čuvamo, jer u suprotnom u budućnosti nećemo imati koristi od nje, poručeno je na skupu koji je u Starom dvoru održan povodom Svetskog dana voda.

– Voda u Beogradu je kvalitetna i bolja od mnogih flaširanih voda, i mi nemamo problem sa tim, već je problem to kako se odnosimo prema našim vodama. Sva naša kanalizacija odlazi u Savu i Dunav i to je nedopustivo. Veoma je važno što je Grad prošle godine u novembru doneo odluku izgradnji nedostajuće kanalizacije na teritoriji Beograda. Ako sve bude bilo kako treba, nadam se da ćemo za deset, 11 godina moći ponosno da kažemo da prerađujemo otpadne vode i ne zagađujemo svoje reke. Taj projekat će trajati narednih deset godina i koštaće oko 700 miliona evra. U okviru toga će biti urađeno i pet fabrika za preradu otpadnih voda i čitav niz sistema malih postrojenja za preradu i prečišćavanje otpadnih voda čija je vrednost oko 300 miliona evra. To je civilizacijski iskorak koji će Beograd imati u narednoj deceniji, a koji je važan za čuvanje vode – istakao je Vesić.

Vode, osim što mogu da budu korisne, mogu da nanesu i veliku štetu, naveo je Vesić i dodao, da su naše najveće prirodne nepogode bujične poplave.

– Činjenica da mali potoci narastu u reke koje nose sve pred sobom u roku od nekoliko sati je nešto sa čime moramo da se nosimo. Priroda nas je nekoliko puta upozorila, intervali između bujičnih poplava su sve kraći i mi ćemo morati ozbiljno da se pozabavimo rešavanjem ovog problema. U narednim nedeljama se očekuje raspisivanje tendera za uređenje Topčiderske reke. Tako će biti raspisani tenderi za uređenje svih drugih reka i kada to budemo završili imaćemo prvi put planove za uređene bujičnih tokova – objasnio je gradski menadžer.

On je podsetio da je Skupština grada usvojila plan adaptacije na klimatske promene i da je Beograd prvi grad grad u ovom delu Evrope koji ima taj plan.

– On se bavi vodama jer mi moramo da budemo spremni na promene koje se dešavaju. Te promene utiču na nas, na privredu, saobraćaj, na naš život. Sada sledi implementacija tog plana. Grad je u poslednje vreme ulagao mnogo u tom pravcu, rezultati će se videti za nekoliko godina, jer strateški rešavamo problem voda na teritoriji grada. Konačno se grad bavi vodama i verujem da ih tretira na pravi način – naglasio je Vesić.

Vesić je ocenio da će u narednim decenijama voda postati najvažniji resurs na našoj planeti, važniji ili bar podjednako važan kao nafta ili gas i zbog toga je veoma bitno da vodimo računa o njemu.

Sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je rekao da je pitanje voda i zagađenje voda najvažniji problem sa kojim se Beograd suočava. To ne znači, dodao je on, da ne radimo i na rešavanju drugih problema.

– Došli smo do toga i da će Beograd stati iza projekta rešavanja problema kanlizacije na čitavoj teritoriji. Mi ćemo rešiti problem koji ima i grad Tokio – naveo je Trivan i zahvalio gradskom menadžeru na pomoći i podršci koju pruža tom Sekretarijatu.

Događaju su prisustvovali i direktorj JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ Svetozar Veselinivić i tehnički direktor JVP „Beogradvode“ Vladimir Batalović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 7°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana