Vlasti Velike Britanije imaju spreman plan za dane posle smrti kraljice tanjug

Objavljeno: 08.09.2022. 21:01 Izmenjeno: 09.09.2022. 11:43

Dana D+10 biće održana sahrana u Westminsterskoj opatiji.

foto Tanjug Kirsty O'Connor/PA via AP

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je popodne, a britanske vlasti imaju spreman plan za sve što će uslediti u narednim danima, od načina na koji će vest biti saopštena do same sahrane.

U operaciju kodnog naziva „Londonski most“, kompletan uvid imao je Politiko.

Tokom Dana D, u satima nakon kraljičine smrti o svemu su obavešteni premijer, sekretar kabineta i određeni broj najviših ministara i službenika.

Premijera je obavestio kraljičin privatni sekretar, koji je takođe, obavestio Kancelariju tajnog saveta, koja koordiniše rad vlade u ime monarha.

Vest je potom poslata vladama 15 zemalja, u kojima je kraljica, takođe, bila šef države i 36 drugih zemalja Komonvelta, jer je cilj da vest prvo saznaju lideri pa tek onda javnost.

Kraljevska palata je izdala „službeno saopštenje“ kojim je vest podeljena javnosti.

Svaki naredni dan se naziva D+1, D+2 i tako dalje.

Ministri i visoki službenici će dobiti meil od sekretara kabineta, čiji nacrt glasi: „Poštovane kolege, s tugom pišem da vas obavestim o smrti Njenog Veličanstva Kraljice“.

Po prijemu meila, zastave širom Vajthola će biti spuštene na pola koplja.

Cilj je da se to učini u roku od 10 minuta.

Internet stranica kraljevske porodice dobiće crnu stranicu sa kratkom izjavom koja potvrđuje njenu smrt.

Sve stranice društvenih medija vladinih resora imaće crni baner.

Sadržaj koji nije hitan neće biti objavljivan.

Kraljevska porodica će objaviti planove za kraljičinu sahranu, koja će biti održana 10 dana nakon njene smrti.

Premijer će biti prvi član vlade koji će dati izjavu.

Ministarstvo obrane će organizovati počasni pozdrav oružjem na svim pozdravnim stranicama.

Biće proglašen nacionalni minut ćutanja, a premijer će potom imati audijenciju kod novog kralja, koji će se zatim obratiti naciji.

Istovremeno, biće održana služba u Katedrali svetog Pavla u srcu Londona, kojoj će prisustvovati premijer i manji broj ministara.

U 10 ujutro, tokom Dana D+1, dan nakon kraljičine smrti, Savet za pristupanje koji uključuje visoke vladine ličnosti sastaće se u palati Svetog Jakova kako bi proglasio Čarlsa za novog suverena.

U 15:30 premijer i Kabinet će imati audijenciju kod novog kralja.

Tokom dana D+2, kraljičin kovčeg će biti prenet u Bakingemsku palatu, a s obzirom da je preminula u Balmoralu u Škotskoj, aktivirana je operacija „Jednorog“, što znači da će njeno telo što pre biti preneto u London kraljevskim vozom.

Od dana D+6 do dana D+9 kraljičino telo će biti izloženo u Vestminsterskoj palati, u okviru operacije kodnog imena „Pero“. Njen kovčeg će biti izložen nasred palate na podignutom postolju poznatom kao katafalk, a palata će biti otvorena za javnost 23 sata dnevno.

Za VIP osobe će se izdavati ulaznice kako bi mogle imati svoje termine.

Na dan D+6 biće održana proba za državnu pogrebnu povorku.

U podne će širom zemlje biti proglašne dve minute ćutanja. Ceremonije će biti održane u Londonu i Vindzoru.

Služba će biti održana u Vindzoru u kapeli Svetog DŽordža, a kraljica će biti sahranjena u Memorijalnoj kapeli kralja DŽordža VI.

Tras:Elizabeta bila stena na kojoj je počivala Britanija

Nova britanska premijerka Britanska premijerka Liz Tras odala je počast preminuloj kraljici Elizabeti, a istovremeno pružila i podršku i izrazila lojalnost novom kralju Čarlsu. Tras je u obraćanju ispred Dauning strita rekla da je smrt kraljice „veliki šok za naciju i svet“ i da je danas dan velikog gubitka.

Ona je rekla za kraljicu da je bila kao stena na kojoj je izgrađena moderna Britanija i „sam duh Velike Britanije“, prenosi Rojters.

Kazala je da je kraljica bila inspiracija i za nju kao i za mnoge Britance.

„Kraljica Elizabeta Drga bila je stena na kojoj je počivala moderna Britanija. Naša zemlja je porasla i procvetala pod njenom vladavinom. Velika Britanija je danas velika zemlja zbog nje“, poručila je Tras koja podseća da je pre samo dva dana otišla u Balmoral kako bi se sastala s kraljicom i polozila zakletvu za premijera.

Odala je i počast novom kralju Čarlsu i istakla da se zemlja sada mora ujediniti kako bi ga podržala i ponudila svoju „lojalnost i odanost“.

„Uvodimo novu eru u veličanstvenoj istoriji naše velike zemlje, baš onako kako bi njeno velicanstvo želelo“, rekla je Tras i izjavu završila rečima: „Bože čuvaj kralja“

Bakingemska palata: Period žalosti do 7dana nakon sahrane

Bakingemska palata je saopštila da će period žalosti nakon smrti Elizabete II trajati od sada, pa do sedmog dana nakon sahrane britanske kraljice, a zastave u kraljevskim rezidencijama biće u tom periodu na pola koplja, prenosi Rojters.

„Nakon smrti njenog veličanstva kraljice, želja njegovog veličanstva kralja je da se period kraljevske žalosti poštuje od sada do sedam dana nakon sahrane kraljice“, navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

Topovi u londonskom „Hajd parku“ i na drugim lokacijama oglasiće se danas u 13 časova, 96 puta, jednom za svaku godinu kraljičinog života, saopštila je Bakingemska palata.

Zvanično nije još saopšteno kada će sahrana kraljice biti održana, ali se veruje da će to biti oko 11 dana nakon njene smrti u četvrtak, navodi Rojters.

Bakingemska palata saopštila je da će zastave u kraljevskim rezidencijama ostati na pola koplja do jutra nakon perioda žalosti i da će kraljevske rezidencije u tom periodu ostati zatvorene za javnost, iako će biti moguće polaganje cveća napolju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana