Vlasnici imovine u Grčkoj u problemima zbog „lokdauna“ Tanjug

Objavljeno: 14.10.2020. 13:04 Izmenjeno: 14.10.2020. 13:04

Zbog zabrane ulaska srpskim državljanima u Grčku, naši građani koji imaju imovinu u ovoj zemlji ne mogu da obiđu svoje kuće i stanove, plate račune i poreze, zbog čega rizikuju da budu kažnjeni.

Kako za Tanjug kaže Tamara Rančić, predsednica Udruženja Grčka iz prve ruke, koje pruža pravnu pomoć Srbima u Grčkoj, mnogim vlasnicima je već isključena struja, na red je došla i naplata poreza, a Grci su, tvrdi, veoma rigorozni kada se kasni sa plaćanjem poreza.

Ne zna se koliko tačno nekretnina naši građani imaju u Grčkoj, ali je, prema nezvaničnim procenama, reč o vise od 5.000 stanova.

„Vlasnici kuća i stanova ne znaju šta se dešava sa njihovim nekretninama, da li se možda neko uselio u njih. Njihova zebnja je tim veća što se sporadično može čuti da je bilo čak i pljački“, ukazuje Rančić.

Ona ističe da turiste i vlasnike imovine ne bi trebalo tretirati jednako kada je reč o mogućnosti ulaska u Grčku.

Naša sagovornica smatra da su Grci, samim tim što su dozvolili da stranci u njihovoj zemlji mogu kupovati nekretnine, dužni da im dozvole da ih nesmetano koriste i upravljaju njima.

Rančić navodi da je od jula meseca, kada je na snagu stupila zabrana ulaska našim državljanima u Grčku, preduzela niz koraka kako bi pomogla vlasnicima imovine u Grčkoj.

Obraćala se grčkim ministarstvima spoljnih poslova, civilne zaštite, Policiji za strance, Generalnom sekretaru za civilnu zastitu Grčke, kao i našoj Ambasadi u Atini, Konzulatu u Solunu, te grčkoj ambasadi u Beogradu, ali bez uspeha.

Naša država bi, smatra ona, preko Ambasade u Atini ili Konzulata u Solunu trebalo da ukaže na ovaj problem i da zahteva poštovanje prava naših građana na korišćenje svoje imovine u Grčkoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana