„Irinej uvek mudro vodio brod naše crkve“ Tanjug, Studio B

Objavljeno: 20.11.2020. 17:16 Izmenjeno: 21.11.2020. 09:53

Upokojenje patrijarha Irineja sve je duboko potreslo, a naročito Nišku eparhiju i narod Niša, koji su, kako kaže vladika niški Arsenije, patrijarha najbolje poznavali i voleli, jer je na tronu niških episkopa proveo punih 35 godina.

foto Tanjug

Istakao je da je patrijarha upoznao dok je bio na mestu njegovog vikara pune tri godine, a pamtiće ga, navodi, kao plemenitu ličnost, skromnu i smirenu.

Arsenije kaže da je patrijarh voleo malog i običnog čoveka, da je uvek nalazio lepu reč za svakoga, a naročito za onoga ko je bio potišten i ucveljen.

„Svojom mudrošću, smirenošću i staloženošću, mnogo puta je u teškim vremenima, i za naš narod i našu crkvu, mudro vodio brod naše crkve, i u tim teškim momentima je brod srpske crkve vodio ka sigurnoj i mirnoj luci“, rekao je vladika Arsenije.

Kaže da narod danas žali zbog rastanka sa patrijarhom i ocem koji je, navodi, imao mnogo ljubavi za svoju crkvu i narod i kojima je sav svoj život posvetio.

Naročito je, naglašava, isticao svoju ljubav prema KiM, kao i da nije bilo dana da nije pomenuo KiM i naš narod na tom prostoru i to sa, kako kaže, bolom i nadom da će se nešto na bolje promeniti.

„Iako se rastajemo sa našim patrijarhom, mi kao hrišćani verujemo da je on danas na boljem mestu, u carstvu nebeskom, zajedno sa našim patrijarhom Pavlom, nedavno upokojenim Amfilohijem, ali i sa svima svetima iz roda naseg“, rekao je Arsenije.

Vladika Teodosije:Ostavljen amanet-da se ne odričemo Kosova

S bolom u duši i s tugom primili smo vest da se upokojio naš partrijarh, otac, pastir, roditelj, izjavio je danas episkop raško-prizrenski Teodosije.

„Uvek je bio uz nas, naročito uz mene kao episkopa, sveštenstvo, monaštvo, ali i one vernike, narod koji istrajava svo ovo vreme i ne želi da napusti ove svete prostore. Imao je zaista razumevanje za sve što prolazimo i saosećao je sa svakim čovekom“, rekao je Teodosije.

Istakao je da je stav partijarha Irineja bio veoma jasan po pitanju Kosova i Metohje.

„Kao i svetoarhijerejski Sabor i naš patrijarh je svaki put isticao da se ne smemo odreći naše svete zemlje, našeg Jerusalima, našeg Prizrena, Pećke patrijajršije, Dečana, Gračanice, da je to naše srce i naša duša. Da, ako se odrekenemo KiM i ako napustimo ove svete prostore, mi više nećemo postojati, više nećemo biti ono što su vazda bili naši preci i naši sveti i da ćemo postati potpuno nešto drugo, nama strano i ne nama svojsvetno“, rekao je vladika Teodosije za Kosovo onlajn.

Te reči i takav stav patrijarha ulivaju dodatnu snagu, istakao je Teodosije, ali i obavezuju da se istraje na tom putu, da se njegov zavet, amanet očuva.

„Mi sve činimo kao ljudi, setimo se reči našeg blaženo počivšeg partijarha Pavla “Bog će nam pomoći, ako bude imao kome“. To znači da mi budemo Božiji, čuvamo reč Božiju, zapovest Božiju i da svedočimo naše ime ono što jesmo, naše postojanje, i da kao narod budemo ono što jesmo, a ne nešto drugo. Tako da ima nade za naš život i naše prisustvo na ovim prostorima potvrđuje da je KiM i sveta srpska zemlja najsvetije što imamo, ono čime se ponosimo, ono što nas održava da budemo narod Božiji“, rekao je vladika .

Ogromni uspesi Irineja i u vođenju međureligijskog dijaloga

Pokojnom patrijarhu Irineju pripadaju mnoge zasluge i uspesi, kako na crkvenom tako i na planu odnosa između Srpske pravoslavne crkve i države,ocenjuje ulogu preminulog patrijarha Irineja istoričar Aleksandar Raković.

„Veliki uspesi pokojnog patrijarha Irineja su na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori gde su sačuvane svetinje srpske crkve i srpskog naroda. Veliki uspeh je, takođe, vođenje međuverskog dijaloga sa drugim crkvama i verskim zajednicama, a ne treba ispustiti iz vida i još jedan veliki uspeh, stopiranje kanonizacije Alojzija Stepinca“, ističe Raković i dodaje da ćemo „plodove“ jednog od mnogobrojnih uspeha pokojnog patrijarha tek videti:

„U pitanju je pokušaj da se premoste razlike između grčkih crkava i ruske crkve oko takozvanog ukrajinskog pitanja“.

Prema njegovim rečima, sve su to uspesi koji će njegovom nasledniku na tronu Svetog Save staviti „vruć krompir“ u ruke da mora ići tim putem.

Kada je reč o odnosu crkve i države, oni su, po viđenju Rakovića, bili veoma važni.

„Patrijarh Irinej, uprkos nekim pritiscima i namerama, nije imao nikakvu potrebu da ulazi u sukob sa državom oko kosovsko-metohijskog pitanja, kada su neki episkopi u to ušli, već se opredelio za drugi put, da se savetodavnim načinom i odlukama Svetog arhijerejskog sabora SPC pruži ruka državi i otople odnosi sa vlastima u Beogradu“, napominje Raković.

Na pitanje može li gubitak dva verovatno najuticajnija čoveka u Crkvi, Irineja i Amfilohija, u kratkom vremenskom periodu od samo dvadesetak dana, dovesti do problema i potresa unutar same SPC, on je naveo da ne može, i da za to ne postoje apsolutno nikakve mogućnosti jer je „SPC jedinstveni organizam i ima svoje organe koji rade u svakom smislu“.

Vladika Andrej i kardinal Šenborn o patrijarhu Irineju

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej poručio je da je patrijarh Irinej bio veliki prijatelj Austrije, a nadbiskup bečki kardinal Kristof Šenborn opisao ga kao čoveka koji je gledao i izvan granica sopstvene crkve, koji se zalagao za teološki dijalog pravoslavne i karoličke crkve.

Šenborn je za Katpres rekao da je patrijarh bio taj koji je, nakon zbog politički prouzrokovanog prekida doprineo obnovi zvaničnog teološkog dijaloga pravoslavne i katoličke crkve na međunarodnom nivou 2006.u Beogradu.

Podsetio je da je Irinej tada bio u Nišu, te da je iz činjenice da je Niš bio rodno mesto cara Konstantina crpeo svoju ekomuensku inspiraciju.

„Bog će ga bogato nagraditi za ovo delo i pastoralno delovanje“, naglasio je Šenborn.

Episkop Andrej je Katpresu rekao da je patrijarh Irinej veoma cenio ranijeg bečkog nadbiskupa kardinala Franca Keniga, a zatim i njegovog naslednika Šenborna.“Patrijarh je uvek znao da ceni koliko katolička crkva u Austriji podržava SPC u zemlji“, dodao je on.

Ukazao je da je već pre više godina odlučeno da se kardinal Šenborn nagradi najvišim ordenom SPC, ali do sada nije došlo do uručenja, te je za žaljenje što to neće moći da se dogodi pod patrijarhom Irinejem.

Kardinal Šenborn se, inače, poslednji put novembra 2018. sastao u Beogradu sa patrijarhom Irinejem.

Episkop Andrej je ukazao da se patrijarh zalagao za dijalog sa katoličkom crkvom i da je podržavao posetu pape Srbiji.S tim u vezi je podsetio na pismo Irineja iz 2005.godine tadašnjem patrijarhu Pavlu, u kojem je apelovao da se povodom velike proslave Milanskog edikta 2013.pozovu svi hrišćanski poglavari, a tako i papa.

Takođe, navodi episkop Andrej, patrijarh Irinej se zalagao i za pomirenje Srba i Hrvata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Sumaglica

Trenutna temperatura 4°C

Sumaglica

Sreda
Oblačno

Max: 6°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana