Vladi Mejove izglasano poverenje Tanjug, RTV, RTS, Rojters

Objavljeno: 16.01.2019. 20:49 Izmenjeno: 17.01.2019. 09:35

Vlada premijerke Tereze Mej dobila je poverenje u parlamentu.

 Za njenu vladu glasalo je 325 poslanika, dok je 306 bilo protiv, javio je Rojters.

Nakon glasanja, Mejova je pozvala lidere parlamentarnih stranaka da se sa njom sastanu već ove večeri kako bi pokušali da pronađu izlaz iz ćorsokaka kad je reč o Bregzitu.

„Imamo odgovornost da pronađemo način koji može da obezbedi podršku Donjeg doma“, rekla je premijerka u parlamentu, prenosi Rojters.

U tom cilju, dodala je, predložila je niz sastanaka između visokih parlamentaraca i predstavnika vlade u narednim danima.

„I želela bih da pozovem lidere parlamentarnih stranaka da se sa mnom pojedinačno sastanu, počev od večeras“, rekla je Mejova.

Obećala je i da će ispuniti volju britanskog naroda i realizovati Bregzit.

Potvrdila je da će Vlada u ponedeljak predstaviti plan o daljim koracima u okviru tog sporazuma.

Ovakav ishod glasanja znači da će ona sada nastaviti s razgovorima s poslanicima svih partija u pokušaju da se postigne konsenzus o tome kako postupiti kad je reč o izlasku Velike Britanije iz EU, nakon što je parlament juče odbacio sporazum koji je ona predložila u vezi s Bregzitom, pojašnjava britanska agencija.

S obzirom na to da se bliži 29. mart, datum određen za konačno istupanje Britanije iz EU, ta zemlja se nalazi u svojoj najdubljoj političkoj krizi u poslednjih pola veka pitajući se kako, pa čak i da li da izađe iz bloka kojem se pridružila 1973. godine, zaključuje Rojters.

Četiri scenarija za Bregzit

Donji dom britanskog parlamenta ubedljivom većinom je odbio dogovor o Bregzitu koji je vlada premijerke Tereze Mej postigla sa Evropskom unijom, a Dojče vele piše o četiri četiri moguća scenarija koja bi mogla da uslede – od „tvrdog“ Bregzita do ostanka u EU.

„Odgovornost svakog od nas je u ovom trenutku ogromna pred istorijsku odluku koja će odrediti budućnost naše zemlje generacijama“, izjavila je konzervativna premijerka Tereza Mej uoči glasanja.

Te velike reči nisu nimalo pomogle: čak 432 poslanika glasala su protiv njenog predloga ugovora sa EU kojim se uređuje Bregzit dok su je podržalo svega 202 poslanika.

Premda parlament broji 650 stolica, Terezi Mej je trebala prosta većina koja iznosi 318 glasova. Naime, sedmoro poslanika irske republikanske partije bojkotuje parlament, dok pravo glasa nemaju četvoro predsedavajućih i četvoro onih koji broje glasove.

Severnoirski unionisti, koji podržavaju vladu Tereze Mej, takođe se protive dogovoru u sadašnjoj formi jer je u njega uključen i zaštitni mehanizam poznat pod pojmom „bekstop“.

Ta odredba podrazumeva otvorenu granicu između Severne Irske i Republike Irske. I jastrebovi iz redova Torijevaca Tereze Mej strahuju da bi „bekstop“ vezao Ujedinjeno Kraljevstvo za EU na neodređeno vreme.

Kao prvi scenario DW navodi „ustupke Brisela“ i piše da kako se bližilo glasanje u Londonu i kako je postajalo sve izvesnije da je Tereza Mej daleko od većine, tako su se iz kontinentalne Evrope javili popustljiviji glasovi.

Nemački šef diplomatije Hajko Mas rekao je ranije u utorak: „Ako stvar večeras pođe naopako, moglo bi da bude novih razgovora“. Računica iza toga je pomalo naivna – EU bi mogla tu i tamo kozmetički da izađe u susret Londonu ne bi li tako Mej pribavila još koji glas i pokušala ponovo sa glasanjem.

Ali zid na koji britanska premijerka nailazi kod kuće teško može da se probije kozmetičkim izmenama. Za suštinske promene dila u 27 preostalih članica EU nema više ni volje ni vremena.

Mas je tako ponovio da „dogovor ostaje takav kakav je“. I predsednici Saveta EU Donald Tusk i Evropske komisije Žan-Klod Junker odbacuju ponovno otvaranje pregovora.

Drugi scenario je „tvrdi“ Bregzit.

Prema članu 50 Lisabonskog ugovora koji reguliše istupanje neke članice iz EU, Britanija bi 29. marta trebalo da automatski izađe iz članstva pa makar ne bilo nikakvog dogovora.

Tereza Mej bi teoretski mogla da traži malo pomeranje roka i iz Brisela je bilo signala da bi se stvar mogla odgoditi do kraja juna. To sa sobom, međutim, nosi komplikacije: najpre, produžetke treba jednoglasno da odobre sve članice EU. Zatim, u maju su evropski izbori koji ne bi trebalo da se održe u Velikoj Britaniji. Na posletku, šta bi donela još tri meseca nakon bezmalo dve godine natezanja, konstatuje DW.

Zato je Tereza Mej pre glasanja najavila da po svaku cenu namerava da sprovede „volju naroda“, misleći na referendum od juna 2016. godine kada je 51,9 odsto građana glasalo za Bregzit. Mej je više puta uveravala poslanike da je tvrdi, neuređeni Bregzit jedino što preostaje ukoliko odbiju njen plan.

To se sada desilo i, ako to nije bio premijerki blef u pokušaju da prikupi glasove, Ujedinjeno Kraljevstvo će kroz dva i po meseca prestati da bude članica EU bez ikakvog ugovora o daljim odnosima.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin najavio je prethodno da poraz Tereze Mej na odlučujućem glasanju treba da vodi u glasanje u nepoverenju vladi i u vanredne izbore. I Tereza Mej je posle poraza rekla da treba glasati o poverenju. O tome će se već danas glasati.

Ako premijerka padne, donji dom ima dve sedmice da iznađe novu vladajući većinu, a u suprotnom ide se na nove izbore. Korbin je najavio da bi, u slučaju da on postane premijer, poveo nove pregovore sa EU.

Četvrti scenario je novi referendum.

Ovakav rasplet se ne kosi sa prethodnim, trećim scenarijem, naprotiv – deluje da je treći scenario neophodan jer je Tereza Mej kategorički odbijala mogućnost drugog referenduma na kojem bi građani bili konkretno upitani da li žele da izađu iz EU prema dogovoru koji je ispregovaran ili da ipak ostanu u Uniji.

Sa druge strane, levičar Korbin je dugo oklevao, ali odnedavno ne isključuje mogućnost novog referenduma.

Prema anketi koju je objavio londonski Independent, većina građana je u slučaju propasti plana Tereze Mej htela novi referendum (46 odsto za naspram 28 odsto protiv), na kojem bi zatim 45 odsto glasalo za ostanak u EU, a 39 odsto za izlazak iz EU (16 odsto neopredeljenih).

EU razmatra odlaganje Bregzita do 2020?

Zvaničnici EU razmatraju plan da odlože Bregzit do 2020. godine, nakon što su Nemačka i Francuska pokazale spremnost da produže pregovore o povlačenju zbog političkih previranja u Velikoj Britaniji, objavio je britanski Tajms.

Prethodno planiranje bilo je usredsređeno na tromesečno odlaganje Bregzita, od 29. marta do kraja juna, prenosi Rojters.

Kako se navodi, zvaničnici EU traže pravne puteve da odlože izlazak Velike Britanije iz EU do sledeće godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana