Vlada:Traje akcija suzbijanja komaraca, građani da ne brinu Tanjug

Objavljeno: 05.07.2019. 09:50 Izmenjeno: 05.07.2019. 14:42

Vlada Srbije saopštila je da preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Vojvodine i lokalnih samouprava sprovodi akciju suzbijanja komaraca na teritoriji Srbije i da građani nemaju razloga za brigu.

Kako navode, iako trenutne vremenske prilike izuzetno pogoduju brzom razvoju i razmnožavanju komaraca, što je dovelo da povećanja njihove brojnosti, građani nemaju razloga za brigu, s obzirom da će se sa aktivnostima na suzbijanju nastaviti i u narednom periodu i da vlada preko Tima za jedinstveno sprovođenje aktivnosti suzbijanja komaraca kordiniše aktivnosti.

Iz vlade poručuju da je akcija suzbijanja komaraca počela i ove godine na vreme, početkom aprila meseca, i dala zapažene rezultate, što se može videti i na osnovu zvaničnih rezultata Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Iako je registrovano prisustvo komaraca prenosioca virusa Zapadnog Nila, na osnovu podataka Instituta do 1. jula 2019. godine na teritoriji Republike Srbije nisu registrovana oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, podsećaju iz vlade.

Ističu i da građane treba upoznati da se populacija komaraca ne može suzbiti u potpunosti, jer bi to dovelo do ekološke katastrofe s obzirom da se njima hrane mnogobrojne životinje poput lasta, slepih miševa i riba.

Inače, suzbijanje komaraca je usmereno na eliminisanje larvi i suzbijanje odraslih komaraca.

Do sad su na teritoriji republike izvršeni u više navrata biološki i hemijski larvicidni tretmani, kao i suzbijanje odraslih komaraca.

Suzbijanje se sprovodi kako u naseljenim mestima tako i na rekama, jezerima, kanalima i drugim mestima pogodnim za razvoj komaraca, i to iz vazduha i sa zemlje.

Kako bi se brojnost populacije komaraca svela na razumnu meru, suzbijanje komaraca potrebno je sprovoditi sve do oktobra meseca, navode iz vlade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana