Vlada: U 20 časova počela primena Kovid propusnica, od sutra i vakcina Moderna Tanjug

Objavljeno: 08.11.2021. 11:55 Izmenjeno: 09.11.2021. 09:31

Od sutra, u našoj zemlji počinje i davanje vakcine proizvođača Moderna, koja se već distribuira po vakcinalnim punktovima

Na sednici Vlade Srbije usvojena je nova uredba o primeni kovid propusnica.

Kao što je i ranije najavljeno, one će od večeras važiti od 20 časova i njihova primena proširena je, pored ugostiteljskih objekata, i na kladionice, kockarnice, slot klubove i druge objekte u kojima se održavaju igre na sreću, saoštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Istom uredbom, radno vreme ovih objekata više nije ograničeno.

Ovo znači da nakon 20 časova neće biti moguće boraviti u ovim objektima bez kovid propusnice, a ukoliko neki ugostiteljski objekat ili kladionica radi non stop, ulazak bez kovid sertifikata moguć je tek od šest časova ujutru narednog dana.

Kovid sertifikati su ustvari digitalni zeleni sertifikati, koji svaki građanin dobije kada se vakciniše protiv korona virusa ili kada dobije rezultate kovid testa.

Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti na i-mejl adresu preko eUprave, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.

Ono što će vam omogućiti ulazak u ugostiteljski objekat, kockarnicu ili kladionicu nakon 20 časa u narednom periodu jeste da Digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od navedenog:

– Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti KOVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana,

– Negativan PCR test ne stariji od 72 sata,

– Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati,

– Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom,

– Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima.

Digitalni zeleni sertifikat – kovid sertifikat možete imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

Cilj uvođenja kovid sertifikata je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana. Stoga se Vlada Srbije nada da će se i večeras građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da će kontrola poštovanja ove mere biti od večeras dodatno pojačana.

Vlada Srbije se nada da će stopa vakcinacije u našoj zemlji dodatno rasti, s obzirom na to da je masovna vakcinacija jedini put do pobede nad pandemijom korona virusa.

Ukoliko ove mere ne budu dale rezultat, vlada se neće ustručavati od pojačavanja postojećih i uvođenja novih epidemijskih mera.

U Srbiji dostupne su četiri vrste vakcina – kineska vakcina Sinofarm, ruska vakcina Sputnjik V, kao i vakcine proizvođača Fajzer i Astra Zeneka.

Vakcinacija je moguća na svim vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja svakoga dana, uključujući i dane vikenda, navedeno je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana