Vlada usvojila Predlog zakona o platama

Objavljeno: 25.02.2016. 13:18 Izmenjeno: 25.02.2016. 13:18

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o platama, rečeno je u Ministarstvu za držvnu upravu i lokalnu samoupravu.Vlada je Predlog zakona o platama uputila u skupštinsku proceduru.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je ranije da će tim aktom biti uređen odnos zarada u javnom sektoru koji pokriva oko 500.000 zaposlenih u državnoj upravi, javnim službama i drugim organima, ali bez javnih preduzeća.

U prethodnom periodu problem u vezi tog zakonskog predloga postojalo je neslaganje Ministarstva finansija sa pojedinim odredbama, kao i sindikata, ali su stavove usaglasili na sednici Socijalno-ekonomskog saveta početkom februara.

Poslednjeg dana januara iz Ministarstva finansija stiglo je obaveštenje da se usaglasilo sa najvećim brojem predloga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u vezi sa tekstom zakona o platama, među kojima je i da obračun plata za vreme bolovanja i minuli rad ostanu isti kao do sada.

Dogovoreno ja i da sva ta izdvajanja budu u okvirima budžetskih mogućnosti, odnosno da su unapred planirani i predvideni budžetom, što je sada i u novom nacrtu regulisano.

Inače, plata se za vreme bolovanja sada obračunava na osnovu 12- mesečnog primanja u koji ulaze i dodaci za dežurstva, noćni ili rad na praznik i slično, dok je jedan od predloga bio da se obračunava na osnovu osnovne zarade.

Kada je reč o minulom radu, dogovoreno je da se i ta stavka obračunava kao i do sada, četiri odsto po godini staža.

Kada je reč o regresu i toplom obroku, što je bila zamerka sindikata, ipak je dogovoreno da se oni iskazuju posebno, a ne u koeficijentu kako su strahovali sindikati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana