Vlada usvojila Predlog za izmenu Zakona o podsticajima u poljoprivredi tanjug

Objavljeno: 30.03.2023. 16:31 Izmenjeno: 30.03.2023. 16:33

Vlada Srbije donela je Odluku o obrazovanju Saveta za prava deteta kao radnog tela Vlade od izuzetnog značaja za promovisanje, ostvarivanje i zaštitu prava deteta.

foto tanjug

 

Vlada Srbije usvojila je  Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji će omogućiti primenu eAgrara u postupku za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju s obzirom na to da su pravila i procedure za njihovo odobravanje zastarela i komplikovana, pa su i odobravanja i isplate podsticaja kasnili. Izmenjenim zakonskim rešenjima, između ostalog, bliže se uređuje elektronsko postupanje Uprave za agrarna plaćanja u pokretanju i vođenju postupaka za ostvarivanje prava na podsticaje shodno propisima koji važe u toj oblasti pa poljoprivrednici više neće morati da pribavljaju papirne isprave iz službnih evidencija organa državne uprave niti da ih dostavljaju putem pošte ili lično na pisarnici republičkih organa uprave u Beogradu, čime su značajno smanjeni troškovi za stranku, saopsteno je iz vlade. Na sednici je doneta i Odluka o osnivanju Koordinacionog tela za sporazume o uzajamnom podsticaju i zaštiti ulaganja koje će imati zadatak da razmatra pitanja i koordinira i usmerava rad organa državne uprave u vezi sa pripremom, pregovaranjem i zaključivanjem međunarodnih ugovora o zaštiti i podsticaju ulaganja, izvršenja zaključenih međunarodnih ugovora i primenu unutrašnjih propisa u oblasti međunarodnih ugovora koje zaključuje Republika Srbija.

Vlada Srbije donela je Odluku o obrazovanju Saveta za prava deteta kao radnog tela Vlade od izuzetnog značaja za promovisanje, ostvarivanje i zaštitu prava deteta. Ciljevi Saveta biće ostvareni realizacijom brojnih zadataka i kroz samostalne i multisektorske aktivnosti relevantnih subjekata, a njegovo kontinuirano i delotvorno funkcionisanje je, takođe, obaveza Republike Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, saopšteno je posle sednice vlade.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je  sednici Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Srbije, na kojoj se razgovaralo o koracima koji će dobrineti unapređenju tog sistema i olakšati rad zdravstvenim radnicima i pomoći pacijentima u lečenju. Brnabić je istakla da je sastanak prvenstveno organizovan da bi se što pre došlo do načina za brže unapređenja sistema zdravstva i dodala da država ulaže velika sredstva u zdravstvo, ali da treba da se poveća transparentnost, kako bi se videli rezultata tih ulaganja, a građani osetili dobrobit. Premijerka je dodala da treba da se radi na povećanju vidljivosti informacija zdravstvenim radnicima, ali i bezbednosti podataka, kako bi Srbija imala dobro organizovano zdravstvo koje će biti usklađeno sa potrebama svih zdravstvenih institucija, zdravstvenih radnika i prvenstveno pacijenata. Brnabić je rekla da će uspostavljanjem jedinstvenog informacionog sistema u zdravstvu biti omogućeno da se objedine svi podaci koji će omogućiti da prave, tačne i kompletne informacije budu u jedinstvenoj bazi podataka – o lečenju svakog pacijenta, retkim bolestima, broju zdravstvenih radnika, specijalizacijama, opremi, lekovima, listi čekanja i ostalo, saopšteno je iz Vlade Srbije. Digitalizacija u zdravstvu će uštedeti vreme, olakšati i ubrzati lečenje većeg broja pacijenata. Takođe, planirano je da se radi i na edukaciji, kao lekara tako i građana, o mogućnostima elektronskih servisa koje će im biti dostupne. Ministarka zdravlja Danica Grujičić je naglasila da ima puno dobrih stvari koje su do sada urađene, ali da ih treba unaprediti i raditi na poboljšanju postojećeg sistema. Sednici su prisustvovali i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, kao i predstavnici institucija zdravstvenog sistema.

Vlada Srbije usvojila je na sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca. Kako je saopštila Vlada Srbije, time se omogućava da strani državljani, u jedinstvenom postupku, ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i rad u Srbiji, kroz jedinstven postupak potrebne provere vezane kako za odobrenje privremenog boravka tako i radne dozvole. Nakon toga, ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi, izdaje se jedinstvena dozvola. „Izdavanje jedinstvene dozvole, odnosno dozvole za boravak i rad, u potpunosti je digitalizovan, s obzirom na to da se taj zahtev može podneti isključivo elektronskim putem. Takođe, jedinstveni veb portal sadržaće na jednom mestu sve informacije u vezi sa ulaskom, boravkom i radom stranaca u Srbiji“, saopštila je Vlada Srbije. Takođe, Vlada je donela Zaključak kojim se odobrava realizacija četiri projekta na području Podunavlja za unapređenje turističke infrastrukture: izgradnja sportsko-rekreativnog centra sa auto-kampom u Kovinu, izgradnja biciklističke staze duž dunavskog nasipa od Vračevog Gaja do Stare Palanke na teritoriji opštine Bela Crkva, izgradnja biciklističko-pešačke staze, sa rasvetom, od Tvrđave Ram do Srebrnog jezera dužine 10 kilometara na teritoriji opštine Veliko Gradište i uređenje sportsko-rekreativnog kompleksa duž keja u Novom Sadu. Na sednici je usvojena i Uredba o „Boračkoj spomenici”, kao vid priznanja i zahvalnosti borcima i ratnim vojnim invalidima za učestvovanje u odbrani otadžbine. Kako je saopšteno, tom uredbom utvrđeni su uslovi, način dodeljivanja, rangovi i izgled „Boračke spomenice“, kao i način vođenja evidencije o dodeljenim „Boračkim spomenicama“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana