Godina dana rada Vlade: Srbija lider u privlačenju stranih investicija Tanjug

Objavljeno: 05.07.2018. 11:35 Izmenjeno: 06.07.2018. 13:01

Srbija apsolutni lider u regionu u privlačenju stranih investicija, istakla premijerka Ana Brnabić povodom obeležavanja godinu dana rada Vlade Srbije. Brnabić rekla da su cela Vlada i ministri radili posvećeno i da je jako zadovoljna postignutim rezultatima.

foto Tanjug

Ana Brnabić je u Subotici, gde predstavlja rezultate rada vlade, ocenila da su rezultati pomerili Srbiju napred.

„Vlada koju vodim je otvorena, dostupna i pristupačna gradanima, orijentisana na rezultate i razmišlja tako da svakog dana ispunjava obecanja“, rekla je Brnabić i naglasila da je Vlada Srbije tim sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da zajedno nastavljaju reforme.

U prvoj godini rada Vlade Srbije penzije su povećane za pet odsto, biće ukinute mere smanjenja penzija koje su donete 2014. godine, rekla je Brnabić i istakla da je povećana i minimalna cena rada za deset odsto.

Među najvažnijih deset rezultata u prvih godinu dana rada Vlade, navela je i bolje uslove poslovanja i bolju poziciju Srbije na „Duing biznis listi“ Svetske banke na kojoj trenuno zauzima 43. mesto među 190 zemalja što je najbolja pozicija Srbije ikada.

U prvoj godini rada vlade zaključeno je 35 novih ugovora sa domaćim i stranim invcestitorima čime je obezbeđeno 9.227 novih radnih mesta.

Brnabić je istakla da je Srbija privukla čak 12 puta više direktnih stranih investicija nego što se očekuje za ekonomiju naše veličine čime se Srbija zauzela prvo mesto po indeksu privlačenja investicija u konkrenciji 94 zemlje.

Premijerka je među 10 najvažnijih rezultata navela uvođenje informatike i računarstva kao obaveznog predmeta od petog razreda osnovne škole, zatim uvođenje elektronskog dnevnika i upis više od 40 specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama.

Kada je reč o digitalizaciji istakla je da je otvoren Centar digitalne poljoprivede na Institutu Biosens u Novom Sadu, kao i da je u Bačkoj Topoli otvorena prva digitalna farma dok je u Beogradu otvoren prvi Državni data centar.

Kao jedan od rezultata navedeno je i puštanje u saobraćaj 36 kilometara autoputa na Koridoru 10 i ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja na Žeželjevom mostu u Novom Sadu.

Otvoren je novi Klinički centar u Nišu koji je najsavremeniji i najmoderniji u ovom delu Evrope i usvojen je zakon o izgradnji stanova za pripadnike službe bezbednosti.

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja uvršteno je u glavne rezultate Vlade.

Nastavilo se sa uvođenje eletronske uprave, a usvojeni su Zakoni o elektronskom poslovanju i Zakon o elektronskoj upravi.

Premijerka je podsetila da je uvedena automatska overa zdravstvenih kartica i da je projekat ““Bebo, dobro došla na svet““ ušao u svoju drugu fazu, te da je uveden ““eRecept““ koji omogućava automastko izdavanje recepata za hronične bolesnike.

Govoreći o populacionoj politici navedeno je usvajanje Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom i izmena i dopuna Strategije za podsticanje rađanja u okviru koje su određeni iznosi za prvo, drugo i treće dete.

Kao rezultat prvih godinu dana rada Vlada Srbije navedena je zaplena 1.107 kg narkotika, otkrivanje 19 nelegalnih laboratorija za proizvodnju droge i nabavka aviona za potrebe RV i PVO Vojske Srbije.

Otvaranje četiri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom navedeno je kao jedan od glavnih rezulatat kada je reč o evropskim integracijama i međunarodnoj saradnji.

 

Srbija lider u regionu po broju investicija

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je, u okviru obeležavanja godinu dana rada Vlade, nemačku kompaniju Norma grupa u Subotici gde je istakla da je Srbija , sa 1,1 milijarde evra stranih investicija u prvih pet meseci ove godine apsolutni lider u regionu.

Brnabić je istakla da je Norma grupa, koja je od početka svog poslovanja u našoj zemlji uložila više od 32 miliona evra, primer investitora kakvi su potrebni našoj zemlji.

„Norma grupa Srbija nije samo distributivni centar, već se ceo proces izrade proizvoda dešava upravo ovde, u Subotici. Koristi se domaća pamet i kreativnost. To je upravo ono za šta se mi kao Vlada zalažemo – jačanje ekonomije koja se zasniva na inovacijama i znanju“, izjavila je premijerka.

Predsednica Vlade podsetila je da je Srbija apsolutni lider u privlačenju stranih investicija u regionu Zapadnog Balkana i da država svakodnevno radi na poboljšanju poslovne klime, kako bi broj investitora u budućnosti bio još veći.

„Neto priliv direktnih stranih investicija u prvih pet meseci 2018. godine iznosi više od 1,1 milijarde evra, što je za skoro 160 miliona evra ili 15,8 odsto više nego u istom periodu prethodne godine“, rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade je rekla da je Nemačka jedna od zemalja čije su kompanije uložile najviše novca u našu zemlju.

„ U Srbiji trenutno posluje više od 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju više od 45.000 naših građana. Naš cilj je da u budućnosti još više unapredimo ekonomsku i političku saradnju Srbije i Nemačke“ , naglasila je Brnabić.

Norma grupa, koja razvija i proizvodi spone, spojnice i cevi za protok fluida za automobilsku industriju, trenutno zapošlkava 1.200 ljudi i izvozi svoje proizvode u 50 zemalja širom sveta.

 

Najbolji rezultati u reformi obrazovanja

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je prilikom današnje posete Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici izjavila da je vlada u prvih godinu dana rada najviše postigla u oblasti reforme obrazovanja i najavila nove olakšice za početnike u biznisu.

Brnabić je rekla da će od 1. oktobra, u saradnji sa ministarstvima za finansije i privredu, biti omogućeno da kada neko izađe iz škole ili sa fakulteta i želi da napravi svoju firmi u potpunosti bude oslobođen od poreza i doprinosa u prvoj godini rada.

„Ono što je važo jeste da mi moramo da napravimo drugačije obrazovanje, novo znanje za novo doba. Moramo da napravimo obrazovanje u kome se mlade generacije na plaše da pokušaju, ne čekaju da im neko da posao, imaju preduzetnički duh, a to je nešto što pokazuje ova škola. Drago mi je što smo krenuli da povezujemo privredu i obrazovanje“, rekla je Brnabić.

Ministar prosvete Mlade Šarčević je rekao da je u školski objekat uloženo više od 160 miliona dinara i da je napredak u radovima vidljivi, te da će se u toku leta sve dovesti u red.

 

Brnabić:Više elektronskih servisa, manje redova

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja boravi u celodnevnoj poseti Subotici u okviru obeležavanja godinu dana rada Vlade, posetila je apoteku „Subotica“, gde je istakla da su modernizacija državne uprave i bolje usluge za sve građane prioritet Vlade.

„Više elektronskih servisa znači manje redova i birokratije, kraće procedure i manji rizik od korupcije. Moderne javne usluge štede novac, što omogućava više investicija“, izjavila je Brnabić prilikom prezentacije sistema eRecept i jedinstvene liste čekanja na zdravstvene intervencije.

Predsednica Vlade podsetila je da su elektronski servisi osim u državnoj upravi i zdravstvu uvedeni i u sudstvu, prosveti, poljoprivredi, građevinarstvu.

Naglasila je da Srbija ima sve preduslove da uspešno odgovori na izazove četvrte industrijske revolucije, što je osnov za dalji razvoj ekonomije.

„ Digitalizacija je neminovnost – Srbiju vidim kao lidera modernih tehnologija u budućnosti“, zaključila je Brnabić.

Prezentaciji ova dva sistema prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, kao i direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Sistem „eRecept“, koji od 30. juna funkcioniše na teritoriji cele Srbije, omogućava automatsko izdavanje recepata za hronične bolesnike za period od 6 meseci. To znači da hronični pacijenti neće, kao do sada, 12 puta godišnje odlaziti kod lekara po recept, već samo dva puta.

Od uvođenja ovog sistema, do kraja juna prepisano je 32.785.678 recepata. Na neophodnom materijalu za štampanje recepata, godišnje će se štedeti oko dva miliona evra.

Centralizovana aplikacija za liste čekanja na zdravstvene intervencije objedinila je dosadašnjih posebnih 26 lista i rešila višedecenijski problem neažurnih spiskova pacijenata i dugog čekanja.

Građanima je konačno omogućena brža specijalistička dijagnostika i lekarska intervencija, kao i transparentan pristup listama čekanja, koje se dnevno ažuriraju.

 

Vojska i policija se predstavili građanima Subotice

Ministarstvo odbrane i MUP Srbije organizovali su danas za građane taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme i akciju „Policija u zajednici“, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Skup je održan u Subotici, u okviru obeležavanja godinu dana rada Vlade Srbije, a prisustvovali su ministar policije Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su priredili za građane Subotice taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme na centralnom gradskom trgu, a MUP akciju „Policija u zajednici“ u blizini Gradske kuće.

U Subotici se obeležava godinu dana rada Vlade Srbije i premijerka će sa članovima svog tima predstaviti rezultate rada i prioritete za naredni period.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana