Vlada Republike Srbije i Ginkgo Bioworks potpisali Memorandum o razumevanju

Objavljeno: 20.10.2023. 18:47 Izmenjeno: 20.10.2023. 18:47

Kompanija Ginkgo Bioworks i Vlada Republike Srbije danas su na Forumu “Budućnost biotehnologije” potpisali Memorandum o Razumevanju s namerom da sarađuju kako bi podržali viziju Srbije u oblasti bioekonomije. U okviru ove planirane saradnje, Ginkgo i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije radiće na uspostavljanju Startap Akceleratora koji će koristiti Ginkgovu horizontalnu platformu […]

Kompanija Ginkgo Bioworks i Vlada Republike Srbije danas su na Forumu “Budućnost biotehnologije” potpisali Memorandum o Razumevanju s namerom da sarađuju kako bi podržali viziju Srbije u oblasti bioekonomije.

U okviru ove planirane saradnje, Ginkgo i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije radiće na uspostavljanju Startap Akceleratora koji će koristiti Ginkgovu horizontalnu platformu i bogato iskustvo kako bi podržali srpske kompanije koje razvijaju biološke proizvode. Unutar ovog Akceleratora, startapi će moći da iskoriste Ginkgove usluge za istraživanje i razvoj (R&D) od početka do kraja kako bi brže napredovali na projektima koji bi inače zahtevali značajne resurse i infrastrukturu.

Svi startapi i veće kompanije će imati priliku da iskoriste prednosti novog BIO4 kampusa u Srbiji, ključne inicijative koja Srbiju stavlja na mapu globalnih naučnih dostignuća kao novi centar za bioekonomiju u Evropi.

U okviru ove planirane saradnje, kompanije smeštene u BIO4 Kampusu će imati priliku da koriste Ginkgovu platformu uz različite podsticaje. Kroz ponudu fleksibilnih usluga, Ginkgo ima za cilj da postane partner za istraživanje i razvoj u oblasti sintetičke biologije od početka do kraja za kompanije smeštene na BIO4 Kampusu koje istražuju rešenja u farmaceutskoj industriji, prehrambenoj industriji, industriji i specijalnim hemikalijama. Kompanije smeštene u BIO4 Kampusu će takođe imati priliku da angažuju Ginkgovu stručnu ekipu i iskoriste Ginkgovu ekspertizu na licu mesta.

Pored toga, Memorandumom o Razumevanju potpisan između kompanije Ginkgo i Vlade Republike Srbije istraživaće i razvijati partnerstva za implementaciju novih biobezbednosnih kapaciteta u Srbiji, uključujući napore za sprovođenje inovativnih programa praćenja patogena na različitim strateškim tačkama.

Ministarka dr Jelena Begović, izjavila je da ova saradnja dodatno jača poziciju BIO4 Kampusa kao atraktivnog mesta za istraživanje i razvoj u evropskom okruženju. “Prisustvo kompanije Ginkgo, jedne od najnaprednijih bioloških kompanija na svetu, u okviru BIO4 ekosistema značiće korist i za druge aktere u ovom sektoru. Vlada Republike Srbije, prepoznajući ekonomske i zdravstvene koristi nove biorevolucije koja se odvija, snažno podržava viziju da postane jedan od lidera u Evropi u ovoj oblasti. Ovim povodom toplo pozivamo i druge kompanije koje žele da ubrzaju svoja istraživanja i iskoriste partnerstvo između BIO4 i Ginkgo”, zaključila je ona.

“Aktivnosti u BIO4 Kampusu i dinamični ekosistem koji se razvija u Srbiji predstavljaju izuzetnu zajednicu sa zajedničkom motivacijom da biologijom rešava ključne izazove u oblasti zdravlja, društva i životne sredine”, rekao je Ostin Če, suosnivač i šef Inovacija za Startape u ovoj kompaniji. “Zemlje širom sveta prepoznaju transformacionu moć sintetičke biologije kao strateške tehnologije i značaj praćenja patogena za pripremljenost. U kompaniji Ginkgo, ponosni smo što smo izbor partnera ove napredne vlade i radujemo se ubrzanju istraživanja i stvaranju zamaha za kompanije koje razvijaju proizvode bazirane na biologiji.”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana