Raspisan javni poziv za upravljanje RTB-om Bor Tanjug

Objavljeno: 29.12.2016. 09:35 Izmenjeno: 29.12.2016. 17:26

Rudarsko-topioničarski basen Bor Grupa raspisala je danas tender za izbor profesionalnog menadžmenta i savetnika u upravljanju preduzećima u sastavu te grupacije.

 

Prema konkursu objavljenom u dnevnom listu Politika, ponude za saradnju mogu da podnesu sva domaća i strana lica zainteresovana za pružanje usluga profesionalnog menažmenta i savetovanja u upravljanju RTB-om Bor, Rudnicima bakra Bor, Rudnicima bakra Majdanpek i Topionicom i rafinacijom bakra Bor.

Podnosioci ponuda za saradnju, kako se precizira, moraju da potpišu Ugovor o poverljivosti, Izjave o saglasnosti, kao i da na račun RTB-a Bor uplate iznos od 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS, u koji je uračunat PDV, kao i naknade za učešće u postupku.

U javnom pozivu su navedeni podaci o bankarskom računu RTB-a Bor, i detalji o dokumentaciji koju treba da sadrži početni indikativni plan poslovanja koji predlaže podnosilac ponude za saradnju.

Rok za dostavljanje ponuda je 28. april 2017. godine do 16 časova po beogradskom vremenu.

Pristup informacijama o korisniku usluga, uključujući i nacrt Ugovora i nacrt Izjave, biće dostupni zainteresovanim domaćim i stranim licima nakon potpisivanja Ugovora o poverljivosti i uplate naknade za učešće na tenderu od 20. februara 2017, navodi se u javnom pozivu.

Sve upite i zahteve za dodatnim objašnjenima zainteresovani treba da šalju u elektronskoj formi na adrese uros.camilovic@bdo.co.rs i nenad.stankovic@nstlaw.rs.

Profesionalni menadžment imaće zadatke da poveća profitabilnost, obezbedi nova tržišta i novu organizaciju rada i plan poslovanja sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski izjavio je u utorak Tanjugu da će raspisivanje tendera biti i poslednja obaveza RTB-a u ovoj godini.

On je istakao Spaskovski da je RTB uprkos objektivnih teškoća u radu usled ledene kiše u Majdanpeku i požara u novoj fabrici sumporne kiseline, kao i pada cene bakra na svetskom tržištu, ostvario pozitivne poslovne rezultate u ovoj godini.

Dodao je i da su prognoze poslovanja RTB-a u narednoj godini povoljne.

Prema njegovim rečima, operativni troškovi poslovanja su mu za oko osam miliona dolara niži od prihoda i prodaje proizvoda, dakle ostvarena je dobit iz tekućeg poslovanja, bez amortizacije.

Plan proizvodnje bakra u 2016. je ispunjen, a ukupna produkcija je čak 20 odsto veća nego što je to bilo u 2015. godini.

Ove godine prerađeno je 326.400 tona koncentrata bakra i proizvedeno ukupno 64.146 tona katodnog bakra, 805 kilograma zlata, 11 i po tona srebra i 300.000 tona sumporne kiseline.

„Zbog takvih rezultata RTB je u stanju da izmiruje sve obaveze preuzete iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) koji je prošlog meseca potvrđen u Privrednom apelacionom sudu u Beogradu.

Plaćene su sve obaveze za javne prihode (rudna renta, ekološka taksa, prihodi lokalnim samoupravama Bora i Majdanpeka), a redovno se, pored zarada i tekućih obaveza dobavljačima, izmiruje i rata kredita uzetog od kanadske EDC banke za izgradnju nove topionice u Boru.

„Potvrda UPPR-a u beogradskom Apelacionom sudu obavezuje nas da sve što nalaže ovaj pravno-ekonomski dokument i izvršimo jer su RTB-u Bor, u vreme realizacije UPPR-a, dugovi otpušteni, a ne otpisani. Neispunjenje bilo koje obaveze odvelo bi RTB Bor u stečaj, a to ne smemo dozvoliti“, rekao je Spaskovski.

U prilog toj tvrdnji Spaskovski kaže da su prognoze poslovanja RTB-a Bor u narednoj godini povoljnije, jer su sa prosečnom cenom bakra od 5.500 dolara za tonu rezultati iz tekućeg poslovanja pozitivni, a planirana dobit RTB-a, sa amortizacijom, u 2017. godini 50 miliona dolara.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 26°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana