Vlada produžila ograničenje cena naftnih derivata i osnovnih životnih namirnica tanjug

Objavljeno: 23.02.2023. 16:13 Izmenjeno: 23.02.2023. 17:27

Vlada je na sednici usvojila i Akcioni plan za sprovođenje Programa kojim se razrađuju prioritetni ciljevi, rezultati i rokovi za njihovo dostizanje.

foto tanjug

 

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte i izmenila Uredbu o ograničenju visine cene osnovnih životnih namirnica. Kako je saopteno iz vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte se odnosi na Evro dizel i Evro Premium BMB 95 i važiće do 3. marta. Vlada je izmenila Odluku o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590 kako bi se obezbedilo sigurno snabdevanje domaćeg tržišta derivatima nafte do 31. marta. Odlukom o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte privremeno je smanjen iznos akciza na gasna ulja, olovni i bezolovni benzin za pet odsto, do kraja marta. Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica takođe će važiti do 31. marta, a doneta je u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača. Članovi Vlade doneli su Odluku o obrazovanju Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača koji će, kao stručno savetodavno telo, raditi na unapređenju sistema zaštite potrošača i saradnji nadležnih organa, organizacija i drugih nosilaca zaštite potrošača. Funkcija ovog tela je predlaganje mera i aktivnosti unapređivanja zaštite potrošača, učešće u izradi Strategije, izveštavanje Vlade o stanju u ovoj oblasti i sprovođenju Akcionor plana. U saopštenju se napominje da je prvi konsultativni Savet za zaštitu potrošača obrazovan 2012. godine i da se pokazao se kao efikasan instrument za razmenu mišljenja relevantnih vladinih institucija, nevladinog sektora i nezavisnih stručnjaka u cilju unapređenja zaštite potrošača. Vlada je na sednici usvojila i Akcioni plan za sprovođenje Programa kojim se razrađuju prioritetni ciljevi, rezultati i rokovi za njihovo dostizanje. Cilj vladinog akcionog plana je kvalitetnije upravljanje javnim politikama i unapređenje sistema strateškog upravljanja prioritetnim ciljevima, jačanje elemenata planiranja „odozgo na dole“ i sprovođenje mehanizama za realizaciju i praćenje tih ciljeva na osnovu definisanih rezultata koje treba postići u zadatom roku.

Vlada Srbije donela je odluku o obrazovanju Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača koji će, kao stručno savetodavno telo raditi na unapređenju sistema zaštite potrošača i saradnji nadležnih organa, organizacija i drugih nosilaca zaštite potrošača. Kako je navedeno u saopštenju vlade, funkcija ovog tela je predlaganje mera i aktivnosti unapređivanja zaštite potrošača, učestvovanje u izradi Strategije, izveštavanje vlade o stanju u ovoj oblasti i sprovođenju Akcionor plana. Prvi konsultativni Savet za zaštitu potrošača obrazovan je 2012. godine i pokazao se kao efikasan instrument za razmenu mišljenja relevantnih vladinih institucija, nevladinog sektora i nezavisnih stručnjaka u cilju unapređenja zaštite potrošača, navedeno je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana