Vlada: Po 120.000 dinara za poplavljena domaćinstva na KiM Tanjug

Objavljeno: 26.05.2021. 14:25 Izmenjeno: 26.05.2021. 20:02

Vlada Srbije, preko Kancelarija za Kosovo i Metohiju i za upravljanje javnim ulaganjima, obezbedila je novčanu pomoć u iznosu od po 1.000 evra za 150 domaćinstva na Kosovu i Metohiji, koja su pretrpela oštećenja na stambenim objektima u poplavama, koje su u januaru zadesile srpske sredine na KiM.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Ivan Vujić, na današnjem sastanku u Gračanici, kojem su prisustvovali i predstavnici osam lokalnih samouprava na čijoj teritoriji su nastale štete, naveo je da novac građani mogu da očekuju već za mesec dana.

„Kao što smo i obećali, Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomaže građanima koji su pretrpeli štetu u januarskim poplavama. Vlada Srbije odvojila je novac za pomoć za sve oštećene primarne objekte u kojima se živi. Komisije su u prethodnom periodu na terenu verifikovale štetu i sada možemo da krenemo u proces isplate“, rekao je Vujić.

Naveo je da su sredstva obezbeđena i od dana dobijanja rešenja, opštine će imati jasne instrukcije kako da to sprovedu, saopštila je Kancelarija za KiM.

„Potrebno je da prođe mesec dana kako bi građani imali novac na svojim računima. Zahvaljujem našim prijateljima iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, koji su nam pomogli da obezbedimo sredstva, jer pored sanacija kuća, mi ćemo u budućnosti sa njima raditi na projektima koji se tiču sanacije infrastrukture“, kazao je Vujić.

Zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Sandra Nedeljković, navela je da je za svako domaćinstvo opredeljeno 120.000 dinara pomoći.

Mi smo proces verifikacije završili, obišli smo i proverili sve zapisnike i očekujemo da će za mesec dana građanima biti isplaćena državna pomoć u iznosu od 120.000 dinara za svako domaćinstvo, istakla je Nedeljković.

Ona je dodala da je osnova ovog programa solidarnost i da će pomoći građane čiji su domovi bili oštećeni, dok ostali pomoćni objekti nisu predmet ove podrške.

Vlada Srbije donela je još jedan program koji se odnosi na oštećenu infrastrukturu i ono što Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima obnavlja nakon svake elementarne nepogode su uglavnom lokalni mostovi, infrastruktura za odbranu od poplava i slično, kazala je Nedeljković.

Ljubinko Karadžić, predsednik Privremenog organa grada Prištine sa sedištem u Gračanici, kaže da će ova pomoć mnogo značiti našem narodu u pokrajini.

Zahvaljujem se Vladi Republike Srbije, Kancelariji za KiM i Kancelariji za javna ulaganja zato što brinu o nama, misle na naš narod i zato što će nam pomoći da prebrodimo te probleme koje smo pretrpeli tokom poplava, istakao je Karadžić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana