Sva udruzenja prihvatila predlog Vlade,kraj blokada u Srbiji tanjug

Objavljeno: 16.08.2022. 10:39 Izmenjeno: 17.08.2022. 13:59

Dodala je da su zahtevi poljprivrednika izuzetno ambiciozni, a to je otkupna cena suncokreta od 700 evra po toni, dok je u Hrvatskoj ona 520, a u Bugarskoj 535 evra.

Prededica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je  da vlada može da pomogne poljoprivrednicima, ali da ne može da garantuje cene proizvoda i da se meša u tržište, jer bi to uništilo privredu i budžet.

„Meni se čini da smo možda blizu dogovora, da smo mnogo bliže nego juče ujutro kada je počeo sastaanak koji je trajao devet sati. Ja sam bila u vladi do oko jedan ujutru, razgovarali smo telefonom s poljoprivrednicvima, gledali smo šta još možemo da uradimo, zato što vladi zaista jeste u interesu da se nađe dogovor koji mora da bude kompromis. Ne može “ovo su naši zahtevi, uzmite ili ostavite“. Moramo da nađemo sredinu i zato sam juče rekla da ne izlazimo doavde dok ne razumete i vi našu poziciju“, izjavila je ona za TV Pink.

Premijerka je rekla da predstavnici Inicijative za spas poljoprivrednika Srbije jutros nisu prihvatili predlog vlade.

„Vlada ne može da garantuje otkupne cene ničega. Mi na to ne smemo da utičemo, zato što ne smemeo da otvaramo tu pandorinu kutiju, jer onda mogu da počnu da dolaze svi koji nešto proizvode u Srbiji da i njima garanutejete neku otkupnu cenu koja će im obezbediti neki prihod, bez obzira na tržište i njihovu konkurentnost. Time pada čitava konkurentnost, razvaljujemo našu privredu i budžet“, istakla je ona.

Istakla je kako je ne zanimaju politikanti poput Save Manojlovića, niti među poljoprivrednicima koji postavljaju uslove samo zato da bi bili odbijeni i na tome napravili političku karijeru.

„Sa druge strane tu ima neverovano poštenih, dobrih, vrednih ljudi i meni je bila velika čast da sedim na sastanku s njima, da čujem njihovu muku i da razumem šta treba urediti u buduhcnosti“, navela je.

Brnabićeva je ponovila da mora da sačuva budžet i jedinstvo u Srbiji, jer su juče počeli pregovori o minimalnoj ceni rada, a čeka nas teška nedelja u kojoj će predsednik Aleksandar Vučić u Briselu imati razgovore sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltembergom, predstavnikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i Aljbinom Kurtijem.

Vlada Srbije otvorena za dalje pregovore

Pregovori Vlade Srbije sa poljorivrednicima traju, a predstavnici vlade su i tu za finalizaciju dogovora, rečeno je Tanjugu u vladi.

Prema informacijama Tanjuga, u vladi ponavljaju da je čitav tim na čelu sa premijerkom Anom Brnabić i danas u Vladi, te da su njihova vrata širom otvorena za poljoprivrednike i da očekuju nastavak pregovora.

Rečeno je da je u dosadašnjim razgovorima postignut izuzetno visok stepen saglasja dve strane i da se nadaju da će pregovore uspešno privesti kraju i na zadovoljstvo svih.

Tanjug saznaje da je Udruženje Inicijativa za opstanak poljoprivrednika jutros odbilo predlog vlade, koji im je poslat u toku noći, a prema kome bi cena suncokreta bila 70 dinara po kilogramu.

Rečeno je da je predlog uključivao podsticaj od 20 dinara po litru goriva za 80 litara po hektaru, kao i premiju za mleko za naredni kvartal od 15 dinara po litru.

Tanjugu je preneto da su udruženja Stig, Južni banat i Kragujevac poslala Vladi Srbije nove predloge, koje vlada razmatra i o kojima će se izjasniti u toku dana.

Sva udruzenja prihvatila predlog Vlade,kraj blokada u Srbiji

Sva udruženja poljoprivrednika su prihvatila predlog Vlade Srbije za rešenje njihovih zahteva, što znači automatski prekid svih protesta i sklanjanje traktora sa puteva u svakom mestu u Srbiji, rečeno je za Tanjug u vladi.

Prema saznanjima Tanjuga, pored udruženja Stig i grupe građana Južni Banat, koji su juče prihvatili predlog vlade, isti predlog prihvatila su i ostala udruženja, poput Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, poljoprivrednika iz Rače, Kragujevca, Novog Sada i svih ostalih gradova i opština u Srbiji.

Vlada je predložila konačnu cenu suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima od 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

Za dizel gorivo vlada je predložila podsticaj u narednom periodu od 20 dinara po litru, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Prema iznetim i prihvaćeni predlozima vlade, ona se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima.

Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Ovim je postignut konačan dogovor sa svim poljoprivrednicima, čime je njihov višednevni protest završen, a sva poljoprivredna mehanizacija biće uklonjena sa saobraćajnica u toku noći, rečeno je za Tanjug.

Vlada Srbije ranije je istakla da je zadovoljna uspešnim završetkom pregovora i da joj je drago da su poljoprivredna udruženja pokazala visok stepen tolerancije, razumevanja i solidarnosti, imajući u vidu tešku nedelju koja je pred Srbijom i da su razumeli koliko je za Srbiju važno očuvanje unutrašnjeg mira i stabilnosti, saopštenpo je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana