Vlada Hrvatske daje rok Srbiji za suspenziju zakona Tanjug

Objavljeno: 19.07.2016. 10:32 Izmenjeno: 19.07.2016. 10:32

Vlada Hrvatske je u ponedeljak dogovorila da odredi rok vlastima u Srbiji za notifikaciju suspenzije zakona o univerzalnoj jurisdikciji, izjavio odlazeći ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Hrvatske Miro Kovač, prenela je Hina.

 

„Ako gospodin Vučić smatra da on to ne mora da sprovodi, on svoju zemlju neće uvesti u Evropsku uniju“, rekao je Kovač odgovarajući na konstataciju novinara da srpski premijer ne shvata tako hrvatske zahteve.

Samo nekoliko sati nakon što je Srbija u Briselu otvorila poglavlja 23 i 24, zvanični Zagreb je ponovio pretnje da će onemogućiti Beograd da zatvori pomenuta poglavlja, ukoliko hrvatski zahtvi u vezi sa ukidanjem zakona o univerzalnoj jurisdikciji, pravima nacionalnih manjina i saradnji sa Haškim tribunalom ne budu ispunjeni.

Kovač takođe tvrdi da je otvaranjem poglavlja srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji „de facto suspendovan“.

Iako je evropski  komesar za proširenje Johanes Han juče u Briselu izjavio da zakon o jurisdikciji, na čijoj izmeni Hrvatska insistira u procesu pregovora Srbije sa EU, nije deo pregovaračkog procesa, Kovač tvrdi suprotno i kaže da je na hrvatski zahtev u zajednički pregovarački okvir ušla formulacija kojom se ističe „potreba za regionalnom saradnjom i dobrosusedskim odnosima u procesuiranju ratnih zločina, uključujući i cilj da se izbegne sukob nadležnosti“..

„Ovo pitanje nije deo sporazuma o pristupu Srbije EU“, poručio je Han u ponedeljak, odgovarajući na pitanje novinara hrvatskog Večernjeg lista na zajedničkoj pres konferenciji sa srpskim premijerom Vučićem i Miroslavom Lajčakom, predsedavajućim međuvladine konferencije Srbija – EU.

Zato, rekao je Han, nismo smatrali da je potrebno time se baviti.

Han je, naime, rekao da Hrvatska i Srbija zapravo imaju slična pravna rešenja, ali različite stavove o tome i da zato i postoji „Berlinski proces pomirenja, suočavanja sa prošlosću, ali i gledanja u budućnost“.

Uprkos tome,  Kovač je novinarima u Zagrebu kasno sinoć, nakon razgovora sa hrvatskim braniteljima, koji se inače protive davanju saglasnosti Zagreba da omogući Srbiji da otvori poglavlja 23 i 24, rekao da će Beograd „morati da ukine nadležnost za ratne zločine u Hrvatskoj“.

„To konkretno znači da Srbija mora ukinuti nadležnost za ratne zločine u Hrvatskoj, moraće taj zakon da promeni, mora će da ga suspenduje“, kazao je Kovač i dodao da je taj zakan sa jučerašnjim danom „de fakto suspendovan“.

Naveo je da će Srbija morati u potpunosti da srađuje sa Haškim sudom, uvažavati, primenjivati sve njegove presude i odluke, a svi oni koji su optuženi, kako je rekao, moraće biti izručeni Haškom sudu.

Srbija će takođe, rekao je, morati s Hrvatskom da radi na pronalaženju nestalih, posmrtnim ostacima i razmenjivati informacije.

„Moraće omogućiti žrtvama rata pravo na odštetu te omogućiti da hrvatska manjina ima svog zagarantovanog predstavnika u Narodnoj skupštini“, rekao je dalje Kovač.

To su, kako tvrdi, sve obaveze koje Srbija ima od dana otvaranja poglavlj, odnosno kada je prihvatila pregovarački okvir na području pravosuđa i osnovnih prava.

„Mi sada očekujemo od vlasti u Srbiji da ne komentarišu na svoj poseban način ove obveze koje su prihvatili u Briselu na međuvladinoj kofnerenciji, nego očekujemo da počnu da primenjuju obveze“, rekao je Kovač.

Ne želimo, kazao je, da Srbija zastrašuje hrvatske branitelje, hrvatske državljane nekakvim izjavama o tome da će nekoga progoniti.

„To ne dolazi u obzir. Hrvatska ima svoje pravosuđe, Hrvatska je zadužena za hrvatsku teritoriju, a Srbija i njeno zakonodavstvo za ratne zločine ne mogu biti nadležni za Hrvatsku i za hrvatske državljane. To više neće biti moguće“, kazao je Kovač poručivši da će hrvatski branitelji biti sigurni na hrvatskoj teritoriji za šta će im garantovati hrvatska država.

Kovač je rekao i da će Zagreb pažljivo pratiti sprovođenje tih, kako je rekao, obaveza bez kojih „Srbija neće moći napredovati prema Evropskoj uniji“.

Osvrnuvši se na nedavnu izjavu  v.d. tužioca za ratne zločine Srbije Milana Petrovića da se vode istrage protiv hrvatskih branitelja za zločine na području Hrvatske, Kovač je ponovio da je to neprihvatljivo i da Hrvatska očekuje da Srbija to demantuje.

One Response to “Vlada Hrvatske daje rok Srbiji za suspenziju zakona”

  1. Rodoljub каже:

    Moze li ta HDZ vlada da mi se skine sa…ledja ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana