Visoka delegacija Moskve u poseti Beogradu

Objavljeno: 11.03.2016. 13:54 Izmenjeno: 11.03.2016. 13:54

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević primio je danas u Starom dvoru visoku delegaciju Grada Moskve, koju je predvodio Aleksej Nemerjuk, šef Departmana trgovine i usluga Vlade Moskve.

Na sastanku je dogovoreno unapređenje saradnje dva grada u plasmanu poljoprivrednih proizvoda na zahtevno tržište Moskve, istakao je Milosavljević za Beoinfo.

On je podsetio da se na ogromno moskovsko tržište godišnje plasira 12 miliona poljoprivrednih proizvoda, od čega 80 procenata čini uvoz. To je velika šansa za naše proizvođače, pre svih za male i srednje proizvođače poljoprivrednih proizvoda. Takođe je izrazio zadovoljstvo što se u delegaciji Moskve nalaze predstavnici 25 velikih trgovinskih lanaca poput kompanije „X 5″, koja ima 3.000 prodajnih objekata, „Magnolija“ sa 200 prodajnih objekata, kao i predstavnici moskovskih pijaca i kompanije „Food City“.

– Izuzetno smo ohrabreni današnjim sastankom na kome su dogovoreni konkretni koraci u sardnji dva grada, ali uspostavljeni i direktni kontakti sa našim poljoprivrednim proizvođačima. Trenutno 40 predstavnika naših kompanija ugovara konkretne izvozne aranžmane sa predstavnicima ruskih trgovinskih lanaca. Grad Beograd i Privredna komora Beograda daće punu logističku i administrativnu podršku, a dogovoreno je da ruska strana prosledi svoje eksperte koji bi održali seminare u cilju edukacije naših proizvođača o standardima i kvalitetu koji očekuje moskovsko tržište kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi. Takođe, inicirano je i formiranje svojevrsnog klastera sitnih poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Beograda koji bi imali jedinstven nastup na rusko tržište. Posebno su za saradnju sa malim proizvođačima bili zainteresovani predstavnici kompanije „Food City“, jer godišnje plasiraju pola miliona tona robe, a imaju velike magacinske prostore u kojima se može skladištiti roba naših malih proizvođača – ukazao je Milosavljević.

On je podsetio da će u Beogradu u septembru biti organizovani Dani Moskve, koji će doprineti daljem unapređenju saradnje dva glavna grada, ali i dve države.

Sekretarka za privredu Tijana Maljković podsetila je da Grad Beograd menja politiku prema poljoprivrednim proizvođačima.

– Samo u odnosu na prošlu godinu subvencije su duplo povećane. Tačnije, na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima biće 40 miliona dinara umesto 23 miliona, koliko je iz gradskog budžeta bilo izdvojeno 2015. godine – navela je Maljkovićeva za Beoinfo.

Šef Departmana trgovine i usluga Vlade Moskve Aleksej Nemerjuk izrazio je zadovoljstvo gostoprimstvom, kao i rezultatima današnjeg sastanka.

On je pozvao predstavnike Grada Beograda da na jesen posete moskovski poljoprivredni sajam, gde bi u okviru svog štanda predstavili beogradske proizvode moskovskom tržištu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Srbiji i predstavnici Privredne komore Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 10°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana