Visoka crkvena priznanja humanitarcima Gujonu i Ricudisu Studio B,Tanjug

Objavljeno: 23.01.2018. 21:28 Izmenjeno: 23.01.2018. 23:46

U ime Svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej uručio je visoka crkvena priznanja osnivaču dobrotvorne organizacije Solidarnost za Kosovo, Arnou Gujonu i bivšem potporučniku Ratne mornarice Republike Grčke Marinosu Ricudisu koji je odbio da učestvuje u NATO bombardovanju SRJ 1999.godine.

„Marinos Ricudis bio je u situaciji da izvrši dužnost grčke države i učestvuje u sramnom napadu na naš narod, zemlju i on je, kao komandant vojnog broda, došao je u Jadransko more, gde mu savest nije dozvolila da ispuni ono što je bio dužan da učini, vratio se svojim brodom u Grčku i otkazao poslušnost da učestvuje u napadu na Srbiju“, rekao je patrijarh, obrazlažući odlikovanja na svečanosti u Patrijaršiji.

Zbog tog, kako je rekao patrijarh, velikog i junačkog dela, Ricudis je imao velikih problema i osuđen je na dve i po godine zatvora i izdržao je kaznu.

„Učinio je ono što čine velike duše i velike ličnosti i posle svega imao je toliko savesti da kaže da nije on heroj, već srpski narod. Mi nemamo dovoljno reči da se zahvalimo za takav gest i takvo postupanje i zato smo odlučili da odlikujemo gospodina Ricudisa najvećim odlikovanjem naše crkve – ordenom Svetoga cara Konstantina i da mu se na taj način simbolično zahvalimo za hrabro i junačko delovanje“, rekao je patrijarh Irinej.

Sa druge strane, Arno Gujon, kako je rekao patrijarh, već dugo „ublažava strašne nevolje“ našeg naroda na KiM, „jedinog naroda u Evropi lišenog svih ljudskih prava“, pomaže mu u najpotrebnijem, kako bi mogao da egzistira na našim svetim prostorima i time Gujon čini, ističe patrijarh, veliko dobro delo, utoliko veće, jer je prvo počeo da čini kada nije imao ni punih 20 godina.

Osim „delotvorne ljubavi“ pokazane njegovim svesrdnim zalaganjem u prikupljanju i pružanju neophodne pomoći za crkvu i stradalni narod na KiM, rekao je patrijarh, Gujon je odlikovan i zbog istrajnog svedočenja istine o životu našeg naroda u našoj pokrajini.

„To olakšanje i davanje osnovnih uslova za život omogućio je dragi prijatelj i brat Arno Gujon. Nemamo reči da se zahvalimo. U ime naše crkve, tog naroda koji je ostao da pati i strada na Kosovu, mi vam zahvaljujemo dragi naš veliki prijatelju na svemu što ste do sada učinili i što činite. Naše su reči slabe, ali se molimo gospodu na vama“, rekao je patrijarh.

Marinos Ricudis, koji je bio kapetan bojnog broda 1999, rekao je da je za njega velika čast da primi orden, da je duboko ganut, ali i da danas smatra da nije dostojan ukazane časti i da je trebalo „svu čast da ima srpski narod“.

„Duboko sam ganut i nisam mogao da verujem da ću posle 18 godina, od kada sam odbio da učestvujem u nepravednom ratu protiv ovog naroda, da doživim čast i zahvalnost od moje braće pravoslavne, braće Srba. Sve žrtve vašeg naroda, tradicija, predanje, kultura, bilo je najznačajnije nadahnuće za mene i osećam blagodarnost pred svima vama“, rekao je Ricudis.

Posebnu zahvalnost, kako je dodao, duguje mitropolitu crnogorsko- primorskom Amfilohiju koji ga je prvi kontaktirao i razgovarao sa njim.

„Želim da vam obećam da niste sami u vašoj borbi i uvek će postojati hrabri junaci u ovom svetu koji će biti uz vas, koji će da se žrtvuju sa vama i uz vas u vašoj borbi, sa vama će da plaču, boluju i da se raduju“, rekao je Ricudis.

Humanitarac i osnivač fondacije „Solidarnost za Kosovo“ Arno Gujon, primajući orden Svetoga Save prvog stepena, rekao je da mu je velika čast da primi orden, kao i da to odlikovanje posvećuje „svim žrtvama kosovske tragedije, od cara Lazara, do Olivera Ivanovića“.

„Posvećujem ga takođe junacima današnjeg doba, a to su Srbi sa KiM koji opstaju na svojim ognjištima, uprkos nehumanim uslovima u kojima žive. Nisam siguran da sam u proteklih 14 godina uspeo da promenim njihove živote, ali sam siguran da su oni promenili moj. Promenili su moj pogled na svet i pokazali mi pravi značaj borbe za slobodu“, rekao je Gujon.

Da se nije, kako je rekao, susreo sa Srbima na KiM, kada je imao 19 godina, verovatno ne bi danas bio ovde, oni su promenili njegov život i zato im posvećuje tu nagradu.

Sveti arhijerejski sinod SPC dodelio je kapetanu Marinosu Ricudisu iz Pireja orden svetog cara Konstantina, „zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu, odbijajući da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, a Arnou Gujonu orden Svetoga Save prvog stepena, za delotvornu ljubav pokazanu svesrdnim zalaganjem u prikupljanju i pružanju neophodne pomoći za crkvu i stradalni narod na KiM, kao i za istrajno svedočenje istine o životu našeg naroda na KiM.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana