Sud: Poternica za Karićem i dalje na snazi Studio B, Tanjug

Objavljeno: 23.09.2016. 12:42 Izmenjeno: 23.09.2016. 14:58

Poternica raspisana 2006. godine za Bogoljubom Karićem i dalje je na snazi i protiv njega se vodi istraga u Posebnom odeljenju tog suda zbog sumnje da je zloupotrebio položaj odgovornog lica, potvrdio je Viši sud u Beogradu.

 

U saopštenju suda se precizira da je i dalje na snazi naredba Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu kojom je prema okrivljenom Bogoljubu Kariću naređeno izdavanje poternice.

„Shodno Zakoniku o krivičnom postupku poternice raspisuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, pa ukoliko je verovatno da se lice za kojim je izdata poternica nalazi u inostranstvu MUP može raspisati i međunarodnu potrenicu, uz pribavljenu saglasnost Ministarstva pravde“, navodi sud.

U saopštenju je navedeno da je Viši sud u Beogradu 28. januara 2016. godine doneo rešenje kojim je obustavljen privični postupak protiv Bogoljuba Karića, Kalmana Cinklera i Ljiljane Karić zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu usled nastupanja zastarelosti krivičnog gonjenja, imajući u vidu izmenjenu pravnu kvalifikaciju krivičnog dela koje im je stavljeno na teret izmenjenom optužnicom.

Postupak se i dalje vodi protiv Sretena Karića, Vitomira Parežanina, Gorana Milića, Branka Krstonošića, Tatjane Rakas, Dušana Đordevića, Bogoljuba Lazića, Roja Harpura Patrika, Gorana Božića, Branislava Andelića, Olge Žilovic i Snežane Kostić.

Sud dalje navodi da je 21. aprila 2016. godine je u tom krivicnom postupku doneo naredbu da Više javno tužilaštvo u Beogradu donese naredbu o dopuni istrage u odnosu na ove preostale okrivljene, u cilju boljeg razjašnjenja stvari, kako bi se ispitala osnovanost optužnice, a samim tim i postojanje opravdane sumnje da su okrivljeni učinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

U obustavljenom postupku protiv njega nije bila raspisana poternica.

Zastarelost krivičnog gonjenja protiv Karića u postupku pred Višim sudom nastupila je zbog proteka 10 godina od pokretanja krivičnog gonjenja, odnosno dvostruko vreme od zaprećene kazne od pet godina zatvora za krivično delo koje se Kariću stavljalo na teret preciziranom optužnicom iz 2013. godine.

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je 17. septembra 2010. optužnicu protiv Bogoljuba Karića i ostalih, koja još nije stupila na snagu, koju je preciziralo tri godine kasnije.

On je nestao iz Srbije 2006. godine, nakon čega je za njim raspisana poternica.

Bogoljub Karić je pre pokretanja krivičnog postupka bio vlasnik BK Televizije, kao i banke „Braća Karić“, „Astra Simit“ i drugih kompanija.

Teretio se da je sa saradnicima sa računa „Mobtela“ prebacio više od 60 miliona evra na preduzeća „BK grupa“ i privatne račune tako što su kontrolisali Upravni odbor „Mobtela“.

Osim Karića, optužnicom iz 2010. obuhvaćeni i Sreten Karić kao i još 13 okrivljenih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 22°C
Min: 14°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana