Vikiliks: Soroš instruisao Klintonovu u albanskoj krizi Tanjug

Objavljeno: 12.08.2016. 16:00 Izmenjeno: 12.08.2016. 16:00

Vikiliks je objavio da je Džordž Soroš, u i-mejlu koji je uputio Hilari Klinton 2011. godine, dok je bila šef diplomatije, taj milijarder davao detaljna uputstva Klinotnovoj kako da pristupi tadašnjim nemirima u Albaniji, ističući da je za to „potrebna pažnja najvišeg nivoa američke vlade“.

Mejl je datiran na 24. januar 2011. godine, a poslato je sa adrese Džodža Soroša, osnivača Fondacije za otvoreno društvo.

„Situacija u Albaniji je ozbiljna i potrebna je pažnja američke vlade na najvišem nivou. Možda ste upućeni da je tokom demostracija opozicije u Tirani došlo do pogibije troje ljudi i uništavanja imovine“, piše u mejlu koji je navodno potpisao Džordž Soroš.

U to vreme je albanska opoziciona Socijalistička partija odbila da prizna rezultate izbora iz 2009. godine, prema kojima je tadašnji premijer Sali Beriša pobedio uz neznatnu prednost, prenosi portal Raša Tudej.

U daljem tekstu mejla, Soroš, između ostalog, daje precizna uputsva kako treba rešiti krizu u Albaniji.

„Smatram da je nephodno hitno uraditi dve stvari: 1) Maksimalno angažovati međunarodnu zajednicu kako bi premijer Beriša i lider opozicije Edi Rama sprečili dalje demonstracije i ublažili javnu retoriku; 2) Imenovati visoke evropske zvaničnike kao posrednike“, piše u mejlu upućenom tadaškoj državnoj sekretarki SAD.

Soroš, pored toga, predlaže tri kandidata za posredovanje u rešavanju albanske krize: Karla Bilta, Martina Ahtisarija i Miroslava Lajčaka uz objašnjenje da su sva trojica „snažno vezani za Balkan“.

„SAD i EU moraju da  sarađuju u potpunoj harmoniji po ovom pitanju, ali s obzirom na evropske aspiracije Albanije, EU mora da ima prednost“ navodno je napisao Soroš i ponudio da njegova fondacija u Tirani „pažljivo prati situaciju i može da obezbedi nezavisnu analizu krize“.

Nekoliko dana nakon što je ovaj mejl stigao na adresu Hilari Klinton, EU je zaista poslala jednog od preporučenih kandidata – Miroslava Lajčaka – na sastanak sa albanskim liderima u Tirani kako bi pokušao da posreduje u okončanju nemira, prenosi RT.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Jak vetar

Max: 8°C
Min: 4°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana