Vijesti: Masna mrlja u vodama luke u Risnu Tanjug

Objavljeno: 15.08.2018. 18:07 Izmenjeno: 15.08.2018. 18:07

U vodama Luke Risan došlo je do ekološkog incidenta i izlivanja neutvrđene količine starog motornog ulja u more

foto Studio B

Prema pisanju portala Vijesti, do incidenta je došlo juče kada je uočena masna fleka koja pluta u jednom delu luke, a u njenom čišćenju i uklanjanju odmah po pozivu građana, angažovana je ekipa Uprave pomorske sigirnosti Crne Gore i Lučke kapetanije Kotor.

Specijalno plovilo EKO-1 Uprave pomorske sigurnosti okružilo je uljnu mrlju koja je plutala površinom mora, posebnom plutajućom branom kako bi se sprečilo njeno širenje.

Posuta su i specijalna hemijska sredstva-disperzanti, a ekipa firme „Hemosan“ iz Bara će separatorom „odvojiti“ ulje iz morske vode i ispumpati ga u tankove posebnog vozila koje se angažuje u ovakvim prilikama.

Inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar je rekao Vijestima da je istraga o uzroku ovog zagađenja mora u toku i da otežavajuću okolnost u tome predstavlja činjenica što Luka Risan nema zakupca i njene vode nisu pod nadzorom čuvarske službe, već su dostupne svima.

„Najverovatnije se radi o starom motornom ulju koje je neko prosuo u more. Nije isključena ni mogućnost da je zagađenje došlo sa kopna, a ne nekog plovnog objekta u luci, odnosno da je neko ulje prosuo u kanal atmosferske kanalizacje kojim je ono potom dospelo u more kod luke u Risnu“, kazao je Lompar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 11°C

Slaba kiša

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 17°C
Min: 10°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana