Vulin: Vežba „Sistem“ uspešna, Srbija može da bude mirna Tanjug

Objavljeno: 05.11.2021. 11:55 Izmenjeno: 08.11.2021. 12:57

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i drugi subjekti zaštite i spasavanja danas su, kroz operativno-taktičku vežbu „Sistem 2021“, koja je održana na 50 lokacija u 24 grada i 26 opština u Srbiji, prokazali uvežbanost, sposobnost, sadejstvo i spremnost da zaštite građane i njihovu imovinu u slučaju vanredne situacije

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, istakao je da je najveća vežba civilne zaštite i Sektora za vanredne situacije, od kako je nastala moderna Srbija, uspela i da je pokazala efikasnost, sposobnost svih subjekata zaduženih za reagovanje u vanrednim situacijama.

Vulin, koji je prisustvovao vežbi spasavanja i evakuacije građana na Drini kod Loznice, naglasio je da Srbija može da bude mirna i sigurna, jer o njoj ima ko da brine, čak i u trenucima najvećih katastrofa, saopštio je MUP.

„Predsednik Aleksandar Vučić mi je pre godinu dana naredio da se organizuje ovakva vežba, u kojoj ćemo videti kako svi zajedno funkcionišemo i kako svi delovi našeg društva koji treba da zaštite naše građane mogu i trebaju zajedno da rade. Ponosan sam što smo i to naređenje i zadatak ispunili“, rekao je ministar Vulin i zahvalio se svim učesnicima vežbe.

Precizirao je da je vežba izvedena na 50 lokacija na teritoriji čitave države, da su vežbane realne situacije i da je po izveštajima koje je dobio, sve prošlo kako treba, niko nije povređen i svi planovi su u potpunosti ispunjeni.

Na vežbi na Drini sa srpskim vatrogascima, učestvovali su i pripadnici civilne zaštite Republike Srpske, a prisustvovali su i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

„Sa nama su naša braća iz Republike Srpske i ja im se zahvaljujem na učešću. Pokazali smo da između Srba ne može i ne treba da bude granice, a da smo posebno tu jedni za druge kada god treba i gde god treba“, naglasio je ministar Vulin.

U operativno-taktičkoj vežbi sprovedenoj na teritoriji cele Srbije učestvovalo je 8.000 ljudi, pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, Vojske Srbije, Gorske službe spasavanja, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, subjekata i snaga jedinica lokalne samouprave, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa.

Tokom vežbe subjekti i sistema zaštite i spasavanja prikazali su spremnost i sadejstvo u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko-tehnološke nesreće.

Vulin:Bizarni napadi BiH na Srbiju zbog vežbe Sistem 2021

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da su napadi BiH na Srbiju zbog vežbe „Sistem 2021″ bizarni koliko i oni da su vakcine Vučićev napad na BiH.

„Svaka lokalna samouprava ima obavezu da bude spremna da zaštiti svoje građane. Ovo je priprema da se zaštiti od bilo kakvih elementarnih nepogoda koje mogu da nastupe. Naravno da treba da vežbamo i sa Republikom Srpskom, imamo i Sporazum o paralelnim i posebnim vezama i naravno da je sve u skladu sa zakonom“, naveo je u saopštenju Vulin.

Podsetio je i kako se pričalo o tome kako su vakcine Vučićev napad na Bosnu i Hercegovinu, upitavši zašto to ne kažu onima koji su se vakcinisali, „onima koji su sad zdravi zato što su vakcinisani“.

Nisam primetio da su ti analitičari, ko god da su, kako god da se zove taj čovek ili neko drugi, da su rekli nešto kad je Srbija sad pustila gas zato što je BiH ostala bez snabdevanja. Da taj gas možda ne pravi razliku između srpskih i muslimanskih kuća, pa neke greje manje, a neke više? Nisam, takođe, primetio da kada je naše pravosuđe ponudilo bosanskom pravosuđu sve optužnice po pitanju ratnih zločina da ih oni preuzmu i vode, nisam primetio da se neko javio i rekao hvala, to je znak poverenja. Doduše, nisam čuo ni da je neko nama ponudio nešto slično, a voleo bih da se tako nešto uradi“, odgovorio je izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je to odgovarajući na pitanje medija da prokomentariše napade na Srbiju i njega lično od strane određenih analitičara i medija iz Federacije BiH zbog održane operativno-taktičke vežbe „Sistem 2021“.

Kako je naveo, rečc je o priprema države Srbije za bilo kakve elementarne katastrofe da odgovori i zaštiti svoje građane.

„To je naša priprema. Ko rat želi u kući mu bio, i oni koji o ratu stalno pričaju, stalno govore, izgleda imaju nekih čudnih potreba i želja za ratovima i sukobima. Ovo je najbolji dokaz da se Srbija sprema za mir, ovo je mir, ali i u miru imate elementarnih katastrofa i zato morate biti spremni da reagujete“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin iz Loznice nakon uspešno završene vežbe „Sistem 2021“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana