Vesiću zabranjen ulazak na KiM Tanjug, Studio B

Objavljeno: 23.11.2020. 09:29 Izmenjeno: 24.11.2020. 08:48

Zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, gde je trebalo da u Kosovskoj Mitrovici potpiše Povelju o bratimljenju Beograda i tog grada i poseti radove na izgradnji zgrade za 46 porodica, kao i park koji finansira Grad Beograd.

foto Beoinfo

Kosovska policija koja se nalazi na administrativnom prelazu pojačana sa dva džipa naoružanih policajaca nije dozvolila Vesiću da uđe na teritoriju KiM.

Kosovski policajci tvrde da su odluku o zabrani ulaska Vesića na KiM dobili iz Prištine i da je obrazložena time da njegov dolazak na KiM „predstavlja opasnost po bezbednost Kosova“.

Ostali članovi delegacije su nastavili posetu Mitrovici.

Vesić je istakao za Studio B da privremene vlasti u Prištini žele da stave do znanja da su Srbi na KiM gradjani drugog reda i da treba da se isele.Ta zabrana ,, dodao je,neće sprečiti da Beograd nastavi da pomaže Srbe na KiM.

„Ja sam na našoj strani administrativnog prelaza. Delegacija Beograda koja je krenula u Kosovsku Mitrovicu je zaustavljena od strane kosovske policije. Pokazali su nam obaveštenje da je meni lično zabranjen ulazak na KiM, iz razloga, kako su rekli, pretnje po nacionalnu bezbednost te samoproglašene države“, rekao je Vesić.

Delegacija Beograda u Kosovsku Mitrovicu krenula je kako bi potpisala Povelju o bratimljenju dva grada i da poseti radove na izgradnji dva objekta koji Beograd finansira – zgrada za 40-ak porodica izbeglih iz drugih delova KiM i park za decu.

„Time je Priština jasna pokazala koliko poštuje Briselski sporazum i kako se odnose prema Srbima na KiM, jer očigledno deca u Kosovoskoj Mitrovici ne smeju da imaju park i igralište“, rekao je Vesić .

Vesić je dodao da su policajci bili više nego korektni i sami su se izvinjavali.“ To samo govori da obični ljudi žele saradnju. Da je Hoti želeo da napravi dečje igralište u Preševu, mi ga ne bismo sprečili, jer je normalno da se grade dečja igrališta“, rekao je Vesić.

On je dodao da će Beograd sigurno potpisati Povelju o bratimljenju, ako ne u Kosovskoj Mitrovici, onda u Beogradu.

„Nastavićemo da gradimo i zgradu i dečje igralište i nastavićemo da pomažemo naš narod. Da li ću ja moći da dolazim ili ne, to je manje važno, ali ćemo u svakom slučaju biti prisutni. Ne mogu da nas spreče da pomažemo Srbe na KiM“, rekao je Vesić.

Kanc. za KiM:Flagrantno kršenje prava na slobodu kretanja

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila odluku vlasti Prištini da zabrani zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesića da uđe na KiM, navodeći da je reč o najflagrantnijem kršenju sporazuma kojima se reguliše sloboda kretanja.

U saopštenju Kancelarije za KiM navodi se da je onemogućavanje Vesiću da sa saradnicima prisustvuje obeležavanju Dana opštine Kosovska Mitrovica najotvorenija demonstracija nespremnosti Prištine da, kako se ističe, doprinese stvaranju normalnih međunacionalnih odnosa i društvene klime na KiM.

Dodaje se da je obrazloženje Prištine da bi boravak Vesića na KiM bio opasnost za bezbednost toliko “apsurdna“ da ne zaslužuje “ozbiljan komentar“.

Kancelarija za KiM će o najnovijem aktu samovolje Prištine informisati predstavnike međunarodne zajednice na terenu i posrednike u dijalogu Beograda i Prištine, stoji u saopštenju.

Ističe se da je cilj saradnje Beograda i severnog dela Kosovske Mitrovice stvaranje normalnih uslova za život Srba u tom delu KiM, kao i da je svaka opstrukcija te saradnje direktan napad na prava i položaj srpskog naroda u pokrajini.

Spirić:Zabrana ulaska na KiM pokazatelj pritisaka i

Zabrana ulaska na Kosovo i Metohiju zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću još jedan je pokazatelj pritisaka iz Prištine, izjavio je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

„Pritisci su i tokom današnjeg dana uočljivi jer predstavnici grada Beograda nisu doputovali u punom sastavu. Uskraćena im je poseta Kosovskoj Mitrovici, ali to ne znači da će prestati naša bratska ljubav koja je neraskidiva“, rekao je Spirić novinarima u Kosovskoj Mitrovici.

Zbog zabrane Vesiću da uđe na Kosovo i Metohiju, odloženo je potpisivanje Povelje o bratimljenju Grada Beograda i Opštine Kosovska Mitrovica, što je bilo predviđeno planom posete.

Ta povelja će, kaže Spirić, biti potpisana u narednom periodu.

„Naša bratska ljubav je neraskidiva i niko nas na bilo koji način neće zaustaviti da Povelju o bratimljenju u periodu koji je pred nama zajedno i potpišemo“, rekao je Spirić.

https://www.facebook.com/Goran.Vesic.zvanicna.stranica/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 30°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana