Vesić:“Pobednik“ ponovo na Kalemegdanu do Sretenja Tanjug

Objavljeno: 08.01.2020. 09:45 Izmenjeno: 08.01.2020. 17:05

Statua Pobednika biće vraćena na postolje na Kalemegdanu za oko mesec dana, odnosno do Sretenja, izjavio je za „Novosti“ zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić posetio je atelje vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu gde se restaurira statua Pobednika i tom prilikom najavio da će ona biti vraćena na Kalemegdan do Dana državnosti – Sretenja.

Vesić je istakao da je veoma srećan jer ima čast da bude deo tima koji je obnovio Pobednika i koji će ga obnovljenog vratiti na mesto gde već 91 godinu „čuva” našu prestonicu.

– Grad Beograd je za obnovu spomenika izdvojio oko 200.000 evra. Da podsetim,  spomenik je prošle godine u ovo vreme bio pred padanjem i držao se bukvalno na jednoj sajli, te je bio poslednji trenutak da se restaurira i potom vrati natrag na Kalemegdan.  Završena je restauracija postamenta i stuba i svi konzervatorski radovi, a ostao je još jedan manji deo posla ovde, u ateljeu vajara Kuzmanovića, tako da ćemo statuu Pobednika do Sretenja vratiti nazad na Kalemegdan – naglasio je zamenik gradonačelnika.

On je rekao da je posebno zahvalan Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, direktorki Oliveri Vučković i vajaru Zoranu Kuzmanoviću, jer da nije bilo njih, ovaj posao ne bi bio završen.

– Sve ima svoj vek, svaka građevina, i bilo je vreme da se statua obnovi, restaurira i samim tim sačuva, kao i da se bolje obezbedi. Ova monumentalna skulptura ponovo će „čuvati” naš grad. Dok je Pobednik tu, naš grad je siguran i bezbedan jer je on simbol i „čuvar” našeg grada – rekao je Vesić i pozvao Beograđane da, kada spomenik bude vraćen na Kalemegdan, dođu i pogledaju ga još jednom izbliza.

Zamenik gradonačelnika je podsetio na ranije rasprave i teorije o lokaciji spomenika, te da je, iako slučajno, velika sreća što se nalazi na Kalemegdanu jer se tu „pokazala sva njegova veličina i snaga”.

Vajar Zoran Kuzmanović je rekao da se restauracija spomenika Pobednik privodi kraju.

– Urađeni su svi glavni radovi, a preostale su manje popravke na samoj bronzi i konsolidaciji patine. Najveći izazov je bilo rešavanje statike na samoj skulpturi, te smo zbog toga u nju ugradili konstrukciju od nerđajućeg čelika koju smo provukli kroz noge spomenika, napravili jaku plintu i dodali konstrukciju kroz mač kako bismo dobili treću tačku oslonca i sada je statika obezbeđena sa najvećim stepenom sigurnosti – kazao je Kuzmanović.

On je istakao da je restauracija bila neophodna i da joj je pristupljeno u poslednjem trenutku jer je skulpura bila u kritičnom stanju.

– Delovi su nekada spajani šrafovima od običnog nelegiranog gvožđa i posle 91 godine oni su u velikoj meri propali ili poispadali. Konsolidaciju i spojeve radili smo iznutra, sve doveli u jaku vezu, napravili oslonac između stuba i plinte, a sve uz upotrebu tehnologije koja nije postojala u vreme kada je spomenik postavljan. Visok stepen zaštite obezbediće da skulptura dosta dugo stoji na svom mestu – kazao je Kuzmanović.

I kada se u februaru vrati na Kalemegdan, zasijaće u svojoj prepoznatljivoj boji. Crne nečistoće sa kipa, koje su se godinama taložile usled smoga, skidane su na poseban način. U smedervskom ateljeu, konzervatori su uz pomoć specijalne metode čišćenja suvim ledom, odnosno ugljen-dioksidom u čvrstom agregatnom stanju na -79 stepeni, skinuli crne kore.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković pojasnila je da projekat ima tri segmenta. Urađena je statička stabilnost temeljnih zona, što je i predstavljalo jedan od najvećih problema, i sada se spomenik više neće kriviti u odnosu na osu. Takođe, urađen je konzervatorski deo, što je podrazumevalo čišćenje stuba postamenta, dok je na kraju Zoranu Kuzmanoviću prepušten rad na skulpturi, navela je Vučkovićeva.

Ona je dodala da kada se skulptura bude vratila, preostaju završni radovi u trajanju od petnaestak dana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana