Vesić:Obnavlja se sve više spomenika kulture Tanjug

Objavljeno: 14.10.2017. 19:59 Izmenjeno: 14.10.2017. 19:59

Gradski menadžer Goran Vesić otvorio je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda konferenciju „Kulturno dobro danas, vrednost i značenje”.

Vesić je tom prilikom istakao da smo u poslednje tri i po godine svedoci ubrzanog razvoja grada Beograda, koji je omogućio da se obnavlja više spomenika kulture nego što je slučaj bio do sada, a razlog je jednostavan – u gradskoj kasi ima više novca.

Vesić se u ime grada Beograda zahvalio svim učesnicima konferencije i istakao da je zaštita kuturnog nasleđa, kako materijalnog tako i nematerijalnog, veoma važna za jedno društvo, saopštila je Služba za informisanje grada.

„Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda radi izuzetno važan posao. Mi u gradu Beogradu smo ponosni na Zavod i sve što se ovde radi. Jedan od načina finansiranja obnove spomenika kulture je finansiranje iz budžeta, a drugi veća zainteresovanost kako međunarodnih organizacija tako i investitora da urade nešto po ovom pitanju.

U gradu Beogradu smo uveli praksu da svaki veći investitor dobiju kao obavezu obnavljanje nekog spomenika kulture. To je potpuno normalno, jer ako neko ulaže u ovaj grad, onda bi bilo dobro da ulože deo novca u njegovu vrednost i tradiciju“, rekao je Vesić.

On je dodao da je samo na Kalemegdanu obnovljeno Ali-pašino turbe, koje sada izgleda spektakularno, kao i česma Mehmed-Paše Sokolovića. Stepenište Jelisavete Načić se takođe rekonstruiše, naveo je gradski menadžer, a do kraja godine bi trebalo da bude obnovljeno 200 fasada, od kojih su mnoge pod zaštitom.

„Sledeće godine će biti urađeno još 200 fasada, od kojih će mnoge biti u najužem centru grada. Sa ministrom odbrane sam nedavno razgovarao o obnovi Komande ratnog vazduhoplovstva, jer je neoprostivo da to zdanje izgleda kao sada, s obzirom na značaj zgrade i činjenicu da oštećenja nisu kapitalna i ne zahtevaju preobimnu rekonstrukciju. Takođe, tokom sledeće godine hoćemo da pokrenemo projekat obnove Spasićevog pasaža, a tokom posete predsednika Turske razgovaralo se i o obnovi turskog kupatila, za šta će TIKA (turska agencija za saradnju i koordinaciju) takođe dati novac“, istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, tokom ove godine biće usvojen Zakon o starom sajmištu, koji će omogućiti da se započne sa izgradnjom Memorijalnog centra Staro sajmište.

„Obnova spomenika kulture i kulturnog nasleđa je za grad Beograd važna i zbog turizma. Turistima moramo da ponudimo razlog zbog kojeg će doći u Beograd, jer ovaj grad mora da ima nešto specifično. Kao što znate, turizam je najbrže rastuća privredna grana u Beogradu i svake godine beležimo dvostruki rast, što u prihodima, što u broju noćenja ili broju turista.

Ove godine imamo veliki porast turista iz Kine, na šta je uticala avionska linija od Beograda do Pekinga. Želimo da turisti koji dođu ostanu što duže, da pričaju o Beogradu i kada se vrate kući i eventualno ponovo dođu. Ulaganje u obnovu spomenika kulture nije samo očuvanje tradicije, već i poslovno ulaganje koje kasnije donosi zaradu. Beograd ima mnogo spomenika kulture, mnogi od njih nisu u adekvatnom stanju i sigurno je da će biti potrebno dosta vremena da te stvari dovedemo u željeno stanje“, zaključio je Vesić.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković rekla je da ova konferencija ima za cilj da napravi osvrt na prethodne konferencije.

„Kulturno dobro je skup resursa nasleđenih iz prošlosti, koje zajednica identifikuje kao izraz i odnos vrednosti znanja i tradicije,tema ovogodišnje Konferencije je „Kulturno dobro danas, vrednost i značaj“. Na ovaj način želeli smo da napravimo osvrt na sve dosadašnje konferencije i da pokušamo da sagledamo ulogu pravne regulative službe zaštite, stručnih i naučnih saznanja i dostignuća iz oblasti očuvanja kulturnih dobara – rekla je Olivera Vučković.

Događaju je prisustvovao i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana