Vesić:Nastavljamo da pomažemo srpskim porodicama na KiM Tanjug

Objavljeno: 14.01.2021. 10:59 Izmenjeno: 14.01.2021. 12:10

Srpske porodice u severnom delu Kosovske Mitrovice, kojima su danas uručeni ključevi stanova, izgrađenih sredstvima Grada Beograda, posle 16 godina konačno mogu da žive u “uslovima dostojnim čoveka“, kaže Vesić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je za TV Pink da je Grad Beograd u severnom delu Kosovske Mitrovice izgradio dve stambene zgrade sa 40 stanova, namenjenih ugroženim srpskim porodicama raseljenim posle martovskog pogroma 2004.godine, a da će sledeće godine biti izgrađena još jedna zgrada.

Kako je rekao, oko 60 srpskih porodica je 16 godina živelo u sobama samačkog hotela Trepča, sa jednim kupatilom i jednom kuhinjom.

“Sa rukovodstvom Kosovske Mitrovice dogovoreno je da Grad Beograd izgradi 40 stanova. Završili smo drugu zgradu sa 20 stanova, u svaku zgradu uložili smo po 350.000 evra, a ostatak Opština Kosovska Mitrovica i Kancelarija za KiM. Konačno te porodice žive u uslovima dostojnim čoveka“, kazao je Vesić.

On je kazao se danas otvara i park u centru severne Kosovske Mitrovice, izgrađen sredstvima Grada Beograda, sa dečijim igralištima, startnim stazama, rekvizitima.

“Sve što imaju deca u Beogradu u parkovima, imaće i deca u Kosovskoj Mitrovici“, rekao je Vesić.

Podsetio je da su mu prištinske vlasti u novembru prošle godine zabranile da uđe na KiM i ponovio da je to bio pokušaj da se spreči da srpska deca u Kosovskoj Mitrovici dobiju igralište, a srpske porodoce stanove.

“Nisu u tome uspeli, završili smo zgradu i igralište, ta deca će imati perspektivu, na tom igralištu igraće se i srpska i albanska deca, ne pravimo igrališta po nacionalnoj osnovi kao vlastiu Prištini“, rekao je Vesić.

Priština je kao razlog zabrane Vesiću da uđe na KiM navela “opasnost po bezbedost“, a Vesić kaže da je pravi razlog bila želja Prištine da spreči da Beograd sarađuje sa Kosovskom Mitrovici i da se potpiše sporazum o bratimljenju dva grada, što je, ističe, suprotno svim dogovorima postignutim u Briselu.

“U EU se promoviše saradnja između gradova, ovo je bio bedan pokušaj Prištine, koja nije tim porodicama izgradila stanove, njihov cilj je da Srba ne bude na KiM, a naš da im poboljšamo uslove života“, rekao je Vesić.

Naglasio je da će se nastaviti ulaganja u srpske sredine na KiM i podsetio da je predsednik Srbije najavio izgradnju nove bolnice u Gračanici.

 

Novi stanovi za srpske porodice u K. Mitrovici

U Kosovskoj Mitrovici danas su uručeni ključevi novih stanova za socijalno ugrožene porodice srpske nacionalnosti.

Oni će živeti u zgradi koja je sredstvima Grada Beograda izgrađena u severnom delu Kosovske Mitrovice, u ulici Rudarske čete, a reč je o investiciji vrednoj oko 43 miliona dinara.

Ključeve 20 novih stanova porodicama su uručili direktor JKP „Gradska čistoća“ iz Beograda Marko Popadić i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Kamen temeljac za zgradu u ulici Rudarske čete položen je 16. septembra prošle godine, kada je na drugoj lokaciji u Kosovskoj Mitrovici stanove dobilo 20 porodica srpske nacionalnosti iz „Samačkog bloka“, koje su u požaru izgubile krov nad glavom.

Te porodice uselile su se u zgradu čiju su izgradnju finansirali Grad Beograd i vernici Srpske pravoslavne crkve iz Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 9°C

Pretežno vedro

Petak
Promenljivo oblačno

Max: 16°C
Min: 9°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana